Ασυμπτωματικοί, οι «κρυφοί» φορείς του κορωνοϊού: κατανοώντας το πιο κρίσιμο επιδημιολογικό παζλ

Ασυμπτωματικοί, οι «κρυφοί» φορείς του κορωνοϊού: κατανοώντας το πιο κρίσιμο επιδημιολογικό παζλ Facebook Twitter
5

Καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊου αυξάνονται παγκοσμίως, οι επιστήμονες αγωνίζονται να κατανοήσουν ένα κρίσιμο επιδημιολογικό παζλ - ποιο είναι το ποσοστό των μολυσμένων ανθρώπων με ήπια ή καθόλου συμπτώματα που μπορεί να μεταδίδει τον ιό σε άλλους;

Μερικές από τις πρώτες λεπτομερείς εκτιμήσεις αυτών των συγκεκαλυμμένων περιπτώσεων υποδεικνύουν ότι θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% όλων των μολύνσεων.

Πολλοί επιστήμονες έχουν υποψιαστεί ότι υπάρχει μια μη δεξαμενή κρουσμάτων που δεν εμφανίζει συμπτώματα, επειδή ένας αυξανόμενος αριθμός μολυσμένων ανθρώπων δεν μπορεί να ιχνηλατηθεί, να συνδεθεί με γνωστές περιπτώσεις COVID-19 ή δεν έχει ταξιδέψει σε σημεία ξεσπάσματος της επιδημίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι με ήπια συμπτώματα δεν είναι αρκετά άρρωστοι για να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και πιθανότατα θα περνούσαν απαρατήρητοι από μεθόδους ελέγχου όπως η θερμομέτρηση, οπότε η έκταση του φαινομένου και ο ρόλος τους στη μετάδοση του ιού, παραμένει ασαφής.

«Η κατανόηση του ποσοστού ασυμπτωματικών ή περιπτώσεων με ήπια συμπτώματα θα είναι πραγματικά πολύ σημαντική για να καταλάβουμε τι προκαλεί αυτή τη συγκεκριμένη πανδημία», λέει ο Michael Osterholm, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα για τις Μολυσματικές Νόσους στη Μινεάπολη.

Αυτό είναι διαφορετικό από εκείνους που προσπαθούν να κατανοήσουν τον αριθμό των κρουσμάτων που δεν έχουν αναφερθεί επειδή οι αρχές δεν κάνουν αρκετές δοκιμές ή «προκλινικού σταδίου» περιπτώσεις κατά τις οποίες οι άνθρωποι επωάζουν τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα συμπτώματα.

Για να μετρηθεί η έκταση των «κρυφών» λοιμώξεων, μια ομάδα ερευνητών στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξε ένα μοντέλο που χρησιμοποιεί κλινικά δεδομένα από 26.000 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά που αναφέρθηκαν στην επιτροπή υγείας της Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, στην Κίνα.

Τα κρούσματα που δεν έχουν ανιχνευθεί

Σε μια προεπισκόπηση της μελέτης που δημοσιεύτηκε στις 6 Μαρτίου, η ομάδα εκτιμά ότι μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου, υπήρχαν 37.400 άνθρωποι με τον ιό στη Γουχάν για τους οποίους οι αρχές δεν γνώριζαν. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις που δεν αναφέρθηκαν, ήταν άτομα που είχαν ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά θα μπορούσαν να μεταδίδουν τον ιό, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

«Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις μας, τουλάχιστον το 59% των μολυσμένων ατόμων ήταν έξω, χωρίς να έχουν εξεταστεί και μόλυναν άλλους», λέει ο Wu Tangchun, ειδικός της δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Huazhong. «Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί ο ιός εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα και έφτασε τώρα σε όλο τον κόσμο».

Τα αποτελέσματα της ομάδας βρίσκονται εντός του εύρους των εκτιμήσεων αρκετών άλλων μελετών που βασίζονται σε πολύ μικρότερα σύνολα δεδομένων, λέει ο Adam Kucharski, από το London School of Hygiene and Tropical Medicine. «Είναι η πιο πρόσφατη ανάλυση του καλύτερου συνόλου δεδομένων που έχουμε και η μεθοδολογία έχει βάση».

Αλλά το μοντέλο υποθέτει ότι όλοι στην κοινότητα έχουν την ίδια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με οποιονδήποτε άλλο. Στην πραγματικότητα, «έχετε περισσότερες πιθανότητες να αλληλεπιδράσετε με ένα μικρό αριθμό ανθρώπων: την οικογένειά σας, τους φίλους σας και τους συναδέλφους σας», λέει ο Gerardo Chowell, μαθηματικός επιδημιολόγος στο Georgia State University της Ατλάντα. Υποθέτοντας ότι υπάρχει ομοιογενής ανάμιξη, λέει, το μοντέλο πιθανώς υπερεκτιμά τον ρυθμό μετάδοσης και υπερβάλει για τον αριθμό των μολύνσεων με ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Αλλά το αποτέλεσμα είναι στη σωστή κατεύθυνση. λέει.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Μια άλλη μελέτη εξέτασε 565 Ιάπωνες πολίτες που εκκενώθηκαν από τη Γουχάν στις αρχές Φεβρουαρίου και επανειλημμένα ελέγχθηκαν και παρακολουθήθηκαν για τον ιό και τα συμπτώματα. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 13 Μαρτίου στο Διεθνές Περιοδικό Λοιμωδών Νοσημάτων, μια ομάδα στην Ιαπωνία αναφέρει ότι 13 από αυτούς είχαν μολυνθεί, εκ των οποίων 4 (31%) δεν ανέπτυξαν ποτέ συμπτώματα.

