«Μαρμαρωμένη» Βασiλισσα

«Μαρμαρωμένη» Βασiλισσα Facebook Twitter
1


 

Τα οικονομικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Τα συνολικά χρέη της ΑΕΚ ανέρχονται στα 35 εκατ. ευρώ – δίχως να αποκλείονται οι περαιτέρω «εκπλήξεις». Τα 23 εκατ. αφορούν οφειλές προς το Δημόσιο, περίπου 9 εκατ. ευρώ είναι οι υποχρεώσεις προς πρώην και νυν παίκτες, προπονητές, μάνατζερ, 1,1 εκατ. ευρώ έχει να λαμβάνει το ΟΑΚΑ, 450.000 το απλήρωτο επί πεντέμισι μήνες υπαλληλικό προσωπικό, ενώ στην ουρά περιμένουν ΕΠΟ και παντός είδους πιστωτές, προμηθευτές.

Το ύψος των υποχρεώσεων μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκτιναχθεί πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, εάν η εφορία κάνει αίτηση ανακοπής και αφήσει την ΑΕΚ εκτός ρύθμισης άρθρου 44 λόγω της μη καταβολής της τελευταίας (ύψους 1,25 εκατ. ευρώ) δόσης.

«Ο υποβιβασμός της ΑΕΚ είναι μια μαύρη μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, μια πραγματική καταστροφή...» λέει στη LifΟ ο προπονητής της εθνικής ομάδας, Φερνάντο Σάντος, επισημαίνοντας: «Θα πρέπει πλέον όλοι να έχουν ανοιχτό το μυαλό τους για ρεαλιστικές λύσεις και όχι άλλα ευχολόγια». Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Live Sport», Γιώργος Κοσμάς, προσθέτει: «Το θέμα είναι τα λεφτά. Αν δεν υπάρχουν λεφτά, δεν υπάρχει και λύση για την ΑΕΚ. Υπάρχει κάποιος να επενδύσει ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αν δεν υπάρχει επενδυτής, δεν υπάρχει και μέλλον. Και, δυστυχώς, επενδυτής δεν υπάρχει. Η μόνη ελπίδα της ΑΕΚ είναι να αποφασίσει να ασχοληθεί μαζί της ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος, βέβαια, έχει ξεκαθαρίσει πως θα ήθελε την ομάδα καθαρή από χρέη».

Το πρόβλημα είναι ότι ο υποβιβασμός στη Β' Εθνική ισοδυναμεί με οικονομικό κραχ. Η ΑΕΚ αναμένεται να χάσει τουλάχιστον το 80% των εσόδων που είχε στη Σούπερ Λίγκα. Τα τηλεοπτικά, από τα 2,5-3 εκατ. ευρώ (ανάλογα με τη βαθμολογική συγκομιδή) θα πέσουν στα 100.000 ευρώ. Η χορηγία του ΟΠΑΠ στη φανέλα θα πρέπει να θεωρείται επιτυχία αν από 1,5 εκατ. ευρώ κλείσει στα μισά λεφτά. Τα λοιπά εμπορικά έσοδα θα συρρικνωθούν δραματικά.

«Είναι πολλά τα οικονομικά προβλήματα της ΑΕΚ και είναι πιθανόν να μην μπορέσει να αντεπεξέλθει στη Β' Εθνική όπου δεν υπάρχουν έσοδα, αυτό όμως είναι δουλειά των υπευθύνων να το δουν» υποστηρίζει ο Φερνάντο Σάντος, ενώ ο διευθυντής της αθλητικής εφημερίδας «Goal News», Ανδρέας Δημάτος, είναι πιο απόλυτος: «Το σίγουρο είναι ότι με τα χρέη που έχει η ομάδα δεν μπορεί να μείνει στη Β' Εθνική».

Πράγματι. Η Β' Εθνική δεν είναι η λύση για την ΑΕΚ. Τι γίνεται, λοιπόν, από εδώ και πέρα; Η εύλογη επιλογή, σύμφωνα με τους περισσότερους, βρίσκεται ακόμα πιο χαμηλά. Στην ερασιτεχνική, από τη νέα σεζόν, Γ' Εθνική. Για να καταλήξει εκεί η ΑΕΚ θα πρέπει να δηλώσει αδυναμία συμμετοχής στη Β' Εθνική ή να κηρύξει πτώχευση. Αν συμβεί αυτό, θα μπει σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης, θα κατασχεθούν τα (λίγα) περιουσιακά της στοιχεία και η ευθύνη για τα χρέη προς το Δημόσιο θα περάσει στα φυσικά πρόσωπα τα οποία διαχειρίζονταν την τύχη της όταν δημιουργήθηκαν οι υποχρεώσεις.

«Ίσως είναι μια λύση να πτωχεύσει η ΑΕΚ και να αρχίσει από την αρχή. Αυτό όμως δεν θα το πω εγώ. Η απόφαση βαραίνει όσους εμπλέκονται με τον σύλλογο...» ξεκαθαρίζει ο Φερνάντο Σάντος. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, τα χρέη προς φυσικά πρόσωπα και ειδικά σε ποδοσφαιριστές και προπονητές ναι μεν ελαχιστοποιούνται βάσει νόμου, αλλά για τη FIFA παραμένουν. Ακόμα κι αν η ΑΕΚ μπει στη διαδικασία να αγοράσει ΑΦΜ ομάδας Β' Εθνικής για να επισπεύσει τη διαδικασία επιστροφής στην πρώτη κατηγορία, ένα σενάριο που προκαλεί αποστροφή στους περισσότερους.

«Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η ΑΕΚ αυτομάτως διαγράφει όλη την ένδοξη ιστορία της» λέει απόλυτα ο Γιώργος Κοσμάς. «Σβήνει τους ιδρυτές της, τον Σπανούδη, τους αδερφούς Ιωνά, τις χαμένες πατρίδες και γίνεται κάτι διαφορετικό. Μια άλλη ομάδα».

Την ίδια άποψη ασπάζεται και ο Φερνάντο Σάντος, που δέθηκε όσο λίγοι με τον σύλλογο. «Είναι δύσκολο να αγοράσει άλλο ΑΦΜ η ΑΕΚ. Έχει πολύ μεγάλη ιστορία για να κάνει κάτι τέτοιο, ακόμα κι αν όντως ήταν μια λύση. Ο κόσμος δεν θα το δεχόταν και η ΑΕΚ χωρίς τον κόσμο της θα πρέπει να θεωρείται τελειωμένη».

Ο Ανδρέας Δημάτος, πάλι, πιστεύει: «Αν υπάρξει εκείνος ή εκείνοι που θα έχουν τη δυνατότητα να ηγηθούν της νέας προσπάθειας και του πλήρους διαχωρισμού της ΑΕΚ από το παρελθόν, κοντινό και μακρινό, η ΑΕΚ είναι πολύ πιθανό να βγει κερδισμένη από αυτή την περιπέτεια».

Ο τραγουδιστής Παντελής Θαλασσινός βλέπει το μέλλον της «Ένωσης» πιο ρομαντικά. «Για μένα η ΑΕΚ μπορεί να ξεπεράσει αυτή την τραγωδία. Αρκεί να έχει στο πλάι της αυτούς που την Κυριακή έκλαιγαν στο γήπεδο – όχι αυτούς που έκλεβαν».

Διάφορα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια