Ως πρώην φοιτητής και νυν πτυχιούχος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δηλώνω ότι στηρίζω την αποκομματικοποίηση των πανεπιστημίων και προτείνω σε όσους ειλικρινώς ενδιαφέρονται για συνδικαλισμό να συνεχίσουν τη δραστηριοποίηση τους σε κομματικές νεολαίες που έχουν την έδρα τους εκτός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος - σε κάθε πόλη υπάρχουν.
Το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος "ιερός", στον οποίο ταιριάζει μόνο η γνώση, η επιστήμη και η έρευνα. Και το point μου δεν έχει καθόλου να κάνει με το αν κάποια παράταξη είναι καλύτερη ή χειρότερη απ' την άλλη και σε ποιο "στρατόπεδο" ανήκει ο καθένας. Έχει να κάνει με το σύνολο των φοιτητικών παρατάξεων και τη βαθειά τους διείσδυση σε κάθε πτυχή της ακαδημαϊκής ζωής, όπως την έχουμε γνωρίσει. Η πραγματικότητα αυτή δεν ωφελεί κανέναν πλέον, καθώς αναπαράγει εντός του πανεπιστημίου τις ίδιες πρακτικές & λογικές που έφεραν προ πολλού την Ελλάδα στο σημερινό της χάλι και κατάντημα.
Σας ρωτώ, λοιπόν, φίλοι και συνάδελφοι, για ποιο λόγο σπουδαίο και σημαντικό να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με φανατισμό ή έστω απλά να ανεχόμαστε με αδιαφορία/απαξία μια τέτοια κατάσταση, η οποία υποβαθμίζει διαρκώς τα ΑΕΙ μας; Από τα οποία στη συνέχεια αξιώνουμε να παίρνουμε πτυχία ανταγωνιστικά και διεθνώς αναγνωρισμένα..
Ένας διάλογος θα πρέπει να ανοίξει, με κριτική διάθεση και πνεύμα ανοιχτό, ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς πολίτες αυτής της χώρας και την κυβέρνηση για το πως οι κομματικές παρατάξεις μπορούν να αποχωρήσουν από τα πανεπιστήμια, χωρίς αυτό να ζημιώσει την πολιτική συνείδηση, σκέψη και δράση κανενός νέου με γνήσιες ανησυχίες.
Τρόποι υπάρχουν! Απλά αποδεικνύεται ότι στη χώρα αυτή το πιο ακραίο τόλμημα είναι να σκέφτεσαι εναλλακτικά, out-of-the-box και να προτείνεις νέους δρόμους.
Δε θέλω να θίξω κανέναν προσωπικά, απλά τυγχάνει να έχω διαμορφώσει μια διαφορετική άποψη για το πως θα επρέπε να είναι τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Ελπίζω το όραμα μου για ένα πιο "καθαρό" πανεπιστήμιο να συμμερίζονται κι άλλοι πολλοί νέοι φοιτητές, ώστε με τον καιρό να σχηματίσουμε συγκροτημένο λόγο απέναντι σε αυτή την παράνοια.
Παναγιώτης Μποζέλος,
πτυχιούχος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής, του ΔΠΘ
> [email protected]
σχόλια