Αλλά, πιθανώς τα καλύτερα τεκμηριωμένα στοιχεία για ασυμπτωματικές περιπτώσεις, προέρχονται από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, στο οποίο εξαπλώθηκε ο COVID-19 στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ ήταν στα ιαπωνικά ύδατα, λέει ο Chowell.

Το πλοίο ήταν σε καραντίνα και οι 3.711 επιβάτες και μέλη του πληρώματος ελέγχθηκαν επανειλημμένα και παρακολουθούνταν στενά. Η μελέτη του Chowell, που δημοσιεύθηκε στις 12 Μαρτίου στο Eurosurveillance, δείχνει ότι περίπου το 18% των 700 μολυσμένων ατόμων στο Diamond Princess δεν είχαν ποτέ συμπτώματα.

«Πρέπει να έχετε κατά νου ότι αυτό ήταν ένας ειδικός πληθυσμός» με πολλούς ηλικιωμένους, λέει ο Chowell. Οι ηλικιωμένοι τείνουν να εμφανίζουν επιδείνωση όταν μολύνονται με τον νέο κοροναϊό, οπότε υποψιάζεται ότι ο ρυθμός των ασυμπτωματικών λοιμώξεων σε έναν γενικό πληθυσμό μπορεί να είναι πιο κοντά στο 31%, το ποσοστό δηλαδή που ανέφερε η ιαπωνική ομάδα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα από διάφορες μελέτες, ο Chowell πιστεύει ότι οι ασυμπτωματικές ή ήπιες περιπτώσεις, αντιπροσωπεύουν συνδυαστικά περίπου το 40-50% όλων των λοιμώξεων.

Η μετάδοση


Μπορούν όμως τα άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα να μολύνουν άλλους; Σε μια πρώιμη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 8 Μαρτίου, μια ομάδα που εδρεύει στη Γερμανία υπέδειξε ότι μερικοί άνθρωποι με COVID-19 είχαν σε δείγματα από το λαιμό τους υψηλά επίπεδα ιού  κατά την πρώιμη φάση της νόσου, όταν τα συμπτώματά τους ήταν ήπια. Αυτό σημαίνει ότι ο παθογόνος παράγοντας θα μπορούσε εύκολα να απελευθερωθεί με φτάρνισμα ή βήχα και να εξαπλωθεί σε άλλους, λένε οι ερευνητές.

Επιπλέον, ένα άλλο μολυσμένο άτομο, ποτέ δεν ανέπτυξε συμπτώματα, είχε παρόμοιο ποσοστό του ιού με αυτούς που είχαν συμπτώματα, σύμφωνα με τους ερευνητές στο The New England Journal of Medicine.

Αυτές είναι οι πρώτες λεπτομερείς αναλύσεις για την έκταση της μετάδοσης σε διάφορα στάδια της νόσου, λέει ο Osterholm. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτό που πολλοί επιστήμονες έχουν υποψιαστεί: ότι κάποιοι μολυσμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί όταν έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα, λέει. Ωστόσο, τονίζει ότι η κλίμακα του προβλήματος εξακολουθεί να είναι ασαφής.

Πολλοί επιστήμονες φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει οδηγήσει σε υποτίμηση της ευαισθησίας των παιδιών στον ιό. Μια μελέτη σε περισσότερα από 700 μολυσμένα παιδιά στην Κίνα διαπίστωσε ότι το 56% είχε ήπια έως καθόλου συμπτώματα.

Εάν τα ευρήματα είναι ρεαλιστικά, απαιτούνται επείγοντα μέτρα για τον περιορισμό των ήπιων και ασυμπτωματικών περιπτώσεων που τροφοδοτούν την πανδημία, λένε οι ερευνητές. Ζητούν να κλείσουν τα σχολεία, να ακυρωθούν δημόσιες συγκεντρώσεις και γενικά να μείνουν όλοι στο σπίτι και εκτός δημόσιων χώρων. «Η εφαρμογή ισχυρών μέτρων απομόνωσης  είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε τη διάδοση του ιού», λέει ο Chowell.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Nature.com

Διεθνή
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πυροβολισμοί στις ΗΠΑ: Γκέι βουλευτής λέει «ηλίθιους» όσους ισχυρίζονται ότι η δράστιδα ήταν τρανς

Διεθνή / Πυροβολισμοί στις ΗΠΑ: Βουλευτής λέει «ηλίθιους» όσους ισχυρίζονται ότι η δράστιδα ήταν τρανς

