Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί, σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους επικεφαλής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Στην κορυφή της ατζέντας θα τεθεί το κόστος της κινητής τηλεφωνίας και του ευρυζωνικού διαδικτύου στη χώρα μας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει βελτίωση των πακέτων υπηρεσιών για τους τελικούς καταναλωτές, ώστε η Ελλάδα να βελτιώσει τις επιδόσεις της στους δείκτες της ψηφιακής οικονομίας και της ευρυζωνικότητας. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 10π.μ.
Το 2018, ο κλάδος συνεισέφερε το 2,1% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο για σημαντικές αυξήσεις στις παροχές, όπως 50% περισσότερα data για τις ίδιες τιμές, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά οι πελάτες αλλά ούτε και να ζημιωθούν οι εταιρείες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ψήφιση διατάξεων για την απλοποίηση της αδειοδότησης των κεραιοσυστηµάτων θα οδηγήσουν στον επανακαθορισµό των τιµολογίων προς τα κάτω και, στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να ανακοινώσουν σύντομα τον διπλασιασμό των δεδομένων σε όλα τα πακέτα με συνδέσεις στο Διαδίκτυο, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση για τους καταναλωτές.
Οι σχετικές αποφάσεις μπορεί να γνωστοποιηθούν ακόμη και σήμερα, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας: Νάσο Ζαρκαλή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Wind Hellas, Χάρη Μπρουμίδη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone Ελλάδος, και Μιχάλη Τσαμάζ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Cosmote.
Υψηλή φορολόγηση
Από την πλευρά τους, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αποδίδουν το συγκριτικά υψηλό κόστος τηλεφωνίας στην εξίσου υψηλή φορολόγηση και στη συνάντηση θα αναζητηθεί η «χρυσή τομή» ώστε να πέσουν οι τιμές χωρίς να υποστούν ζημιές οι εταιρείες ή να χαθούν θέσεις εργασίας.
ΙΟΒΕ: 6η πιο ακριβή η Ελλάδα λόγω φόρων
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, ο μέσος Έλληνας συνδρομητής καταναλώνει μόλις το 25% των δεδομένων που καταναλώνει ο μέσος Ευρωπαίος χρήστης. Το παράδοξο είναι πως ενώ το κόστος χρήσης κινητού στην Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ στις χρεώσεις προ φόρων, ανεβαίνει πάνω από τον μέσο όρο μετά φόρων. Συγκεκριμένα, με το ειδικό τέλος και τον ΦΠΑ, η Ελλάδα «σκαρφαλώνει» στην 6η θέση με τις ακριβότερες υπηρεσίες, μεταξύ 21 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι φόροι ανέρχονται στο 39% με 49% του λογαριασμού, με τον μέσο όρο στο 40%.
σχόλια