Greenpeace: «Διατροφικό σκάνδαλο στην Ελλάδα με φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά»

Greenpeace: «Διατροφικό σκάνδαλο στην Ελλάδα με φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά» Facebook Twitter
5

Διατροφικό σκάνδαλο στην Ελλάδα με επικίνδυνα φυτοφάρμακα που εντοπίστηκαν σε φρούτα καταγγέλλει η οργάνωση Greenpeace. Μάλιστα η οργάνωση αναφέρει ότι ανάμεσα στα επικίνδυνα φυτοφάρμακα που έχουν εντοπιστεί είναι και απαγορευμένα τα οποία ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις και βλαπτική επίδραση σε έμβρυα. Τα φυτοφάρμακα αυτά εντοπίστηκαν σε φρούτα όπως μήλα, μπανάνες, αχλάδια αλλά και σε πατάτες, κρεμμύδια, καρότα και κολοκύθια τα οποία πωλούνται στη χώρα μας.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Έθνος, το οποίο δημοσιεύει στοιχεία της έρευνας, εντοπίστηκε και ουσία που χρησιμοποιείται σήμερα ως συντηρητικό ξύλου. Η Grennpeace επισημάνει ότι υπολείμματα φυτοφαρμάκων εντοπίστηκαν στην συντριπτική πλειοψηφία των δειγμάτων και πολλά από αυτά χαρακτηρίζονται ως «τοξικά», «εξαιρετικά τοξικά» και «επικίνδυνα για το υδάτινο περιβάλλον». Είναι δε ύποπτα για  σοβαρότατες βλάβες στην υγεία.

Η περιβαλλοντική οργάνωση αναφέρεις το σάιτ της σχετικά:

«Στην άδεια έγκρισης των ουσιών αναγράφονται επιπτώσεις όπως:

    Ύποπτο καρκινογένεσης (δραστική ουσία Thiacloprid, εντοπίστηκε σε μήλα και αχλάδια)

    Μπορεί να βλάψει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης(δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)

    Πιθανός κίνδυνος για εξασθένηση της γονιμότητας(δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)

    Πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς ή/και Μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον (δραστικές ουσίες Azoxystrobin, Chlorpyrifos, Deltamethrin, Indoxacarb, Imazalil, Linuron, Pyridaben, Captan εντοπίστηκαν μόνες ή σε συνδυασμό σε κολοκύθια, καρότα, μήλα, αχλάδια, μπανάνες)

    Πολύ τοξικό για τις μέλισσες ή Επικίνδυνο για τις μέλισσες(δραστικές ουσίες Chlorpyrifos, Etofenprox, Flonicamid, Indoxacarb, εντοπίστηκαν σε μήλα, καρότα, κολοκύθια)

Κυρίως στα δείγματα μήλων εντοπίστηκαν χημικά «κοκτέιλ» με 3 - 9 διαφορετικές δραστικές ουσίες ανά δείγμα και στα δείγματα αχλαδιών έως και 6 διαφορετικές δραστικές ουσίες. Τα κοκτέιλ αυτά εντοπίστηκαν ακόμα και σε προϊόντα περσινής σοδειάς. Επιπλέον, βρέθηκαν απαγορευμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται πλέον για άλλες χρήσεις. Για παράδειγμα, βρέθηκε σε δείγμα μήλου μια ουσία η οποία τώρα πια έχει άδεια χρήσης ως συντηρητικό ξύλων!»

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Το να βάλει κανείς έστω και ένα μικρό κηπάκι με 5-6 ντοματιές και κολοκυθιές ,του φτάνει να καλυφθεί για το καλοκαίρι εντελώς ανέξοδα.Υπάρχουν και σάκοι για το μπαλκόνι.Άντε!
σε κλιμακα οικιακης οικονομιας οπως λες υπαρχει λυση, δεν θα διαφωνησωτι γινεται ομως με εστιατορια, σουβλατζιδικα, νοσοκομεια, παιδικους σταθμους, φοιτητικες λεσχες, και αλλα σημεια μαζικης εστιασης οπου καταληγουν τα παραπανω μολυσμενα τροφιμα;δυστυχως η νοοτροπια του να μην βλεπουμε περα απο το σαλονι μας, μας εφερε ως εδω
Σωστά αυτά που λες ,μα ας κάνει ο καθένας ότι μπορεί.Δεν μπορείς να ελέγξεις όλα αυτά που αναφέρεις ,αυτή υποτίθεται είναι δουλειά άλλου.Δέν μπορείς να φανταστείς πόσο εύκολα ,χωρίς κόπο και έξοδα μπορούμε να έχουμε όλοι τα λαχανικά μας!Σκέψου το λίγο....γλιτώσαμε!