Η απάντηση του στον πρώην βουλευτή Ματ Γκατζ, ο οποίος, μετά την έκκληση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για αυστηρότερους νόμους περί όπλων, ρώτησε «τι θα λέγατε για τον έλεγχο των τρανς αντ' αυτού;»
LIFO NEWSROOM
Deutsche Welle: Προϊόν AI οι φωτογραφίες από τις διαβόητες φυλακές του Άσαντ στη Συρία

Διεθνή / DW: Προϊόν AI οι φωτογραφίες από τις διαβόητες φυλακές του Άσαντ στη Συρία

Ορισμένες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις φρικαλεότητες στις φυλακές Σεντνάγια είναι ψεύτικες - Κάποιες δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να απαγορεύσει στους τρανς αθλητές να αγωνίζονται - Μπορεί να το πράξει;

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να απαγορεύσει στους τρανς αθλητές να αγωνίζονται - Μπορεί να το πράξει;

Ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να απαγορεύσει στους τρανς αθλητές να παίζουν σε σχολικές αθλητικές ομάδες που αντιστοιχούν στην ταυτότητα φύλου τους
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα επεκτείνει ραγδαία τις πυρηνικές της δυνάμεις, αναφέρει το Πεντάγωνο.

Διεθνή / Η Κίνα επεκτείνει ραγδαία τις πυρηνικές της δυνάμεις, αναφέρει το Πεντάγωνο

Το Πεντάγωνο επισημαίνει ότι η Κίνα συνεχίζει να αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία γύρω από την Ταϊβάν, με περισσότερες ναυτικές δραστηριότητες και εισβολές στη ζώνη αεράμυνας του νησιού
LIFO NEWSROOM
Πάνω από 140 συντονιστές του Facebook μηνύουν τη Meta - Διαγνώστηκαν με σοβαρή μετατραυματική διαταραχή

Διεθνή / Πάνω από 140 συντονιστές του Facebook διαγνώστηκαν με σοβαρή μετατραυματική διαταραχή

Οι υπάλληλοι στην Κένυα εργάζονταν 8-10 ώρες ημερησίως και διαγνώστηκαν με μετατραυματικό στρες (PTSD), γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD) και μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD) - Μηνύουν τη Meta
LIFO NEWSROOM
Η μάχη για το TikTok: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει για το μέλλον της κινεζικής πλατφόρμας στις ΗΠΑ

Διεθνή / Η μάχη για το TikTok: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει για το μέλλον της κινεζικής πλατφόρμας στις ΗΠΑ

Η απόφαση του Δικαστηρίου θα έχει εκτεταμένες συνέπειες. Από την επίσημη είσοδό του στις ΗΠΑ το 2018, το TikTok έχει εξελιχθεί σε μια πολιτιστική δύναμη που επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της αμερικανικής ζωής
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Ασυμπτωματικοί: Oι «κρυφοί» φορείς του κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσουν νέα ξεσπάσματα Πηγή: www.lifo.grΑκριβώς ! Και στατιστικά ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΔΗ και ο αριθμός τους δεν είναι αδιάφορος με π.χ. τα καρναβάλια, τις παραλίες και τις εκκλησίες ανοικτές.Και η όλη καμπάνια "Μένουμε σπίτι" στοχεύει αφενός στην - ει δυνατόν - "καθήλωση" στο σημερινό επίπεδο του αριθμού όσων είναι ήδη μολυσμένοι, αφετέρου δε, οι ήδη μολυσμένοι να μην μεταδώσουν τον ϊό και σε άλλους, που πάλι σαν ασυμπτωματικοί θα μεταδίδουν σε καινούργιος κ.ο.κ.Έτσι θα μπορέσει το ΕΣΥ μας να αντιμετωπίσει με ευκολότερο τρόπο και λιγότερο κόστος την επιδημία.Και να μην ξεχνάμε καθόλου, ότι το κόστος πιθανής μόλυνσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού - σε όλη την χώρα και σε όλες τις βαθμίδες -, είναι πολλαπλάσιο αυτού για έναν οποιονδήποτε άλλο πολίτη. Για αυτό, ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.
Αυτό που δεν μας έχουν εξηγήσει ακόμα επαρκώς είναι αν οι ασυμπτωματικοί έχουν την ίδια αντίδραση στον οργανισμό τους, δηλαδή παραγωγή αντισωμάτων και τελικά εξαφάνιση του ιού από το σώμα παρότι δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα. Αλλά και πόσο χρόνο διαρκεί όλο αυτό.Διότι πιθανώς να πρέπει να προσθέσουμε αυτό το χρονικό διάστημα σε κάθε μέτρο προστασίας/καραντίνας που για την ώρα λαμβάνει υπόψη μόνο το χρόνο επώασης.
Εμένα η γνώμη μου είναι να υπάρχει τρόπος να εξετάζονται όλοι όσοι υποψιάζονται ότι είναι φορείς του ιού και όχι μόνο τα σοβαρά περιστατικά.
Μα ακριβώς, και μάλιστα σύμφωνα με αυτά που γράφει το άρθρο θα πρέπει να εξετάζονται όλοι. Γιατί μπορεί οι ασυμπτωματικοί να μην το υποψιάζονται καν ότι έχουν τον ιό. Και να τον μεταδίδουν πάραυτα.