Γερμανικός Τύπος: Θα καταφέρει η Ελλάδα να σταματήσει το brain drain;

Γερμανικός Τύπος: Θα καταφέρει η Ελλάδα να σταματήσει το brain drain; Facebook Twitter
EUROKINISSI
2

Στο σχέδιο της Αθήνας «Rebrain Greece» για την επιστροφή νέων που μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης αναφέρεται η Handelsblatt, και θέτει το ερώτημα αν η Ελλάδα θα καταφέρει να σταματήσει το brain drain.

«Rebrain Greece» oνομάζεται το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που στόχο έχει παρέχοντας κίνητρα να υποστηρίξει την επιστροφή Ελλήνων και Ελληνίδων ηλικίας 25 μέχρι 40 ετών, που τα χρόνια της κρίσης επέλεξαν τον δρόμο του εξωτερικού. Σε αυτό το σχέδιο κατά του braindrain αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. «Η Ελλάδα βίωσε κατά την τελευταία δεκαετία μια μαζική μετανάστευση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μεταξύ 2008 και 2014 περίπου 427.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα τους. Στο μεταξύ ο αριθμός τους πρέπει να έχει υπερβεί το μισό εκατομμύρια. Πιο δημοφιλής προορισμός είναι η Γερμανία με σχεδόν 160.000 Έλληνες μετανάστες να έχουν φτάσει από την αρχή της κρίσης», παρατηρεί η Handelsblatt, συμπληρώνοντας σε άλλο σημείο ότι «με το braindrain η Ελλάδα χάνει όχι μόνο πολλούς από τους ταλαντούχους ανθρώπους της αλλά σημειώνει και μεγάλες οικονομικές απώλειες»

Το ρεπορτάζ αναφέρεται αναλυτικά στο σχέδιο του υπ. Εργασίας Γιάννη Βρούτση σημειώνοντας: «Τώρα που η χώρα αφήνει πίσω της την κρίση και η οικονομία ανακάμπτει, η κυβέρνηση θέλει να αναστρέψει τη διαρροή εργαζομένων και να φέρει πίσω τους μετανάστες. Σαν 'γέφυρα' για τη διευκόλυνση της επιστροφής ο Γ. Βρούτσης σχεδιάζει κάτι σαν ένα εικονικό χρηματιστήριο εργασίας με στόχο να συγκεντρωθούν εκεί ελληνικές εταιρίες που αναζητούν εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης και ενδιαφερόμενους από το εξωτερικό». Το ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης στον μισθό των 3000 ευρώ, εκ των οποίων τα 2000 θα είναι κρατική επιδότηση για ένα χρόνo αλλά και στις προϋποθέσεις ηλικίας και πανεπιστημιακών τίτλων. Πώς όμως βλέπουν το σχέδιο της κυβέρνησης πολίτες και ειδικοί; Μπορεί να αντιστρέψει την τάση εκροής ανθρώπινου δυναμικού;

«Οι περισσότεροι μετανάστες τα πηγαίνουν καλύτερα στο εξωτερικό»

«Είναι πολύ λίγο, είναι πολύ αργά» αναφέρει στην οικονομική εφημερίδα ο 49χρονος σκηνοθέτης Νίκος Σταμπουλόπουλος, που το 2009 έφυγε για το Άμστερνταμ, επέστρεψε στην Ελλάδα και σήμερα διαχειρίζεται την ιστοσελίδα «Νέα Διασπορά», ένα δίκτυο για Έλληνες μετανάστες και επαναπατριζόμενους. Όπως αναφέρει ο ίδιος στην εφημερίδα, τόσο το επίπεδο όσο και ο προτεινόμενος μισθός είναι χαμηλός «για να προσελκύσει αξιόλογους και επιτυχημένους επιστήμονες από το εξωτερικό» και θεωρεί επίσης ότι το ηλικιακό όριο των 40 αποκλείει πολλούς. Όπως επισημαίνει επίσης ο ίδιος «πολλοί από τους νέους μετανάστες έφυγαν από την Ελλάδα όχι λόγω της υψηλής ανεργίας ή των χαμηλών μισθών αλλά λόγω της διαφθοράς, του νεποτισμού, των πελατειακών σχέσεων, του δηλητηριασμένου πολιτικού κλίματος, της πολιτικής στασιμότητας και της κοινωνικής καθυστέρησης».

