ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Έρχεται το τέλος του πειρατικού Downloading;

Έρχεται το τέλος του πειρατικού Downloading; Facebook Twitter
36

Του Αντώνη Αναγνωστάκη από το ogdoo.gr 

Οι πρώτες συνέπειες που θα υποστεί ο χρήστης είναι να μειώνεται δραματικά η ταχύτητα σύνδεσης. Σε περίπτωση που υποπέσει και πάλι σε «παράπτωμα» θα διακόπτεται πλήρως η σύνδεσή του... Από το 1999 που εμφανίστηκε το Napster (σ.σ η πρώτη διαδικτυακή υπηρεσία downloading) τα δεδομένα στη μουσική βιομηχανία άλλαξαν άρδην. Οι δισκογραφικές εταιρείες έχασαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους διότι έβλεπαν χρόνο με το χρόνο οι πωλήσεις δίσκων να μειώνονται δραματικά. Για να τα πούμε βέβαια τα πράγματα όπως είναι νομίζω πως μέχρι ένα βαθμό (και για να μην υπάρξει παρεξήγηση το ξαναλέω), μέχρι ένα βαθμό, το σοκ αυτό χρειαζόταν.

Να σας θυμίσω ότι το 1997-1998-1999 για να αγοράσεις ένα cd έπρεπε να διαθέσεις 5 με 6 χιλιάδες δραχμές και σε μερικές περιπτώσεις και 10 χιλιάρικα, από το οποίο «άξιζαν» 2-3 τραγούδια. Έβγαινε δηλαδή τουλάχιστον 2 χιλιάρικα το κομμάτι. Στις 28 Απριλίου του 2003 η Apple «άνοιξε» το νούμερο 1 πλέον σε πωλήσεις ηλεκτρονικό κατάστημα, το iTunes. Μπορεί να πει κανείς ότι το εγχείρημα αυτό ήταν τόσο μεταρρυθμιστικό και επαναστατικό όσο και το Napster. Οι δισκογραφικές άρχισαν να βρίσκουν την ηρεμία τους και πάλι διότι έβλεπαν λίγο λίγο να «μπαίνουν» λεφτά στα ταμία τους.

Μέχρι τώρα το itunes έχει πουλήσει πάνω από 25 δις. τραγούδια. Πλέον υπάρχουν πολλές υπηρεσίες είτε για να αγοράσεις μουσική είτε να ακούσεις απλά τα αγαπημένα σου κομμάτια είτε δυστυχώς να τα κατεβάσεις παράνομα. Ένα από αυτά είναι το Youtube. Κατά πολλούς είναι το νέο Napster επειδή πλέον η πρόσβαση επιτυγχάνεται από παντού και είναι πολύ εύκολο να κατεβάσει κάποιος στον υπολογιστή του τα κομμάτια που θέλει και σε πολύ καλή ποιότητα ήχου. Αυτή η λειτουργία βέβαια δεν είναι αποδεκτή από το Youtube αλλά μέχρι και η Google (σ.σ Ιδιοκτήτρια εταιρεία του Youtube ) δε μπορεί να κάνει και πολλά μόνη της. Έτσι λοιπόν στο εξωτερικό ετοιμάζεται μία ακόμα επανάσταση. Οι εταιρείες παροχής ίντερνετ όπως AT&T, Comcast και Time Warner (Providers) ήρθαν σε συνεννόηση και δημιούργησαν ένα σύστημα το οποίο θα αντιλαμβάνεται κατά κάποιο τρόπο όταν ο χρήστης προβεί σε αντικανονικό downloading από ιστοσελίδες που δεν είναι εγκεκριμένες (Copyright Alert System).

Όλα πλέον είναι ψηφιοποιημένα και άρα κωδικοποιημένα οπότε θα μπορεί να αντιλαμβάνεται αυτόματα ο πάροχος ότι το συγκεκριμένο αρχείο δεν πλήρη της προϋποθέσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας με τη διαδικασία Mark Monitor το οποίο σαρώνει την ψηφιακή μας διεύθυνση (IP Address) για τυχόν παράνομη δραστηριότητα. Οι πρώτες συνέπειες που θα υποστεί ο χρήστης είναι να του μειώνεται δραματικά η ταχύτητα της σύνδεσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα και σε περίπτωση που υποπέσει και πάλι στο ίδιο παράπτωμα διακόπτεται πλήρως η σύνδεσή του καθώς επίσης πιθανότατα θα πληρώνει και κάποιο (όχι μικρό) πέναλτι για την παραβίαση των δικαιωμάτων που συρρέουν μαζί με το κάθε ψηφιακό αρχείο. Λογικά βέβαια μόλις εφαρμοστεί επίσημα και οι υπεύθυνοι λύσουν τα πρώτα προβλήματα και βρουν τις «πίσω πόρτες» του συστήματος θα εφαρμοστεί για όλα τα προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας όπως ταινίες, παιχνίδια, βιβλία, κλπ. Αναμένουμε λοιπόν για να δούμε ποιος θα είναι τελικά ο νικητής της ψηφιακής αυτής μάχης.

Αρχείο
36

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