Το κόλπο με την επιπλέον χρέωση όταν πληρώνουμε με κάρτα - Οι νέες «πατέντες» που εντόπισε η ΑΑΔΕ

Το κόλπο με την επιπλέον χρέωση όταν πληρώνουμε με κάρτα - Οι νέες «πατέντες» που εντόπισε η ΑΑΔΕ Facebook Twitter
19

Ένα νέο φαινόμενο σε αρκετά - κυρίως μικρά - μαγαζιά, καταγράφει η ΑΑΔΕ η οποία κάνει λόγο για επιπλέον χρέωση των καταναλωτών με ποσά από 20 έως 50 λεπτά σε συναλλαγές με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, ξένοι τουρίστες αλλά και Έλληνες έχουν πέσει θύματα των επιτήδειων που χρεώνουν, για παράδειγμα, 20 λεπτά επιπλέον, στην περίπτωση αγοράς τσιγάρων με κάρτα. Η  συγκεκριμένη χρέωση καταγράφεται στην απόδειξη ως «παροχή υπηρεσιών», αλλά γίνεται χωρίς καν να ενημερωθεί ο πελάτης. Οι καταστηματάρχες δικαιολογούν τη χρέωση (όταν και αν γίνει αντιληπτή) λέγοντας πως το κέρδος από τα τσιγάρα είναι πολύ μικρό και οι χρεώσεις από τις τράπεζες υψηλές.

Στελέχη της ΑΑΔΕ σημειώνουν πως αν και εντυπωσιάζουν τα περιστατικά μεγάλης φοροδιαφυγής σε προορισμούς όπως η Μύκονος, υπάρχουν και χιλιάδες περιπτώσεις μικρών καταστημάτων όπου οι ελεγκτές έχουν εντοπίσει παρόμοια κρούσματα φοροδιαφυγής επιβάλλοντας πρόστιμα.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή στην Τήνο με καταστηματάρχη ο οποίος στο εστιατόριό του αντί απόδειξης, δίνει το δελτίο παραγγελίας. Στην περίπτωση που του ζητηθεί απόδειξη, ξεκινάει διαπραγματεύσεις με τους πελάτες προσφέροντας έκπτωση 10% έως 20% επί του λογαριασμού και κερνάει τα γλυκά.

Ακόμα περισσότερες είναι οι περιπτώσεις με τους εστιάτορες που υποστηρίζουν πως έχει πέσει το Internet, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές. Μάλιστα ρισκάρουν, στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει μετρητά, να πληρώσουν την οφειλή την επόμενη μέρα. 

Εκτίναξη φοροδιαφυγής

 

Παρά τις εντυπωσιακές περιπτώσεις που προκαλούν την κοινωνία εξαιτίας του παράνομου πλουτισμού ορισμένων επιχειρηματιών, μόλις το 1/20 των ελέγχων που γίνονται πανελλαδικά σε τουριστικές περιοχές, αφορά τη Μύκονο. Σε δεκάδες άλλες περιοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα ποσοστά παραβατικότητας είναι πολύ υψηλότερα.

Συγκεκριμένα:

- Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν 407 έλεγχοι, με το ποσοστό παραβατικότητας να φθάνει στο 37%.

- Στη Θεσσαλονίκη οι έλεγχοι έφθασαν στους 289 και παραβάσεις εντοπίστηκαν στο 55% των ελεγχομένων.

- Στην Πάτρα ελέγχθηκαν 233 επιχειρήσεις, με το ποσοστό των παραβατών να ανέρχεται στο 36%.

- Στην Κέρκυρα διενεργήθηκαν τον Ιούνιο 141 έλεγχοι και εντοπίστηκαν παραβάσεις στο 62% των επιχειρήσεων.

- Στη Σαντορίνη, αν και τα ποσοστά φοροδιαφυγής είναι χαμηλότερα συγκριτικά με το 2018, πραγματοποιήθηκαν 151 έλεγχοι και διαπιστώθηκε ότι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις δεν εκδίδουν αποδείξεις (56%).

- Στη Ζάκυνθο η παραβατικότητα φθάνει στο 41%, ενώ στη Ρόδο και στη Μύκονο στο 43%.

Συνολικά τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκαν 2.612 έλεγχοι σε επιχειρήσεις σε ολόκληρη την επικράτεια. 

Οικονομία
19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM