Νέο χαράτσι στις πλαστικές σακούλες εξετάζει το υπ. Περιβάλλοντος

Νέο χαράτσι στις πλαστικές σακούλες εξετάζει το υπ. Περιβάλλοντος Facebook Twitter
9

Σε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα φέρει νέο «χαράτσι» στις πλαστικές σακούλες ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδικότερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», προσανατολίζεται στην επέκταση του περιβαλλοντικού τέλους τόσο στην λεπτή σακούλα μεταφοράς, όσο και σε εκείνη με μεγαλύτερο πάχος τοιχώματος στοχεύοντας να εντάξει στο μέτρο το σύνολό τους.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές θα έρθουν με σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία, μεταξύ άλλων, θα αφορά και στην διάθεση των εσόδων από το συγκεκριμένο ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος.

Ακόμα, η επέκταση του περιβαλλοντικού τέλους θα γίνει σε δύο κατηγορίες, ώστε να αποθαρρύνει τη χρήση κάθε είδους πλαστικής σακούλας μεταφοράς και συγκεκριμένα στις πλαστικές σακούλες πάχους άνω των 50 μικρών (μm) και σε κατηγορίες επιχειρήσεων οι οποίες έως τώρα εξαιρούνται από τη σχετική ρύθμιση, δηλαδή περίπτερα και υπαίθριες αγορές (λαϊκές κ.λπ.)

Ελλάδα
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: Με ένα quiz ο Ζιακόπουλος αποκαλύπτει την περιοχή που αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις αύριο

Ελλάδα / Καιρός: Με ένα quiz ο Ζιακόπουλος δείχνει σε ποια περιοχή προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις για αύριο

Αναμένεται υετός τριώρου σε αυτή την περιοχή - Οι βροχοπτώσεις που θα ξεκινήσουν Παρασκευή θα συνεχιστούν σχεδόν για όλο το Σάββατο στην ευρύτερη νησιωτική περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ο δολοφόνος με το πριόνι

Σαν Σήμερα Καταδικάστηκε / Ο δολοφόνος με το πριόνι

Τρεις δολοφονίες σεξεργατριών, τεμαχισμός πτωμάτων, διάσπαρτα μέλη σε διαφορετικές συνοικίες της Αθήνας, πολλαπλές απόπειρες δολοφονίας. Ο Αντώνης Δαγκλής, «ο δράκος με το πριόνι», ήταν ένας από τους ειδεχθέστερους σίριαλ κίλερ της Ελλάδας. ― Με την συναρπαστική αφήγηση του ηθοποιού και σκηνοθέτη, Δημήτρη Καταλειφού.
Ο Τραμπ «δεν είναι νέος Ιούλιος Καίσαρας» λέει ο πρώην σύμβουλός του Τζον Μπόλτον

Ελλάδα / Ο Τραμπ «δεν είναι νέος Ιούλιος Καίσαρας» λέει ο πρώην σύμβουλός του Τζον Μπόλτον

