Εκρηκτική η κατάσταση στη Λέσβο: Συνεχίζεται η ένταση μετά τα χθεσινά χημικά σε μετανάστες

Εκρηκτική η κατάσταση στη Λέσβο: Συνεχίζεται η ένταση μετά τα χθεσινά χημικά σε μετανάστες Facebook Twitter
GETTY IMAGES
5

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη Λέσβο, όπου χθες η αστυνομία συγκρούστηκε με χιλιάδες μετανάστες που έκαναν πορεία διαμαρτυρίας. 

Από τις 11:30π.μ, περίπου 300 αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν έχουν αποκλείσει την πλατεία, μπροστά στο δημοτικό θέατρο της πόλης, και διαδηλώνουν με πανό, ενώ αστυνομικές δυνάμεις έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές. Την ίδια ώρα, ομάδες Αφγανών από το ΚΥΤ της Μόριας συνεχίζουν να προσέρχονται στο κέντρο της πόλης ενώ σε εξέλιξη είναι παράλληλη διαμαρτυρία των κατοίκων της Μόριας. 

Εκρηκτική η κατάσταση στη Λέσβο: Συνεχίζεται η ένταση μετά τα χθεσινά χημικά σε μετανάστες Facebook Twitter
Εκρηκτική η κατάσταση στη Λέσβο: Συνεχίζεται η ένταση μετά τα χθεσινά χημικά σε μετανάστες Facebook Twitter
Εκρηκτική η κατάσταση στη Λέσβο: Συνεχίζεται η ένταση μετά τα χθεσινά χημικά σε μετανάστες Facebook Twitter
EUROKINISSI
Εκρηκτική η κατάσταση στη Λέσβο: Συνεχίζεται η ένταση μετά τα χθεσινά χημικά σε μετανάστες Facebook Twitter
EUROKINISSI

Χθες, το νησί έγινε «θέατρο» μίας εκ των μεγαλυτέρων κινητοποιήσεων από την αρχή της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης. Περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση χημικών, για να ανακόψουν την πορεία τους προς το κέντρο. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, ενώ στο πλήθος βρίσκονταν μητέρες μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους, που προσπαθούσαν να φτάσουν στο λιμάνι. 

Οι μετανάστες είχαν ήδη προχωρήσει τέσσερα χιλιόμετρα από την δομή φιλοξενίας όταν έπεσαν πάνω στο μπλοκ της αστυνομίας. Εκατοντάδες μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν από τα χωράφια και τους γύρω λόφους, ανάβοντας, για αντιπερισπασμό, φωτιές που πέρασαν και σε φάρμες. 

Εκρηκτική η κατάσταση στη Λέσβο: Συνεχίζεται η ένταση μετά τα χθεσινά χημικά σε μετανάστες Facebook Twitter
GETTY IMAGES

Έως τη νύχτα, τουλάχιστον 200 άτομα παρέμεναν στους δρόμους της Μυτιλήνης, σηκώνοντας μπλε και κόκκινες τέντες κοντά στο λιμάνι. Πολλοί κρατούσαν πανό πάνω στο οποίο ήταν γραμμένη η λέξη «Ελευθερία». Στο χωριό της Μόριας, οι ντόπιοι έκαναν συνέλευση με τους τοπικές αρχές και κάποιοι χτύπησαν της καμπάνες της εκκλησίας. 

Στην παλιά στρατιωτική βάση της Μόρια, όπου βρίσκεται η δομή φιλοξενίας χωρητικότητας 2.300 ατόμων, ζουν πάνω 19.540 άτομα. Η χθεσινή πορεία, ακολούθησε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση των νησιών, κλείσιμο των υφιστάμενων δομών και αντικατάστασή τους με κλειστά κέντρα. 

Βάσει της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, όσοι πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς τα νόμιμα έγγραφα και δεν τους χορηγείται πολιτικό άσυλο, πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία. Ωστόσο η διαδικασία είναι μακρά και περίπλοκη, εγκλωβίζοντας χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά για περισσότερο από έναν χρόνο. 