Σκεπτικός όμως για την επιτυχία του φιλόδοξου αυτού σχεδίου είναι και ο Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) στο Βερολίνο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με τον Αλ. Κρητικό, «οι περισσότεροι άνθρωποι που έφυγαν στο εξωτερικό τα πηγαίνουν καλύτερα εκεί από επαγγελματική και οικονομική άποψη. Η μετανάστευση σημαίνει για πολλούς Έλληνες και Ελληνίδες ουσιώδη βελτίωση της κατάστασής τους». Ο διακεκριμένος οικονομολόγος θεωρεί ωστόσο «αξιέπαινο» το ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε τη διαρροή εργαζομένων υψηλών προδιαγραφών ως σοβαρή απειλή για τη χώρα και επιδιώκει να αντιμετωπίσει το θέμα επιθετικά. «Δυστυχώς όμως δεν είναι πολύ πιθανό οι επιδοτήσεις μισθών να μετατρέψουν τη διαρροή υψηλά καταρτισμένου προσωπικού σε επιστροφή των μεταναστών» εκτιμά ο Αλ. Κρητικός.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλιμος: Κτίριο που έχει ολοκληρωθεί θα κηρυχθεί αυθαίρετο - Μετέωροι οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων

Ελλάδα / Άλιμος: Κτίριο αποπερατώθηκε αλλά θα κηρυχθεί αυθαίρετο επειδή η οικοδομική του άδεια ακυρώθηκε - Τι καταγγέλλει ιδιοκτήτης

Ιδιοκτήτης νεόδμητου διαμερίσματος στον Άλιμο, δίπλα στο Ελληνικό, περιγράφει στο ypen/diavouleusi το ράβε ξήλωνε μεταξύ Υπηρεσιών Δόμησης του δήμου Αλίμου, της δημοτικής αρχής και του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Πήλιο: Εκτός λειτουργίας ο Μουτζούρης μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της γραμμής

Ελλάδα / Πήλιο: Εκτός λειτουργίας ο Μουτζούρης μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της γραμμής

Το περιστατικό συνέβη κατά την επιστροφή του «Μουτζούρη» από τις Μηλιές προς τον σταθμό των Άνω Λεχωνίων, όταν ένας μικρός βράχος κατολίσθησε και έπεσε στις ράγες, προκαλώντας ζημιά στον άξονα του πρώτου βαγονιού και τον εκτροχιασμό του
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Κατά την γνώμη μου δεν αρκεί καθόλου αυτό το μέτρο. Ποιος θα παρατήσει την καριέρα του και μια οργανωμένη καθημερινότητα για να γυρίσει με οικονομικό πλάνο που να τον καλύπτει ένα χρόνο ;Επίσης οποίος έφυγε για εξωτερικό τα χρήματα δεν ήταν απαραίτητα ο πρώτος λόγος αλλά η διαφθορά στην Ελλάδα και το κράτος των δυο ταχυτήτων μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και γενικότερα της κουλτούρας της ανομίας και του χαους που δεν λέει να αλλλαξει.
Βρήκαν και οι γερμανοί θέμα για να γεμίσουν τις σελίδες τους σε περίοδο εορτών.Η Ελλάδα παρήγαγε επί δεκαετίες (και ακόμα παράγει) τρι- και τετραπλάσιους πτυχιούχους περισσότερους από όσους χρειάζεται. Η οικονομία μης ήταν και είναι παρασιτική, ραντιέρικη και κρατικοδίαιτη. Και μια παρασιτική κρατικοδίαιτη οικονομία δεν χρειάζεται πτυχιούχους.Αλλά ο τυπικός έλληνας θέλει πάντα την εύκολη κονόμα = διορισμός στο δημόσιο. Και ο διορισμός απαιτεί ένα "χαρτί".Οσο το δημόσιο διόριζε, όλα ήταν μέλι-γάλα. Οσοι δεν διορίζονταν, άνοιγαν (με το εφάπαξ του μπαμπά) μαγαζιά κινητής ή γίνονταν εργολάβοι και πούλαγαν μεζονέτες.Σήμερα το δημόσιο δεν διορίζει, μαγαζιά κινητής δεν φτουράνε και η οικοδομή έχει καταρρεύσει. Αρα τι μένει; Το να πάνε όλοι αυτοί οι 4Χ υπαράριθμοι στο εξωτερικό. [ * ]Πότε θα γυρίσουν πίσω όλοι αυτοί; Είναι εύκολο. Οταν το δημόσιο αρχίσει πάλι να διορίζει και όταν το τσιμέντωμα της χώρας από άκρου εις άκρον ξαναγίνει της μόδας. Οταν δηλαδή ξαναυπάρξει η εύκολη αρπαχτή, όλοι αυτοί οι συμφεροντολόγοι, όλα αυτά τα καλομαθημένα παιδάκια που την έκαναν με ελαφρά τα προηγούμενα χρόνια, θα μας επιστρέψουν ως brains.Και θα μας ζητάνε να τα υποδεχτούμε μετά βαϊων και κλάδων - λες και έκαναν τίποτα σπουδαίο.[ * ] Το να στρώσει κάποιος τον κ... του και να κάνει κάτι δημιουργικό στην Ελλάδα προφανώς αποκλείεται από την γενιά του me me me, που τα θέλει όλα δικά της.