Ο Τζον Μπόλτον, «γεράκι» της αμερικανικής διπλωματίας, υπήρξε ΣΕΑ της αμερικανικής προεδρίας από το 2018 ως το 2019, προτού παραιτηθεί εξαιτίας διένεξης με τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Υπέρ του περιβάλλοντος, έτσι γενικά και αόριστα, που τόσο πολύ μας ενδιαφέρει...Ενδεχομένως να πηγαίνουν και υπέρ της διάνοιξης δρομων στα βουνά για την εγκατάσταση ανεμογεννήτριων, υπέρ των ορυχείων στις σκουριές, υπέρ των μεγάλων οικιστικών τουριστικών επενδύσεων, υπέρ της κατάργησης του τέλους νέων οικοδομών στα αστικά κέντρα... γενικά σε όλα αυτά τα πολύ περιβαλλοντικά πρότζεκτ.
Πρόκειται ακόμα για ένα φοροεισπρακτικό μέτρο με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος ειδικά σε μια περίοδο που το περιβάλλον λεηλατείται ανελέητα από το κράτος. Κατακόρυφη άνοδος οικοδομικής δραστηριότητας, διάνοιξη δρόμων, μεγάλες ξενοδοχειακές και ενεργειακές επενδύσεις, ανεμογεννήτριες, γεωτρήσεις πετρελαίου, ορυχεία, αποψίλωση δασών, τακτοποίηση αυθαίρετων κ.τ.λ....Δεν είναι δυνατόν να δυσχεραίνεται τόσο η ζωή των καταναλωτών επειδή το υπάρχον οικονομικό μοντέλο θέλει να βρίσκει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα περιθώρια αναπτυξης. Η ζωή των καταναλωτών που μετράνε τα ευρώ τους, γίνεται εξαιρετικά δυσκολη, ας νομοθετηθεί να αντικατασταθούν οι δωρεάν πλαστικές από δωρεάν χάρτινες, σε όλα τα μαγαζια ή να υπάρξει μία σχετική ισορροπία ανάμεσα στο που επιτρέπονται και που όχι.Το μέτρο όπως λειτούργησε μέχρι σήμερα δεν έγινε παρά ως οικονομικός μποναμάς στα σούπερ μαρκετ, αφού το κόστος προμήθειας της σακούλας βρισκόταν ήδη ενσωματωμένο στην τιμή των προϊόντων, για το περιβάλλον δεν γίνεται τίποτα ουσιαστικό. Τα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα από τόνους πλαστικών που δεν έχουν κανένα νόημα, από συσκευασίες φρούτων και λαχανικών και τροφίμων μέχρι ηλεκτρικών συσκευών, παντού υπάρχει μια οργιαζουσα σπατάλη υλικών, το να πηγαίνει ο κάθε καταναλωτης να ψωνίζει με δίχτυ ενώ παράλληλα αγοράζει τις πλαστικές σακούλες απορριμμάτων (κάτι που πριν δεν χρειαζόταν, αφού χρησιμοποιούσε αυτές που έπαιρνε δωρεάν) είναι το λιγότερο γελοίο, ειδικά σε μια περιοδο που στο όνομα της ανάπτυξης συμβαίνουν περιβαλλοντικά εγκλήματα, οι σακούλες δεν είναι παρά ένα επικοινωνιακό τρικ και ένας έξυπνος τρόπος να μαζευτούν χρήματα για να διατεθούν ποιος ξέρει που...
Πώς ακριβώς δυσχεραίνει την δυστυχή ζωή του αμοιρου καταναλωτή?Εάν δεν θέλεις να αγοράσεις πλαστική σακούλα μπορείς να φέρεις δική σου.Ναι, τα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα πλαστικό, αλλά δυστυχώς ζούμε σε εποχές που οι μονάδες παραγωγής έχουν τεράστια απόσταση από το καταναλωτή.Πάνε οι μέρες του γαλατα, του ψαρά, του κρέατα κλπ.Εάν σε νοιάζει δήθεν το πλαστικό πας και σε καταστήματα που πουλάνε όσπρια, ζυμαρικά, ρύζια με το κιλό.Αυτό το μέτρο εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ήδη.
Το ότι θα καθόσασταν να υπερασπιστείτε και τα συμφέροντα των μεγάλων σουπερμάρκετ επειδή διαφωνείτε σε άλλα ζητήματα πραγματικά δεν το περίμενα.Έχετε πάρει γραμμή να υπηρετείτε και τον “περιβαλλοντικοφανή πράσινο” νεοφιλελευθερισμό;Η καθημερινότητα του καταναλωτή επιβαρύνεται και μάλιστα χωρίς λόγο, προφανώς σας τα φέρνουν τα ψώνια σπίτι γι'αυτό δεν το έχετε διαπιστώσει. Να θεσπιστούν δωρεάν χάρτινες σακούλες στα σουπερμάρκετ από ανακυκλωμένο χαρτί και να παραμείνουν όσες χρειάζονται για τα οπωροκηπευτικά. Επίσης ό,τι γίνεται παντού στην Ευρώπη δεν σημαίνει πως είναι απαραίτητα και σωστό. Η γραμμή δόθηκε προφανώς από την Ε.Ε. περιμένουμε λοιπόν από την Ε.Ε. μία ουσιαστική περιβαλλοντική πολιτική και όχι μια πολιτική που θα συνεχίζει την ίδια νοοτροπία εις βάρος των πολλών.Αυτό θα πει προστατεύω ουσιαστικά το περιβάλλον και όχι τα κέρδη αυτών που το εκμεταλλεύονται.