Όπως παρατηρούν οι Times του Λονδίνου, οι εισροές εξακολουθούν να είναι περισσότερες από τις υποχρεωτικές επιστροφές στην Τουρκία: σε ένα βράδυ 92 πρόσφυγες - μετανάστες πέρασαν στην Λέσβο ενώ 12 απελάθηκαν πίσω στην Τουρκία. Μέσα σε ένα έτος, περισσότεροι από 74.000 άνθρωποι έφτασαν στα ανατολικά νησιά της Ελλάδας, ανάμεσά τους 3.500 παιδιά. 

Με πληροφορίες από Times

Ελλάδα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΑΣ για μποτιλιάρισμα στην Αράχωβα: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «κόλλησαν» στα χιόνια

Ελλάδα / ΕΛΑΣ για μποτιλιάρισμα στην Αράχωβα: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «κόλλησαν» στα χιόνια

Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει ότι τα προβλήματα επιδεινώθηκαν από τεχνικές βλάβες σε πολλά ηλεκτρικά οχήματα, που ακινητοποιήθηκαν κατά την επιστροφή τους από το χιονοδρομικό κέντρο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Άραγε είναι τυχαία η συγκυρία ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα περάσει από "κόσκινο" τις πάνω από 100 ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο νησί ? Μεγάλη η μπίζνα του δήθεν ανθρωπισμού που στην προκειμένη περίπτωση μεταφράζεται σε επι πληρωμή μετακίνηση ανθρώπων. Επίσης περισσότερο ωφελημένη από όλες τις απόψεις η Τουρκία η οποία εξασφαλίζει επιδοτήσεις από την πάντα ανυποψίαστη ΕΕ, μαύρο χρήμα από τις διακινήσεις και το βασικότερο προωθεί στη χώρα μάζες με ιδιαίτερο αξιακό πλαίσιο που κινείται στην ζώνη επιρροής της με πιθανότητες ακόμα και να μετατραπεί σε ένα εν δυνάμει στρατό….(πάγια τακτική που χρησιμοποιεί σε συρράξεις, πολιτισμική διείσδυση κλπ)Ας είμαστε ρεαλιστές και ας δούμε μακρύτερα που μπορεί να καταλήξουν όλα αυτά και ας πάρουμε επιτέλους επιτέλους τις αποφάσεις μας .
Βάσει της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, όσοι πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς τα νόμιμα έγγραφα και δεν τους χορηγείται πολιτικό άσυλο, πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία. Ωστόσο η διαδικασία είναι μακρά και περίπλοκη, εγκλωβίζοντας χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά για περισσότερο από έναν χρόνο. Πηγή: www.lifo.grΠοιος καθορίζει πόσο "μακρά και περίπλοκη" είναι η διαδικασία της επιστροφής; Γιατί δεν την απλοποιούν;
αυτοι που δεν θελουν να εξεταζεται σε πρωτο βαθμο η καθε αιτηση και να γυριζουν πισω οι αποριπτεες. ειναι μια σκληρη αληθεια αλλα ας την δουμε: προσφυγες ατπο την Τουρκια ειναι μονο οι γκιουλενιστες και οι Κουρδοι. Στους υπολοιπους δεν κινδυνευει η ζωη τους στην Τουρκια, αλλα εχουν ενα ονειρο για μια καλυτερη ζωη στην Ευρωπη - αλλοι γιατι πραγματικα θελουν να ενσερνιστουν τις αξιες και τα ιδανικα που παραγουν αυτη τη καλυτερη ζωη - αλλοι γιατι το βλεπουν ευκαιριακα. Ανθρωπινο ειναι αλλα απο την αλλη η μεταναστευση δεν ειναι ανθρωπινο δικαιωμα ειναι προνομιο...
Ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε κάνει επίτηδες πολύχρονη και περίπλοκη, με αποτέλεσμα η συμφωνία ΕΕ-Τουρκιας να ανασταλεί στην πράξη με ευθύνη της Ελλάδας. Η τωρινή κυβέρνηση απλοποίησε τις διαδικασίες και πλέον χρειάζεται ένα κλάσμα του χρόνου σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση. Ακόμα και έτσι, η διαδικασία θα κρατάει περί τον μισό χρόνο, άρα μετά από μισό χρόνο θα δούμε μαζικές επαναπροωθήσεις. Εκτός και αν στο μεταξύ συμβεί κάτι πολύ κακό που να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα...