Οι Έλληνες γιατροί συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό - Δεν υπάρχουν κίνητρα να επιστρέψουν

Οι Έλληνες γιατροί συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό - Δεν υπάρχουν κίνητρα να επιστρέψουν Facebook Twitter
9

Συνεχίζουν να φεύγουν οι Έλληνες γιατροί στο εξωτερικό καθώς λείπουν τα κίνητρα επανόδου στη χώρα.


Ειδικότερα, μόνιμο χαρακτήρα έχει λάβει η «αιμορραγία» Ελλήνων γιατρών προς το εξωτερικό, ενώ οι χρόνιες παθογένειες του συστήματος υγείας της χώρας μας δεν επιτρέπουν να γίνει ελκυστικό, καθώς λείπουν προς το παρόν τα κίνητρα επιστροφής στη χώρα.


Ο αριθμός των γιατρών που επέλεξαν και τη φετινή χρονιά να αναζητήσουν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό παραμένει υψηλός, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το brain drain που βιώνει την τελευταία δεκαετία η χώρα μας.

Ειδικότερα, μόνο από το λεκανοπέδιο Αττικής, έχουν αναζητήσει την τύχη τους στο εξωτερικό κατά τα τελευταία εννέα χρόνια 12.226 γιατροί, ενώ συνολικά ο αριθμός των Ελλήνων γιατρών που έφυγαν για το εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις 18.000.


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, από τις αρχές του 2019 έως και τις 16 Δεκεμβρίου 2019, έχει εκδώσει 1.097 πιστοποιητικά σε γιατρούς που προγραμμάτισαν να φύγουν στο εξωτερικό, εκ των οποίων τα 348 αφορούσαν ανειδίκευτους γιατρούς και τα 749 σε ειδικευμένους.


Ο αριθμός των γιατρών που ζήτησαν εφέτος έγγραφα για να φύγουν στο εξωτερικό εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με πέρσι, ωστόσο δεν φτάνει τα προ κρίσης επίπεδα, όπου τα πιστοποιητικά για εξωτερικό που εξέδιδε ο ΙΣΑ δεν ξεπερνούσαν σε ετήσια βάση τα 600.


Πέρυσι εκδόθηκαν από τον ΙΣΑ 1.191 πιστοποιητικά, το 2017, 1.297 και το 2016 1.168 πιστοποιητικά. Η χειρότερη χρονιά από πλευράς μετανάστευσης γιατρών της Αθήνας παραμένει το 2012, όταν ο ΙΣΑ εξέδωσε 1.808 πιστοποιητικά. Η πλειονότητα των γιατρών επιλέγει ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο πιο δημοφιλής προορισμός είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν το 45% των σχετικών πιστοποιητικών για το εξωτερικό που έχει εκδώσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών την τελευταία επταετία είναι για γιατρούς που αναζήτησαν εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Ματίνα Παγώνη, οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι γιατροί επιλέγουν να μεταναστεύσουν έχουν να κάνουν με τη δυσκολία εύρεσης εργασίας στην Ελλάδα, αλλά και τις πολύ χαμηλές αποδοχές.


Στην Ελλάδα, ο βασικός μισθός ενός επιμελητή Β΄ στο ΕΣΥ είναι περίπου 1.200 ευρώ και ενός διευθυντή με τουλάχιστον 15 χρόνια προϋπηρεσία, περίπου 1.900 ευρώ. «Την ίδια ώρα ένας μισθός νέου γιατρού σε χώρα της Δυτικής Ευρώπης είναι τουλάχιστον 4.000 ευρώ. Όσο υψηλό και να είναι το κόστος ζωής και πάλι ο μισθός είναι καλύτερος σε σχέση με την Ελλάδα», τονίζει η κ. Παγώνη.

Επιπλέον, οι προσλήψεις μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ είχαν επί τουλάχιστον μία δεκαετία παγώσει και η μόνη τροφοδότηση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας με ιατρικό δυναμικό γινόταν με μονοετείς συμβάσεις (επικουρικοί γιατροί), οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση ανανεώνονται, αλλά χωρίς καμία προοπτική εξέλιξης και με μόνιμη την ανασφάλεια για το τι θα γίνει στο μέλλον για τους γιατρούς.

«Είναι λυπηρό να έχουν φύγει τόσες χιλιάδες Έλληνες γιατροί στο εξωτερικό. Εάν αναλογιστεί κανείς πόσο υψηλές είναι οι βάσεις εισαγωγής στις Ιατρικές Σχολές των ελληνικών πανεπιστημίων, μιλάμε για τα καλύτερα μυαλά της χώρας», υπογραμμίζει η κ. Ματίνα Παγώνη.

