Υπόθεση Novartis: Άφαντη και η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση»

Υπόθεση Novartis: Άφαντη και η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Μετά τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη», ούτε η «Αικατερίνη Κελέση» εμφανίστηκε σήμερα στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, σχετικά με την υπόθεση Novartis

Για την «Κελέση», εκδόθηκε ήδη ένταλμα βίαιης προσαγωγής ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής. Η αποχή της αναμενόταν μετά την δήλωσή της προς τα μέλη της επιτροπής, πριν από μερικές ημέρες: «Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε με γνωρίζει», ανέφερε ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», με επιστολή που εστάλη στις 15 Φεβρουαρίου στη Βουλή.

Η «Αικατερίνη Κελέση», επικαλέστηκε την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπουν «πλήρως τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο» που εξετάζεται ένα άτομο που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων,  κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.

«Με την κλήση μου τίθεται εν αμφιβόλω το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστρατήγησης της μυστικότητας και του καθεστώτος προστασίας που έχω υπαχθεί, δεδομένου ότι τέθηκα σε καθεστώς προστασίας μάρτυρα για την υπόθεση Novartis και όχι για οποιαδήποτε υπόθεση άγεται ενώπιον κάθε αρχής», τονίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η «Αικατερίνη Κελέση» στη δήλωση της προς την προκαταρκτική επιτροπή.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις, ενώ η μη προσέλευσή τους δεν συνιστά λόγο για την άρση της προστασίας τους. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν διπλή ιδιότητα: την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

Αρμόδιος να δώσει εντολή για να αποκαλυφθούν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους είναι ο σημερινός εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς, και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος. Για να αρθεί η ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος πρέπει να συναινέσει η Ελένη Τουλουπάκη και ο εποπτεύων αυτήν, εισαγγελέας Μπρακουμάτσος.

Χθες ο μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης» αρνήθηκε να καταθέσει στην επιτροπή της Βουλής, χωρίς ψηφιακή αλλοίωση των χαρακτηριστικών του. Τελικά εκδόθηκε ένταλμα για την βίαιη προσαγωγή του που ωστόσο δεν κατέστη εφικτό να εκτελεστεί.

Η άρνηση του μάρτυρα «Σαράφη» να παρουσιαστεί στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis προκάλεσε εντονότατη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας είχε κληθεί για να εξεταστεί την Τρίτη από κλιμάκιο της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, στη ΓΑΔΑ. Όμως, ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί να εξεταστεί και διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του, ωστόσο το ένταλμα δεν κατέστη εφικτό να εκτελεστεί. Το κλιμάκιο της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής περίμενε πάνω από τρεις ώρες τον «Μάξιμο Σαράφη» στη ΓΑΔΑ και τελικά η επιτροπή διέκοψε τις εργασίες της.

Ο «Μάξιμος Σαράφης» αρνήθηκε να προσέλθει επικαλούμενος την απόφαση της προανακριτικής να απορρίψει το αίτημά του για κατάθεση με ηλεκτρονικά μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών του. Από τα μέλη της επιτροπής, μόνο αυτά του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν στην προστασία των χαρακτηριστικών του και τελικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να μην παραστούν οι βουλευτές του στην εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων. ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής ζήτησαν την βίαιη προσαγωγή του ενώ το ΚΚΕ δεν συμφώνησε με την βίαιη προσαγωγή, αλλά ζήτησε να αρθεί το καθεστώς προστασίας. Η Ελληνική Λύση συμφώνησε με την βίαιη προσαγωγή αλλά απείχε από την ψηφοφορία.

Απενεργοποιημένα κινητά τηλέφωνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τους βουλευτές να αφήσουν εκτός αίθουσας τα κινητά τους τηλέφωνα, καθώς τους δεσμεύει η ρήτρα μυστικότητας - όπως κάθε ανακριτικό λειτουργό. Οι βουλευτές ήθελαν να εξετάσουν τους μάρτυρες προκειμένου να ελέγξουν αν υπήρξε «εργαλειοποίηση» του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων για την στοχοποίηση πολιτικών προσώπων.

  

Τον Ιανουάριο, ο διαφημιστής Εμμανουήλ Βουλκίδης είπε πως είχε δώσει περίπου 400.000 ευρώ στον Δεσταμπασίδη μέσα σε μία πενταετία. H επιτροπή θέλει να διαπιστώσει αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες -όποιοι κι αν είναι αυτοί - τέθηκαν παρανόμως σε καθεστώς προστασίας, συνεργάστηκαν έναντι οικονομικού οφέλους με τις αμερικανικές αρχές ή εμπλέκονται ως ύποπτοι στην ίδια υπόθεση.

Ελλάδα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια