Καταργείται από αύριο η «αιτιολογημένη απόλυση» - Σφοδρή αντιπαράθεση Βρούτση με Αχτσιόγλου

Καταργείται από αύριο η «αιτιολογημένη απόλυση» - Σφοδρή αντιπαράθεση Βρούτση με Αχτσιόγλου Facebook Twitter
7

Υπογράφεται αύριο η εγκύκλιος που καταργεί τον «αιτιολογημένο λόγο απόλυσης», δηλαδή την υποχρέωση του εργοδότη να αναφέρει στο σύστημα «Εργάνη» τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην απόλυση ενός εργαζομένου, γνωστοποίησε με δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι «από αύριο κανένας εργοδότης δεν θα γράφει στην 'Εργάνη' τους λόγους απόλυσης», και αιτιολογώντας την απόφαση του υπουργείου είπε ότι επρόκειτο για «ηλεκτρονικό φακέλωμα» των εργαζομένων καθώς ο κάθε επόμενος εργοδότης θα μπορούσε να ζητεί από τους υποψήφιους εργαζομένους του να του δείξουν τους λόγους απόλυσης από την προηγούμενη εργασία τους.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι ο νέος εργοδότης δεν έχει πρόσβαση στον φάκελο του εργαζομένου αλλά θα μπορούσε να του τον ζητήσει καθιστώντας πολύ δύσκολο για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο να βρει ξανά δουλειά.

Ενδεικτικά ο υπουργός Εργασίας, σχολιάζοντας και δημοσίευμα της Βραδυνής της Κυριακής ανέφερε ορισμένα παραδείγματα από σχετικές καταχωρίσεις στο σύστημα «Εργάνη»: «Πολύ αργός και οκνηρός, ανεπαρκής στη δουλειά του, πολλές αδικαιολόγητες απουσίες, χαμηλή παραγωγικότητα, ιατρικοί σοβαροί λόγοι» και επισήμανε πως αυτοί που απολύθηκαν, με τέτοιες καταγραφές, δεν θα έβρισκαν νέα δουλειά. Χαρακτήρισε μάλιστα «επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν» το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει ανάλογο πρόσφατο προηγούμενο, εκτός από την Γαλλία το διάστημα από το 1746 έως το 1860.

Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι έτσι ισχυροποιείται το εργατικό δίκαιο κι επανέρχεται στην αρχική του μορφή και τόνισε ότι μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι απολύσεις αυξήθηκαν καθώς η διάταξη λειτούργησε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Αχτσιόγλου: «Η κυβέρνηση καταργεί μέτρα προστασίας των εργαζομένων»

Δημοσιεύματα «πλυντήρια» χαρακτήρισε η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου πρωτοσέλιδο σχετικά με τη ρύθμιση για την ειδική αιτιολόγηση των απολύσεων.

«Κατά παραγγελία δημοσιεύματα "πλυντήρια" δεν μπορούν να κάνουν το μαύρο άσπρο», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η κ. Έφη Αχτσιόγλου υποστηρίζοντας ότι στόχος του συγκεκριμένου δημοσιεύματος της «Βραδυνής της Κυριακής» είναι να να διαστρεβλώσει τη ρύθμιση για την ειδική αιτιολόγηση των απολύσεων που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατήργησε εν κρυπτώ κατά παράβαση κάθε κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

«Η ρύθμιση προέβλεπε ότι η απόλυση δεν μπορεί να είναι αυθαίρετη αλλά θα έπρεπε να δικαιολογείται από βάσιμο λόγο. Σε αντίθετη περίπτωση η καταγγελία της σύμβασης εργασίας θα ήταν άκυρη. Ενημερώνουμε, δε, τον συντάκτη του δημοσιεύματος ότι ο βάσιμος λόγος απόλυσης είναι αρχή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

«Παγκόσμια πρωτοτυπία» λοιπόν και «έκτρωμα Αχτσιόγλου" είναι προφανώς για την εφημερίδα και τον κ. Βρούτση τα οριζόμενα στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, δηλαδή το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά δικαιώματα», αναφέρει επίσης η κ. Αχτσιόγλου.

