Η Θάνου προσφεύγει στο ΣτΕ: Ζητά ακύρωση της παύσης της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η Θάνου προσφεύγει στο ΣτΕ: Ζητά ακύρωση της παύσης της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού Facebook Twitter
EUROKINISSI
4

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε σήμερα η Βασιλική Θάνου, που κηρύχθηκε έκπτωτη από τη θέση της προέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Παρόμοια προσφυγή έκανε και η κα Άννα Νάκου, αντιπρόεδρος της επιτροπής, που επίσης βλέπει την πόρτα της εξόδου της, μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας για τα ασυμβίβαστα, στη Βουλή, και την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. 

Σύμφωνα με την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν στο δικαστήριο Θάνου και Νάκου, το ασυμβίβαστο που θεσπίστηκε με τον ν.4623/2019 «βρίθει» παραβάσεων και ειδικότερα:

-Παραβιάζει την ευρωπαϊκή οδηγία γιατί ο νομοθέτης δεν όριζε τέτοιο ασυμβίβαστο κατά τον χρόνο διορισμού των αιτουσών.

-Παραβιάζει την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία της προέδρου και της αντιπροέδρου λόγω της πρόωρης λήξης της θητείας τους κατ' ανεπίτρεπτη αναδρομικότητα του νόμου.

Παράλληλα, η κα Θάνου επικαλείται όσα είχε αναφέρει και στη διαρκή επιτροπή της Βουλής, για την αρχή της συνέχειας λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών και της ορθολογικής οργάνωσής τους, που «επιτυγχάνεται με τη διασφάλιση του ενιαίου της θητείας των μελών της ανεξάρτητης αρχής».

Κάνει λόγο για φωτογραφικό χαρακτήρα του επίμαχου ασυμβίβαστου με στόχο την απομάκρυνση των συγκεκριμένων προσώπων και υποστηρίζει ότι η επίμαχη ρύθμιση αντιτίθεται στην αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας.

Σημειώνει ότι δεν τηρήθηκε ο νόμος 3959/2011 γιατί δεν ζητήθηκε, αναφορικά με την επίμαχη τροποποίηση του ν. 3959/2011, η γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου, Πάνος Λαζαράτος, μέσω του οποίου κατατέθηκε η αίτηση ακύρωσης, κάνει μάλιστα λόγο για κατάφωρη παραβίαση του ενωσιακού αλλά και του εγχώριου δικαίου. «Τα νομικά δεν είναι αντιπαράθεση στην πολιτική κονίστρα. Τα νομικά δεν είναι συμπάθειες ή αντιπάθειες. Τα νομικά δεν είναι φήμες. Δεν είναι αρένα. Δεν είναι υποκειμενική ηθική ή πολιτική φιλοσοφία. Δεν είναι ούτε δημοσιογραφία ούτε σκανδαλολογία. Ούτε εκδίκηση! Πολιτική ή άλλη. Είναι ευδιάκριτη, ακριβής επιστήμη, με το ήθος που απορρέει από αυτή την ακρίβεια. Και ο πολιτισμός της επιστήμης αυτής, είδος εκλεκτό», σχολιάζει ο κ. Λαζαράτος.

«Οι πράξεις άμεσης αποπομπής της Προέδρου, της Αντιπροέδρου και δύο Μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με νόμο «φωτογραφικό», ατομικό και αναδρομικό, δίχως μεταβατική διάταξη, προσβάλλουν κατάφωρα την αναγκαία ανεξαρτησία της Αρχής έναντι της πολιτικής εξουσίας. Το άρθρο 101 παρ. 1 περ. α΄ του Ν. 4623/2019 και οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις αντιτίθενται προδήλως στο ενωσιακό και εσωτερικό δίκαιο κατά τρόπο πρωτοφανή και θίγουν άμεσα την ουσία του κράτους δικαίου και τον εκπορευόμενο από αυτή νομικό μας πολιτισμό», καταλήγει. 

Ελλάδα
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Στον κ. καθηγητή, η πρώτη απάντηση είναι η προ ετών νομική θέση της ίδιας της κ. Θάνου, περί ασυμβίβαστου πλήρωσης θέσης εμμίσθου Προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής, από συνταξιοδοτηθέντα Ανώτατο Δικαστικό Λειτουργό. Υπενθυμίζεται ότι τότε ήταν ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ - ΑΝΩΤΑΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ.Τα υπόλοιπα στο ΣτΕ.Σαν πολίτης, θλίβομαι για την κατάντια της Πολιτικής και των διαχειριστών της στην χώρα.
Διερωτώμαι:η Επιτροπή Ανταγωνισμού τι δουλειά κάνει (πέραν προσωπικών κοντρών) αναφορικά με (α) την υπερσυγκέντρωση NPEs σε συγκεκριμένα funds(β) την αγορά τηλεφωνίας όπου έχουν μείνει δύο λειτουργικές εταιρείες(γ) την αγορά παραγωγής λιγνιτικής ενέργειας και ΑΠΕ.
Τα νομικά δεν είναι για την πολιτική κονίστρα, κύριε καθηγητά, είναι καθαρά, ευδιάκριτα και ξάστερα. Όπως καθαρή και ακριβής είναι η απαίτηση του Συντάγματος για αποχώρηση των δικαστικών στα 67. Αυτή, την οποία η εμμονική κυρία Θάνου προσπάθησε να καταστρατηγήσει πέρισυ, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οι συνταγματολόγοι, οι ενώσεις των δικαστικών, εκτός από μερικούς.