Η γενιά του Fight Club

Η γενιά του Fight Club Facebook Twitter
4

Η ραγδαία οικονομική και κοινωνική μεταβολή που συντελείται σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά ο τρόπος που επηρεάζει τη βρετανική κοινωνία, έχει προκαλέσει ένα ιδιότυπο σοκ στους άνδρες σύμφωνα με την σκαιά υπουργό Υγείας των Εργατικών, Νταϊάν Άμποτ.

Η ανεργία, το στεγαστικό πρόβλημα, η μείωση των εισοδημάτων, ο επαναπροσδιορισμός μιας καταναλωτικής συμπεριφοράς που έχει εδραιωθεί στο συλλογικό ασυνείδητο τα τελευταία χρόνια, αποτελούν μερικά μόνο από τα προβλήματα που ταλανίζουν τους Βρετανούς σήμερα και αλλάζουν άρδην τον ρόλο τους στον κοινωνικό ιστό ενώ ταυτόχρονα διαστρεβλώνουν την αντίληψή τους περί κοινωνικής ισοτιμίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Νταϊάν Άμποτ που δημοσιεύει η εφημερίδα Guardian «Καλλιεργείται μια νέα γενιά ανδρών σε αποξένωση» που φέρουν έντονα τα χαρακτηριστικά του «μάτσο», του μισογύνη και του ομοφοβικού.

Η γενιά αυτή περιγράφεται από την Άμποτ ως «Γενιά του Fight Club» που τηρεί ευλαβικά τους δύο πρώτους κανόνες, που αποτυπώθηκαν από τον Τσακ Παλάνιουκ στο ομότιτλο βιβλίο και υποστηρίχθηκαν στην διακειμενική υπόστασή τους, δηλαδή «Δεν μιλάει για αυτό».

«Ούτε αναρωτιέται τι σημαίνει να είσαι άνδρας, ποιος είναι ο ρόλος του σήμερα» επισημαίνει η βουλευτίς των Εργατικών που πρόκειται να παρουσιάσει σε έκταση τις θέσεις της στο πλαίσιο διαλέξεων για τη συμπλήρωση 20 ετών δράσης του πολιτικού think tank «Demos».

Έχει παρέλθει εδώ και πολύ καιρό πλέον η εποχή όπου ο άνδρας συμμετείχε στην οικονομική εξασφάλιση της οικογένειας και ανήκε σε αυτή, συνεισέφερε και αποτελούσε μέλος της οικογένειας,  και αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι πάρα πολλές οικογένειες στην Μ. Βρετανία σήμερα είναι μονογονεϊκές. Ανύπαντρη μητέρα και η ίδια, η Άμποτ παρατηρεί την εξέλιξη «μιας άκρατης ατομιστικής κουλτούρας από τους άνδρες που, στη χειρότερη εκδοχή της , συνοδεύεται από σκληρότητα, έλλειψη σεβασμού στην αυτονομία των γυναικών και υιοθέτηση της ομοφοβίας ως κανονικότητα».

Συν τοις άλλοις η υπουργός Υγείας επισημαίνει και την ανάδυση της κουλτούρας «Viagra & Jack Daniels». «Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των ανδρών όλων των ηλικιών που στρέφονται στο σκεύασμα λόγω του έντονου στρες για την απόδοσή τους». Αυτό οφείλεται σε παράγοντες που ποικίλουν από τα κλασσικά οικονομικά προβλήματα έως την ανομολόγητη πίεση να επιτύχουν πορνογραφικού τύπου επιδόσεις, σε μια κοινωνία που αφομοιώνει όλο και περισσότερο μια  πορνογραφικού τύπου προσέγγιση στην σεξουαλική ζωή.

Παρόμοιοι φαίνεται να είναι και οι λόγοι που οδηγούν τους νέους άνδρες στην κατάχρηση αλκοόλ. «Αντιμέτωποι με την ανεργία, αδυνατώντας να εγκαταλείψουν το πατρικό τους σπίτι συχνά εγκλωβίζονται σε μια μεταβατική φάση, σε μια αιώνια εφηβεία» καταλήγει η Νταϊάν Άμποτ.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου οι Εργατικοί προτείνουν δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει εκστρατεία ενημέρωσης των ανδρών για την κατάχρηση ποτού, φαγητού αλλά και για την προάσπιση της σεξουαλικής υγείας. Παράλληλα προωθούν προγράμματα επιμόρφωσης ενηλίκων  από τοπικούς φορείς και εφήβων σε συνεργασία με σχολεία, για τον ρόλο του άνδρα και του πατέρα στη σύγχρονη κοινωνία.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χέντι Λαμάρ: «Η ωραιότερη γυναίκα όλων των εποχών» ήταν και μία ιδιοφυής εφευρέτρια