«"Φακέλωμα" του εργαζόμενου για την εφημερίδα και τον κ. Βρούτση είναι προφανώς η προστασία του από πρακτικές εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Όσα δημοσιεύματα "πλυντήρια" κατά παραγγελία και αν στηθούν δεν μπορούν να κάνουν το μαύρο άσπρο. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη καταργεί μέτρα προστασίας των εργαζομένων και αποδεικνύει ποια είναι η "κανονικότητα" που οραματίζεται για τους εργαζόμενους της χώρας, επισημαίνει η η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Στις 16 Ιανουαρίου κυκλοφορεί το βιβλίο του

Πολιτική / Η «Δεύτερη Ευκαιρία» του Στέφανου Κασσελάκη: Στις 16 Ιανουαρίου κυκλοφορεί το βιβλίο του

Σύμφωνα με πληροφορίες στο βιβλίο υπάρχουν αποκαλύψεις για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα - Στο πλαίσιο της καμπάνιας προώθησης ο Κασσελάκης φωτογραφήθηκε με ένα αντίτυπο
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης:

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα μένουν ατιμώρητοι, μη αποδεκτό η εκδίκαση να ξεπερνά τα 5 χρόνια»

«Θέλουμε ταχύτητα, διαφάνεια και λογοδοσία στο δημόσιο» είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο και προανήγγειλε θέσπιση καταληκτικών ορίων για έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων
LIFO NEWSROOM
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πρότεινε για ΠτΔ τον πατέρα της, Νίκο Κωνσταντόπουλο

Πολιτική / Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πρότεινε για ΠτΔ τον πατέρα της, Νίκο Κωνσταντόπουλο

Ο 82χρονος πολιτικός, πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, διαθέτει, σύμφωνα με την ίδια, τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τη θέση αυτή
LIFO NEWSROOM
Ο συγκλονιστικός επικήδειος του Κ. Τσουκαλά για τον Κώστα Σημίτη