Ελλάδα
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο Νίκος Ψιλάκης, ο σημαντικότερος καταγραφέας της κρητικής διατροφής

Ελλάδα / Πέθανε ο Νίκος Ψιλάκης, ο σημαντικότερος καταγραφέας της κρητικής διατροφής

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών - Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό
LIFO NEWSROOM
Αμπελόκηποι: Στο «μικροσκόπιο» της Αντιτρομοκρατικής παρέα νεαρών πρώην φοιτητών στο Πολυτεχνείο Πάτρας

Ελλάδα / Αμπελόκηποι: Στο «μικροσκόπιο» της Αντιτρομοκρατικής παρέα νεαρών πρώην φοιτητών στο Πολυτεχνείο Πάτρας

Τι γνωρίζουμε για το θύμα έκρηξης - Κατασχέθηκαν περούκες και μάσκες από την Αντιτρομοκρατική - Τι αναζητά η Αντιτρομοκρατική για την παρά από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Το βακτήριο «λεγιονέλλα» εντοπίστηκε στο νερό της φοιτητικής εστίας του ΕΚΠΑ

Ελλάδα / Το βακτήριο λεγιονέλλα εντοπίστηκε στο νερό της φοιτητικής εστίας του ΕΚΠΑ

Ο σύλλογος προειδοποιεί τους φοιτητές να αποφύγουν τη χρήση ζεστού νερού μέχρι νεωτέρας - Το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί και μέσω του ντους και προκαλεί σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Στην Ελλάδα έχουμε κάνει την επιλογή να δίνουμε πτυχία ιατρικής σε πολύ περισσότερους ανθρώπους από όσους η εγχώρια αγορά θα μπορούσε ποτέ να απορροφήσει, ακόμα και σε συνθήκες ξέφρενης ανάπτυξης. Η μαζική τους μετανάστευση είναι η μόνη λύση ώστε αυτοί άνθρωποι να βιοπορίζονται. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουμε ότι δε μας παίρνει άλλο να εκπαιδεύουμε (καλά είναι η αλήθεια) τζάμπα εργατικό δυναμικό για λογαριασμό άλλων χωρών.
Δεν ισχύει καθόλου αυτό. Εδώ και χρόνια, γιατροί φεύγουν ή συνταξιοδοτούνται και τα κενά μένουν ανοικτά. Οι ελλείψεις είναι τέτοιες που οι λιγο λιγότεροι από χίλιοι εισακτέοι κάθε χρόνο, αδυνατούν να τα καλύψουν. Το υπουργείο δυστυχώς έχει τη λογική της μικρότερης δυνατής χρήσης δυναμικού για να λειτουργεί μια κλινική και όχι για να λειτουργεί σωστά.
Τα κενά ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ δεν μένουν επειδή προσλαμβάνουμε χίλιους νέους νέους γιατρούς κάθε χρόνο και δε μας φτάνουν, τα κενά μένουν γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για να προσληφθούν νέοι γιατροί, και όταν υπάρχουν οι αμοιβές είναι ψίχουλα και σε εργασιακές συνθήκες γαλέρας. Και όλα τα κενά να καλύπταμε και ακόμα παραπάνω, οι γιατροί μας και πάλι θα μετανάστευαν. Το γιατί θα νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς σχετίζεται μεν αλλά είναι διαφορετικό θέμα από την αθρόα μετανάστευσή τους. Για τη λογική του υπουργείου συμφωνώ, αλλά και αυτό είναι άλλο μεγάλο θέμα.
Για ποιους νέους γιατρούς λέτε; Εδώ δεν προσλαμβάνονται γιατροί σε θέσεις αυτών που συνταξιοδοτούνται και τα λεφτά δίνονται έτσι και αλλιώς. Η μετανάστευση είναι ένα αναγκαίο κακό για πολλούς εκπαιδευτικούς και επαγγελμματικούς λόγους. Αν θέλουμε να έχουμε καλό σύστημα υγείας ίσως πράγματι οι χίλιοι δεν φτάνουν...
Είναι πολλά σχετικά με το ζήτημα που δεν θίγονται:Αν και το ζήτημα της απορρόφησης των γιατρών και των απολαβών τους είναι τα κυριότερα, τίθεται και το ζήτημα των συνθηκών εργασίας στα νοσοκομεία (υποδομές, εξοπλισμός, αναλώσιμα, επάνδρωση, διοίκηση) που χωλαίνει απαράδεκτα εδώ και δεκαετίες.Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από ό,τι φαίνεται: Η ποιότητα όσων παραμένουν, υπολείπεται όσων μεταναστεύουν.
Μια άλλη σοβαρή πτυχή του ζητήματος αφορά στην αποχώρηση μεγάλου αριθμού στρατιωτικων γιατρών και νοσηλευτών από την υπηρεσία. Το φαινόμενο έχει μεγάλες διαστάσεις και οι επιπτωσεις του θα γίνονται όλο και πιο εντονες όσο περνούν τα χρόνια. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα.
Θέλω να πω κάτι αναφορικά με το θέμα της φυγής των ιατρών γιατί είναι σημαντικό πρόβλημα και θα εξελιχθεί σε ακόμα μεγαλύτερο. Αν το κράτος δώσει στους ιατρούς 500 ευρώ τον μήνα παραπάνω και μειώσει τον αριθμό των εφημεριών που υποχρεούνται εκ των συνθηκών να κάνουν πολλοί ιατροί στα δημόσια νοσοκομεία (χωρίς καν να αυξήσει την αποζημίωση για την εφημερία) και καταργήσει την 24ωρη εφημερία, η φυγή ιατρών θα μειωθεί δραστικά. Δεν θα σταματήσει εντελώς διότι όσοι ενδιαφέρονται για σοβαρή επιστημονική έρευνα θα φύγουν έτσι κι αλλιώς σε πιο προηγμένες χώρες. Αλλά όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν ιατρική σε νοσοκομεία, με έναν καλύτερο μισθό θα μείνουν στην Ελλάδα.-=-=-=-=-