Διεθνή / Χέντι Λαμάρ: «Η ωραιότερη γυναίκα όλων των εποχών» ήταν και μία ιδιοφυής εφευρέτρια

Η σταρ του κινηματογράφου που ανακάλυψε το σύστημα κρυφών επικοινωνιών, που υπήρξε η βάση για το Wi-Fi, έκρυβε από τους παραγωγούς του Χόλιγουντ για χρόνια την επιστημονική ιδιότητά της
LIFO NEWSROOM
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στο Λευκό Οίκο για να πάρει «εκδίκηση»

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στο Λευκό Οίκο για να πάρει «εκδίκηση»

Ο Τραμπ που έφθασε ήδη στην Ουάσινγκτον για την αυριανή ορκωμοσία δείχνει ότι δεν έχει καμιά αναστολή σε ιδεολογικό επίπεδο, έχει εμμονή με την ιδέα της «εκδίκησης» και είναι καλύτερα εξοπλισμένος πολιτικά
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Ο πατροπαράδοτος ρόλος του άντρα και του πατέρα ως προς την οικογένεια ήταν πάντα ούτως ή άλλως λίγο πολύ αυτού του κομπάρσου, κατ' εμέ, και ας ακούγεται σκληρό. Η γυναίκα επωμίζεται και επωμίζονταν πάντα τον απόλυτο ρόλο του υπέρ-γονέα, είτε υπήρχε ο άντρας στο σπίτι είτε όχι. Η γυναίκα διάβαζε τα παιδιά, τα ξεσκάτωνε, τα έκανε μπάνιο, τα έβαζε για ύπνο, κανόνιζε βαφτίσια και μπουμπουνιέρες κλπ κλπ μα πάνω απ' όλα ήταν αυτή που ζούσε κάθε στιγμή της ζωής του παιδιού. Θα μου πείτε βέβαια, επειδή 'ο άντρας μόνο δούλευε', αλλά αυτό δεν ήτανε ποτέ επιλογή της γυναίκας αλλά της ανδροκρατούμενης κοινωνίας. Μόνο τελευταία έχω γνωρίσει και πάλι ελάχιστες περιπτώσεις (βορειοευρωπαίων), έχω δει άντρες να προσπαθούν κυριολεκτικά να διεκδικούν τον ρόλο τους ως πατεράδες και πρέπει να πω πως η συγκίνησή μου ήταν τέτοια που ήθελα να κλάψω. Δεν είναι διόλου τυχαίο άλλωστε πως η φράση 'Μάνα είναι μόνο μία' υπάρχει σε όλες τις γλώσσες και τους πολιτισμούς και αναφέρεται στην Μάνα και στον ρόλο που έχει παίξει και θα παίζει πάντα στην ζωή του παιδιού της. Εύχομαι από καρδιάς να έρθει η μέρα που θα λέμε και την ίδια φράση αλλά αυτή την φορά και για τον πατέρα, γιατί, ενώ πατέρας υφίσταται εξίσου μόνο ένας, στην πραγματικότητα δεν ισχύει ακόμα. Ελπίζω στην ημέρα που οι άντρες θα διεκδικήσουν τον ρόλο τους ως μπαμπάδες. Και για να ολοκληρώσω, αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος που οι ανδροκρατούμενες κοινωνίες του κόσμου, όλες δηλαδή οι κουλτούρες (οι μουσουλμάνοι εξαιρούνται γιατί εκεί τα παιδιά αλλά και η γυναίκα είναι κτήμα και ιδιοκτησία του άντρα) στην περίπτωση του χωρισμού/διαζυγίου δίνουν ασυζητητί την απόλυτη γονεική επικυριαρχία στην μητέρα, γιατί η ανθρωπότητα γνωρίζει πολύ καλά πως η γυναίκα, και στην περίπτωση της μονογοεικής οικογένειας, θα παίξει επάξια τον ρόλο της και θα δώσει και την ζωή της για το παιδί της. Μόνο μιά μάνα 'ξέρει' επίσης, και ας είναι 100 χιλ. μακριά, πως το παιδί της 'δεν είναι καλά' . . μόνο αυτή.
Τον ρόλο του άντρα και του πατέρα στην σημερινή κοινωνία? Είναι πολύ απλό... ο ρόλος του είναι α) δωρητής σπέρματος β) να πληρώνει για μια οικογένεια στην οποία η ανάμιξη του είναι ελάχιστη, θέλει δεν θέλει. Ευτυχώς όμως, η ανύπαντρη μητέρα βουλευτής, τους καταλαβαίνει... :D