Πολιτική / Ο συγκινητικός επικήδειος του Κ. Τσουκαλά για τον Κώστα Σημίτη

Η αποκάλυψη του καθηγητή για την αδελφική σχέση του με Σημίτη και Πουλαντζά - «Σε μια εποχή που όλα στο τέλος καταλήγουν σε μια εικόνα ή ένα ολόγραμμα εσύ ήσουν αλλού» είπε συγκινημένος ο επί 60 χρόνια επιστήθιος φίλος του Κώστα Σημίτη
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Εξαιρετικά θετικό νέο, απ'ότι φαίνεται από την αιτιολόγηση, ότι ο Υπουργός Εργασίας δεν ξέρει πως λειτουργεί η διαδικασία πρόσληψης, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, για ολοκληρωθεί η πρόσληψη συνηθίζεται ο καινούργιος εργοδότης (ή το τμήμα ανθρωπίνων πόρων) να επικοινωνήσει με τον προηγούμενο εργοδότη και να κάνει γενικό background check για να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα των πληροφοριών που δίνεις στο βιογραφικό ή την συνέντευξη.
«Πολύ αργός και οκνηρός, ανεπαρκής στη δουλειά του, πολλές αδικαιολόγητες απουσίες, χαμηλή παραγωγικότητα, ιατρικοί σοβαροί λόγοι» και επισήμανε πως αυτοί που απολύθηκαν, με τέτοιες καταγραφές, δεν θα έβρισκαν νέα δουλειά. Πηγή: www.lifo.grΓια να λέμε όμως και του στραβού το δίκιο, αν πράγματι ίσχυαν αυτοί οι λόγοι, γιατί θα έπρεπε να μην αναφέρονται ;Η πολιτεία πρέπει να ευνοεί την πρόσληψη αντιπαραγωγικών ατόμων, ώστε - πολύ πιθανό - να γίνουν "βάρος" στον επόμενο εργοδότη ;Ή θα έπρεπε - σε περίπτωση αμφισβήτησης από πλευράς εργαζόμενου -, να ερευνάται η σοβαρότητα / τεκμηρίωση ή όχι της αιτιολόγησης του εργοδότη από Επιτροπή με συμμετοχή του Υπ. Εργασίας σε πρώτο βαθμό ή - τελικά -, με προσφυγή στην Δικαιοσύνη ; Δυνατότητα που αποκλείεται, αν ο εργοδότης δικαιούται να απολύει αναιτιολόγητα και αυθαίρετα με το "έτσι θέλώ"
Η μόνη ένσταση που έχω στο σχόλιο σου αφορά τους "σοβαρούς ιατρικούς λόγους". Δεν μιλώ φυσικά για προφανείς περιπτώσεις όπου ο εργαζόμενος αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στην εργασία του αλλά σε πιο λεπτά θέματα. Παραδείγματος χάριν, μπορεί ένας εργοδότης να απολύσει προληπτικά έναν εργαζόμενο που διεγνώσθη με κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, ακόμα κι αν αυτό δεν έχει καμιά επίπτωση στην εργασία του, ούτως ώστε να αποφύγει προβλήματα που πιθανόν να εμφανιστούν αργότερα; Δικαιούται να το αναφέρει αυτό ως λόγο απόλυσης στην καταγγελία σύμβασης είτε επιγραμματικά, είτε αναλυτικά; Είναι ή δεν είναι προσωπικά δεδομένα τέτοιου είδους ιατρικά θέματα;Κατά τα άλλα, προσυπογράφω. Το θέμα είναι να λυθούν τα χέρια λίγων και να δεθούν τα χέρια πολλών. Εγώ αυτό καταλαβαίνω.
RamonΣυμφωνώ απόλυτα, είχα και εγώ την ένστασή μου για την συγκεκριμένη αιτία, αλλά για το θέμα του σχολιασμού μου, αναπαρήγαγα αυτούσιο το "επιχείρημα".Σε κάθε περίπτωση - ΑΝ ο νόμος έδινε το δικαίωμα απόλυσης "για σοβαρούς ιατρικούς λόγους" (ΕΧΩ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ, δεν θεωρώ τον κ. Βρούτση αξιόπιστο...) -, αυτό θα μπορούσε - για λόγους προστασίας δεδομένων -, να καλυφθεί από την "χαμηλή παραγωγικότητα" (που καλούμενος ο εργοδότης να αποδείξει, θα επικαλείτο τα σχετικώς υπάρχοντα προβλήματα υγείας, που μπορούν να επαληθευθούν ή όχι, άρα θα ήταν ούτως ή άλλως υπόλογος).Τώρα όμως, η ΝΔ τα "απλοποίησε" αυτά...
Σκεπτόμενοι πάντα οτι αυτός που απολύθηκε επειδή αργούσε ή τεμπελιάζε π.χ πήρε το μάθημα του και θα είναι πιο προσεκτικός δεν πρέπει να τον καταδικάζουμε δια παντός με αυτό τον τρόπο.Εξάλλου υπάρχουν άλλοι τρόποι να ξεχωρίσεις τα "φυντάνια" εύκολα, π.χ είναι 25 χρόνων και έχει απολυθεί 10 φορές.
Απλά ΜαθηματικάΚατ' αρχήν, δεν υπάρχει περίπτωση στα 25 του ο εργαζόμενος να έχει απολυθεί 10 φορές.Γιατί τότε, στα 20 του θα είχε ήδη απολυθεί 2 φορές.Ποιος εργοδότης θα πειθόταν να γίνει 3ος, χωρίς να ξέρει την αιτία και ποιος έφταιγε ;Άρα, με αναιτιολόγητη και αμάχητη απόλυση, ο νέος θα καταδικαστεί ΣΕ ΑΝΕΡΓΙΑ ΛΟΓΩ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ. Ενώ - στην νεανική ειδικά ηλικία -, η αιτία απόλυσης θα μπορούσε συχνά να είναι η "μη συμμόρφωση" σε "προσωπικές" απαιτήσεις του εργοδότη.Δεν μου "κάθεσαι" δηλαδή, σε απολύω με το έτσι θέλω και λογαριασμό δεν δίνω.