Είκοσι δυο χρόνια μετά τη δολοφονία της Λίας Τρικαλιώτη, με μια απόφαση – σταθμό το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων καλεί το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει αποζημίωση που αγγίζει τις 350.000€ στην οικογένειά της.
Στην απόφαση του το δικαστήριο επισημαίνει τα λάθη της αστυνομίας της Κέρκυρας που έστειλαν την σοβαρή αυτή ιστορία στο αρχείο. Η απόφαση βγήκε μετά την προσφυγή της οικογένειας κατά του Ελληνικού Δημοσίου στα Διοικητικά Δικαστήρια θεωρώντας ότι η αστυνομία δεν προέβη στις αρμόζουσες ανακριτικές διαδικασίες για την διαπίστωση των αιτιών θανάτου της κόρης τους.
Ο δικηγόρος της οικογένειας Τρικαλιώτη στην Κέρκυρα, Σπύρος Βλάχος μιλώντας στο «Τούνελ» ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της και ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν σοβαρά με την υπόθεση. Καταλυτική και πρωτοποριακή χαρακτήρισε την απόφαση του Εφετείου ο διακεκριμένος νομικός και καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος Μυλωνόπουλος. Σε δηλώσεις του στο «Τούνελ», ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αποτελεί μια πραγματικά πρωτοποριακή απόφαση και δημιουργεί ένα προηγούμενο το οποίο θα μπορέσει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη στο μέλλον». Ο καθηγητής τόνισε ότι αν αποδειχθεί δόλος των αστυνομικών και ασκηθεί ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας η υπόθεση μπορεί να ερευνηθεί ξανά υπό προϋποθέσεις.
Λία Τρικαλιώτη: Το χρονικό της υπόθεσης
Το Νοέμβριο του 1997 η νεαρή καθηγήτρια μουσικής εξαφανίστηκε από το σπίτι της και τρεις ημέρες αργότερα βρέθηκε το πτώμα της σε μία απότομη χαράδρα στη βόρεια Κέρκυρα. Οι αστυνομικές αρχές και ο ιατροδικαστής που είχαν εξετάσει αρχικά το πτώμα είχαν αποφανθεί πως η πιθανότερη αιτία θανάτου ήταν η αυτοκτονία.
Οι γονείς της όμως δεν είχαν πειστεί. Κυριότερο επιχείρημά τους ήταν ότι το πτώμα της Λίας δεν έφερε σοβαρές εκδορές και κακώσεις, όπως ήταν φυσικό αν έπεφτε από το ύψος των 250 μέτρων σε μια πλαγιά, όπως η έρευνα τότε των αρμόδιων αρχών υπεδείκνυε.
Το 1999, δύο χρόνια μετά τον θάνατό της, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της Κέρκυρας, έγινε εκταφή του πτώματος της κοπέλας και οι ιατροδικαστές κ.κ. Νόνας και Χαρακούκης, διενήργησαν νεκροψία. Παράλληλα έγινε αυτοψία στον χώρο του Αγγελοκάστρου, παρουσία αστυνομικών αρχών. Για ασφαλή συμπεράσματα οι συνεργάτες των δύο ιατροδικαστών έριξαν από το σημείο που πιθανολογείται ότι έπεσε η Λία Τρικαλιώτη ένα κέρινο ομοίωμα. Αμέσως μετά, οι δύο ιατροδικαστές κ.κ. Νόνας και Χαρακούκης ήταν καταλυτικοί στις δηλώσεις τους.
Ο μηχανισμός θανάτου της άτυχης νέας, υποστήριξαν ότι είναι τελείως διαφορετικός απ' ό,τι μέχρι σήμερα θεωρούνταν. Οι διαπιστώσεις από την έρευνα στο πτώμα της Λίας Τρικαλιώτη δε συμφωνούσαν με την υπόδειξη ότι έπεσε από 250 μέτρα ύψος. Έτσι η οικογένεια προσέφυγε κατά του Ελληνικού Δημοσίου και 22 χρόνια αργότερα δικαιώθηκε.
Η Αγγελική Νικολούλη το 2001 είχε ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση της νεαρής καθηγήτριας στην Κέρκυρα και είχε φέρει στο φως σημαντικά στοιχεία που κατέρριψαν το πρόχειρο οικοδόμημα της αυτοκτονίας που έστησαν οι τοπικές Αρχές.
Τότε είχε φιλοξενήσει στο στούντιο τον πατέρα της άτυχης Λίας που αργότερα πέθανε πριν προλάβει τις εξελίξεις που δικαίωσαν τον μεγάλο αγώνα που έδωσε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του για να αποκαλυφθεί η δολοφονία της. Ο ίδιος είχε αναφερθεί σε όλες τις ενέργειες της οικογένειας, που ώθησαν την τότε ανακρίτρια Αθηνών να στείλει δυο ιατροδικαστές στο νησί και τον Εισαγγελέα να διατάξει την εκταφή της σορού της άτυχης Λίας.
σχόλια