Μητσοτάκης στο CNN: Διατρέχαμε μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες χώρες - Εφαρμόσαμε τα μέτρα νωρίς

Μητσοτάκης στο CNN: Διατρέχαμε μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες χώρες - Εφαρμόσαμε τα μέτρα νωρίς Facebook Twitter
EUROKINISSI
3

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στο αμερικανικό CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα. 

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση εφάρμοσε σχετικά νωρίς τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ο ελληνικός λαός συνεργάστηκε σχεδόν καθ' ολοκληρία με ελάχιστες εξαιρέσεις. «Αυτός είναι ο τρόπος για να επιπεδώσεις την καμπύλη. Με τραγικό τρόπο έχασαν την ζωή τους 50 άτομα στην Ελλάδα, αλλά το εθνικό σύστημα υγείας ανταποκρίνεται σχετικά καλά», είπε, τονίζοντας πως το ΕΣΥ είχε πληγεί από τα 10 χρόνια λιτότητας και η κυβέρνηση γνώριζε πως η Ελλάδα διέτρεχε μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, σε ό,τι αφορά την πίεση του συστήματος. «Αλλά αυτό δεν έχει συμβεί προς το παρόν και ελπίζουμε να μην συμβεί». 

Ερωτηθείς για την διεθνώς υψηλή ζήτηση για ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό σχολίασε πως μαίνεται ένας παγκόσμιος ανταγωνισμός για εξοπλισμό προσωπικής προστασίας, αναπνευστήρες, φάρμακα και εξοπλισμό για κλίνες ΜΕΘ. «Κάθε χώρα προσπαθεί μόνη της σε αυτό το σημείο», είπε χαρακτηριστικά αναγνωρίζοντας τις κινήσεις της Κομισιόν για δίκαιο διαμοιρασμό. Ωστόσο οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες με ασύμμετρη ζήτηση ως προς την προσφορά και, για αυτόν τον λόγο, θα εξεταστεί στο μέλλον η εγχώρια παραγωγή κάποιων υλικών, ώστε να μην βασίζεται η Ελλάδα σε εισαγωγές αγαθών που εξανεμίζονται σε μια τέτοια κρίση. 

Ο ίδιος έκανε λόγο για «ενδείξεις» μιας προσπάθειας διαχείρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά «όταν είσαι σε κατάσταση ανάγκης, είναι κατανοητό πως κάθε κράτος θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει αυτά τα αγαθά για τους πολίτες του και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό [...] Κινητοποιήσαμε τον ιδιωτικό τομέα και τα μεγάλα Ιδρύματα και είχαμε μεγάλες δωρεές που μας βοήθησαν να αγοράσουμε αυτόν τον εξοπλισμό από το εξωτερικό».

Κατά τον ίδιο, η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί στο κράτος και στην κυβέρνηση μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης όπου υπήρχε πολύ λίγη πίστη στον κρατικό τομέα.

«Μας οδηγούν οι ειδικοί»

«Δώσαμε τον πρώτο λόγο επικοινωνίας στους ειδικούς, με μία ημερήσια ενημέρωση από ειδικούς και όχι πολιτικούς [...] Και μετά από μία δεκαετία λαϊκισμού όπου διατυπώθηκαν απίθανα πράγματα στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου, είναι παρηγορητικό ότι τώρα οι πραγματικοί ειδικοί, οι «τεχνοκράτες» που είχαν κακολογηθεί για πολλά χρονιά, μας οδηγούν σε σωστές πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε».

Για την κοινωνική αποστασιοποίηση είπε ότι, αν και είναι ιδιαίτερα επίπονη η παραμονή στο σπίτι και έχει οικονομικές συνέπειες, πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία των ανθρώπινων ζωών. «Δεν θέλουμε να καταπιεστεί το σύστημα υγείας, δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα διασωληνωθεί και ποιος όχι». 

«Ψηφιακό μέλλον»

Ερωτηθείς για την διακυβέρνηση του κράτους εν μέσω πανδημίας, απάντησε ότι ο ίδιος πηγαίνει μεν ακόμα στο γραφείο του με μία στενή ομάδα συνεργατών, κάνοντας ωστόσο χρήση της τεχνολογίας για τηλεσυνεδριάσεις και επικοινωνία. Μάλιστα πρόσθεσε πως του έκανε εντύπωση η ταχύτητα με την οποία το ελληνικό κράτος «κινήθηκε προς το ψηφιακό του μέλλον», ενσωματώνοντας σε μικρό διάστημα νέες ψηφιακές πλατφόρμες, νέες εφαρμογές, με τους πολίτες να «περνούν» τις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο, «αγκαλιάζοντας» την ψηφιακή εποχή.

Για το μεταναστευτικό - προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε για τις προκλήσεις του κορωνοϊού στην προσφυγική κρίση, με δεδομένο για παράδειγμα ότι στην Λέσβο που φιλοξενεί μετανάστες, υπάρχουν μόνο κλίνες 6 ΜΕΘ.  Όπως είπε οι αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση και προς το παρόν έχει διαπιστωθεί μόνο ένα τέτοιο κρούσμα στην ενδοχώρα (σ.σ. η γυναίκα από την δομή φιλοξενίας στην Ριτσώνα). Στόχος είπε πως είναι η αποσυμφόρηση των νησιών, προσθέτοντας ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι πολύ πιο περίπλοκο. 

Η δημοσιογράφος τον ρώτησε και για την αναφορά του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) όπου έκανε λόγο για αυθαίρετη κράτηση περίπου 2.000 μεταναστών και αιτούντων άσυλο. Το HRW έκανε επίσης λόγο για φρικτές συνθήκες σε κάποιους καταυλισμούς όπου δεν υπάρχουν αρκετές τουαλέτες και δεν είναι εφικτό να τηρήσουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. 

Για το ζήτημα της κράτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα κατέστησε σαφές ότι ανέστειλε προσωρινά την διαδικασία αιτήσεων ασύλου, εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας. Μάλιστα ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την γειτονική χώρα ότι χρησιμοποιούσε απεγνωσμένους ανθρώπους για να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Πρόσθεσε δε ότι το μέτρο αναστολής λήγει σήμερα και, όσοι δικαιούνται άσυλο, έχουν κάθε δικαίωμα να μείνουν στην χώρα και η Ελλάδα θα τους καλωσορίσει. Οι υπόλοιποι όμως θα πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία ή στις άλλες χώρες προέλευσης. 

«Συστηματικά η Τουρκία ενθάρρυνε και τους έδινε τα μέσα για να περάσουν στα σύνορα. Είναι καθήκον μου να υπερασπιστώ τα σύνορα. Η Ελλάδα και η ΕΕ δεν θα εκβιαστούν». 

Σχετικά με τις συνθήκες στους χώρους φιλοξενίας, ο πρωθυπουργός είπε πως «απέχουν από το ιδανικό» αλλα ή Ελλάδα αντιμετωπίζει την κατάσταση μόνη της και δεν λαμβάνει την υποστήριξη που θα ήθελε από την ΕΕ, σε μία περίοδο που «δυστυχώς» το κλίμα δεν ευνοεί τις μετακινήσεις. «Σηκώνουμε ένα τεράστιο βάρος στην διαχείριση αυτού του προβλήματος. Προσπαθούμε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον πιο ανθρώπινο, και περιμένω πως, αν οι ροές στο Αιγαίο μειωθούν όπως διαφαίνεται, η κατάσταση στα νησιά και ειδικά στην Μόρια σταδιακά θα επιστρέψει στο κανονικό». 

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM
Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