Το νοημα δεν ειναι να μπουν λευτα στα ταμεια του κρατους αλλα να αποτρεψει τον καταναλωτη να παρει τη σακουλα.Ελλαδα ζουσα και εγω. Νομιζεις δε θυμαμαι να βλεπω αγοραστες στα σουπερμαρκετ να τσιμπανε 5-10 σακουλες μαζι με αυτες που χρησιμοποιησαν για τα ψωνια?Δεν υπερασπιζομαι τα συμφεροντα κανενος. Με ενδιαφερει η προστασια του περιβαλλοντος.Ναι υπαρχουν πολλα ακομα να γινουν (που δυστηχως δε πιστευω οτι θα τα καταφερουμε), αλλα δεν μπορω να εμπιστευτω την επιλογη του μεσου καταναλωτη, για τη μη χρηση πλαστικων σακουλων χωρις να υπαρξει καποιο μεσο που να τον σταματησει.Επισης αυτο που δε κατανοω με τα λογια σας ειναι το εξης. Εφοσων αγορασεις μια σακουλα πολλαπλων χρησεων (που ειμαι σιγουρος οτι το κανουν), δεν ειναι δικια σοτ ευθηνη να την φερνεις μαζι σου για να τη χρησιμοποιησεις? 'Η καποιου αλλου ειδους τσαντας?Αυτο το μετρο (οπως και η ολη φαση με το καπνισμα) ειναι 100% σωστα γιατι για αλλη μια φορα υποδεικνυουν οτι η μαζα ειναι δυστηχως αμυαλη, και δε μπορει να παρει σωστες αποφασεις.
«Το ότι θα καθόσασταν να υπερασπιστείτε και τα συμφέροντα των μεγάλων σουπερμάρκετ επειδή διαφωνείτε σε άλλα ζητήματα πραγματικά δεν το περίμενα... »Άκυρο αυτό, συγνώμη.
Η σωστή κίνηση από το κράτος θα ήταν να θεσπίσει έναν νόμο έτσι ώστε να αντικατασταθεί το μεγαλύτερο ποσοστό τσαντών με δωρεαν χάρτινες ανακυκλώσιμες.Τα σούπερ μάρκετ είχαν ήδη στις τιμές των προϊόντων τους το κόστος της σακούλας, με την τιμολόγηση τους, την μείωση της διάθεσης τους και τις ίδιες τιμές στα προϊόντα το αυτό το κόστος (που ήταν μεγάλο) μετατράπηκε σε κέρδος.Από την άλλη το να παραμένουν και να πωλουνται οι πλαστικές σακούλες δεν προστατεύεται το περιβάλλον απλά κοστολογείται γιατί πολύ απλά ο εύπορος καταναλωτής απλώς θα αγοράσει όσες του κάνει κέφι.Και επίσης ξαναλέω πως ολόκληρη η αναπτυξιακή πολιτική της Ε.Ε. είναι βασισμένη στη λεηλασία και εκμετάλλευση της φύσης, οι σακούλες χρησιμοποιούνται σχεδόν για επικοινωνιακούς λόγους. Ολόκληρη η Ευρώπη (όπως σιγά σιγά και η ασφυκτικά τσιμεντωμένη Αθήνα ) αυτή τη στιγμή είναι γεμάτη γερανούς, χτίζει ακατάπαυστα, είναι αυτό οικολογικά και περιβαλλοντικά ορθό στην εποχή μας;
Δεν διαφωνω οτι το κρατος και η ΕΕ οφειλουν να κανουν πολλα περισσοτερα.Χαρτινες σακουλες μιας χρησης με τιποτα.Δεν εισαι λαθος να θεωρεις οτι ευποροι καταναλωτες θα αγορασουν σακουλες ουτως η αλλως. Η ιδεα οπως αναφερα ειναι να το κανει αποτρεπτικη τη κινηση. Και μετα να μην υπαρχουν πλαστικες σακουλες μιας χρησης ουτως η αλλως.Μπορουμε να συζηταμε για ωρες για το τι θα επρεπε να κανει η ΕΕ. Το αν ειναι ασφυκτικη η Αθηνα δεν ειναι προβλημα της ΕΕ, αλλα των ντοπιων ορκ που οταν χτιζανε την πολη δεν ειχαν κανενα σχεδιασμο.Σε οτι αφορα την καταναλωση, δυστηχως θεωρω οτι οι ερευνες δειχνουν οτι μετρα δυστηχως απο πολιτες δεν ειναι αρκετα για να αλλαξει κατι. Αντ'αυτου νομοθεσιες σαν αυτη της σακουλας, 'η πχ απαγορευση φοινικελαιου κλπ ειναι πιο αποτελεσματικες.Βεβαια το ερωτημα ειναι τι ωθει να κανουν αυτες τις κινησεις κρατη, η ΕΕ, επιχειρησεις κλπ? Η απαντηση ειναι περιβαλλοντικα λομπυ. Ουσιαστικα η δουλεια γινεται σε 2 μετωπα. Ακτιβισμο (Γκρινπις) και Λομπυ (πισω απο κλειστες πορτες ομως).Βεβαια απο την αλλη υπαρχουν και τα λομπυ που βρισκονται στον αντιποδα, και γιαυτο πολλες νομοθεσιες δεν ειναι οι καλυτερες, ή καθυστερουν, ή δεν ερχοντε ποτε.