Πεθαίνοντας για 38 δολάρια το μήνα

Πεθαίνοντας για 38 δολάρια το μήνα Facebook Twitter
9
Πεθαίνοντας για 38 δολάρια το μήνα Facebook Twitter

Καμία ελπίδα δεν τρέφουν πλέον οι ομάδες διάσωσης για ύπαρξη ζωής στα χαλάσματα του 8ώροφου κτιρίου που κατέρρευσε πριν από 5 ημέρες στο Μπαγκλαντές, ενώ αντιστρόφως ανάλογα εντείνονται οι αναταραχές, οι οδομαχίες και οι διαδηλώσεις για τις τραγικές συνθήκες εργασίας στη χώρα, σύμφωνα με το περιοδικό Time.


Πολλά εργοστάσια παραμένουν κλειστά για δεύτερη συνεχή ημέρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, μετά τα επεισόδια μεταξύ εξαγριωμένων εργατών και αστυνομικών που ακολούθησαν το πιο θανατηφόρο ατύχημα που σημειώθηκε ποτέ σε χώρο εργασίας στο Μπαγκλαντές. Συνολικά 381 άτομα έχουν ανασυρθεί νεκρά από το 8ώροφο κτίριο που είχε ανεγερθεί παράνομα στην περιοχή Σαβάρ (30 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Ντάκα).


Οι 3.000 νεαρές εργάτριες στην πλειοψηφία τους, αναγκάστηκαν να δουλέψουν κανονικά την περασμένη Τετάρτη παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών για ακαταλληλότητα του κτιρίου και το κλείσιμο καταστημάτων και τραπεζών στο ίδιο συγκρότημα, λόγω των ρωγμών που παρουσιάστηκαν στις κολώνες στήριξης.


Η εγκληματική ενέργεια αμέλεια των υπευθύνων του μεγαλύτερου βιομηχανικού ατυχήματος στη χώρα (μετά την πυρκαγιά του Νοεμβρίου 2012 και πάλι σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας που κόστισε τη ζωή 112 εργατών) αποτελεί μόνο την πρώτη πράξη μιας μεταμοντέρνας τραγωδίας που θέλει 3,6 εκατομμύρια εξαθλιωμένους πολίτες -ενός αιωνίως αναπτυσσόμενου κόσμου- να εργάζονται για όχι περισσότερα από 38 δολάρια το μήνα, σε μια βιομηχανία που αποφέρει ετησίως 20 δισεκατομμύρια δολάρια και ενισχύει σημαντικά, πέρα από την οικονομία του Μπαγκλαντές, μεγάλες  αλυσίδες φθηνών ενδυμάτων που διοχετεύονται σε «προσιτές τιμές» σε όλο τον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο.


Κι ενώ οι ιδιοκτήτες τριών εργοστασίων έχουν ήδη συλληφθεί και αναμένουν τις κατηγορίες που θα τους απαγγελθούν, η αντιπολίτευση καλεί σε διαμαρτυρία για το συμβάν στις 2 Μαίου και μεγάλες αλυσίδες ένδυσης τηρούν αποστάσεις από τις συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών σε μια χώρα που στηρίζει το 80% των εξαγωγών της σε ενδύματα που παράγονται με αυτές τις πρακτικές.

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM