ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Πρόεδρος Παραπληγικών: «Τρέμουμε μόνο με τη σκέψη των συνεπειών της νόσου»

Πρόεδρος Παραπληγικών: «Τρέμουμε μόνο με τη σκέψη των συνεπειών της νόσου» Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών Κωνσταντίνος Κωνσταντής σκιαγραφεί αναλυτικά τις προκλήσεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ΑμεΑ κατά την πανδημία του κορωνοϊού.  

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Έθνος» μίλησε για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του συλλόγου εν μέσω πανδημίας. «Οι αρτιμελείς μπήκαν στον κόσμο μας και δε μπορούν να αντέξουν μερικές εβδομάδες στην καραντίνα. