Ο Έλον Μασκ παρουσίασε το διαστημόπλοιο για το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι έως τον Άρη

Ο Έλον Μασκ παρουσίασε το διαστημόπλοιο για το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι έως τον Άρη Facebook Twitter
5

Ο Έλον Μασκ έκανε τα αποκαλυπτήρια του διαστημοπλοίου της SpaceX για τα πρώτα επανδρωμένα ταξίδια της ανθρωπότητας μέχρι τον πλανήτη Άρη. 

Ο Νοτιοαφρικανός μηχανικός και μεγιστάνας παρουσίασε σήμερα το διαστημικό σκάφος με δυνατότητα μεταφοράς πληρώματος και φορτίου γύρω από τον πλανήτη Άρη ή και σε ακόμα πιο μακρινούς προορισμούς του ηλιακού συστήματος, με όλες τις τεχνολογικές δικλείδες για μία ασφαλή επιστροφή τους στη Γη. 

Ο Έλον Μασκ παρουσίασε το διαστημόπλοιο για το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι έως τον Άρη Facebook Twitter

Με μία ομιλία του από τις εγκαταστάσεις της SpaceX στο νότιο άκρο του Τέξας, ο Μασκ ανακοίνωσε πως η πρώτη απογείωση του διαστημικού «τιτάνα», ύψους 50 μέτρων, θα γίνει σε περίπου δύο μήνες, κάνοντας ένα μικρό δοκιμαστικό ταξίδι μόλις 19 χιλιομέτρων, πριν επιστρέψει ξανά στο έδαφος. 

Με την υπάρχουσα τεχνολογία, το "Starship" («Αστρόπλοιο») μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους μόνο για ένα ταξίδι γύρω από τον Άρη και όχι σε κάποια αποστολή που να περιλαμβάνει προσεδάφιση του πληρώματος στον Κόκκινο Πλανήτη.

Είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και σε επόμενα ταξίδια, μειώνοντας κατακόρυφα το κόστος των διαστημικών ταξιδιών. Όπως είπε ο Μασκ, αυτό το χαρακτηριστικό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την «εξάπλωση της συνείδησης» έξω από τον πλανήτη μας. 

Το ύψους 50 μέτρων γυαλιστερό «Αστρόπλοιο» από ανοξείδωτο χάλυβα, μαζί με τον τεράστιο πύραυλο Super Heavy, θα έχει συνολικό ύψος 118 μέτρων. Θα μπορεί να μεταφέρει έως 100 ανθρώπους και φορτίο ανάλογο εκείνου που μετέφερε ο πύραυλος «Κρόνος 5».


«Αυτό είναι κατά βάση το ιερό δισκοπότηρο του διαστήματος, η κρίσιμη τομή που μας χρειάζεται για να γίνουμε ένας διαστημικός πολιτισμός, το να κάνουμε το διαστημικό ταξίδι σαν τα αεροπορικά», δήλωσε ο Μασκ. Η ομιλία του μεγιστάνα για τα μεγαλεπίβολα σχέδιά του, συνέπεσε με την 11η επέτειο της πρώτης επιτυχημένης απογείωσης πυραύλου της Space X. 

Ο Έλον Μασκ παρουσίασε το διαστημόπλοιο για το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι έως τον Άρη Facebook Twitter
Ο Έλον Μασκ παρουσίασε το διαστημόπλοιο για το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι έως τον Άρη Facebook Twitter
Το ίδιο διαστημόπλοιο, θα μπορούσε να μεταφέρει ως και 100 άτομα σε μια μελλοντική αποικία στη Σελήνη
Ο Έλον Μασκ παρουσίασε το διαστημόπλοιο για το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι έως τον Άρη Facebook Twitter

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Φαντάζομαι έχει μηδαμινές εκπομπές CO2 και δεν θα χρειάζεται να τρώμε όλοι οι υπόλοιποι κατσαρίδες για να μπορούν μία χούφτα άνθρωποι να κάνουν τις βόλτες τους στο διάστημα...
Δε νομίζω ότι τα λίγα λεπτά που θα χρειαστεί το σκάφος να φτάσει στα όρια του διαστήματος θα επιβαρύνουν τόσο το περιβάλλον. Ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο ρυπαίνει όσο 1000000 αυτοκίνητα, ταξιδεύει συνέχεια και φυσικά δεν υπάρχει μόνο ένα στον κόσμο. Η Space-X επίσης είναι ιδιωτική εταιρία και δεν επιβαρύνει κανένα κρατικό προϋπολογισμό.
Δεν ξέρω αν το πρόβλημά σου είναι τα ιδιωτικά ταξίδια στο διάστημα , ή, εν γένει, τα ταξίδια στο διάστημα.Το ζήτημα είναι ότι εάν δεν υπήρχαν τέτοιοι τύποι που να οραματίζονται ταξίδια στο διάστημα (ιδιωτικά ή κρατικά), ακόμα θα έτρωγες κατσαρίδες, ούτως ή άλλως
@ λukumσυμφωνώ ότι τα κρατικά προγράμματα έχουν κατ' αρχάς επιστημονικούς σκοπούς, αλλά οι σκοποί αυτοί, δυστυχώς ή ευτυχώς είναι μόνο των ίδιων επιστημόνων.Η χρηματοδότηση ποτέ δεν βασίζεται στο καλό της επιστήμης, ακόμα και αν είναι κρατική. Πάντα από πίσω βρίσκεται η προσμονή κάποιου οφέλους, το οποίο μπορεί να μην είναι τόσο άμεσο όσο το εμπορικό κέρδος των ιδιωτικών διαστημικών ταξιδιών, αλλά πάντως βρίσκεται εκεί.Με απλά λόγια οι Αμερικάνοι δεν ξοδεύουν τρισεκατομμύρια δολάρια στην NASA μόνο και μόνο για την πρόοδο της επιστήμης, ούτε θα μοιράσουν απλόχερα τα όποια ευρήματά τους στους υπολοίπους, παρά μόνο όταν θα τους συμφέρει πλέον να μοιραστούν τα ευρήματα αυτά.Και αυτό είναι οκ (τουλάχιστον για εμένα). Όταν ο άνθρωπος και ιδίως μια οργανωμένη κοινωνία (στην οποία επικρατεί η πρακτική σκέψη, αντίθετα με μεμονωμένα άτομα που μπορεί και να καταληφθούν από αίσθημα γενναιοδωρίας, αντίθετο με το στενά νοούμενο συμφέρον τους) ξοδεύει πολύτιμους πόρους για κάτι, είναι λογικό να θέλει να δρέψει (ή "θρέψει" όπως θα έλεγε και μια ψυχή) τους καρπούς των θυσιών της.Δεν μπορώ λοιπόν να αντιληφθώ γιατί το συμφέρον της αμερικανικής πολιτείας είναι καλύτερο από το συμφέρον μιας αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας. Το ίδιο μου κάνει... Εμένα και τους υπολοίπους θα μας ωφελήσει το ίδιο μια επιστημονική ανακάλυψη που θα διοχετευθεί μελλοντικά στην παγκόσμιο κοινωνία, είτε αυτή προέλθει από ιδιωτική είτε από κρατική πρωτοβουλία.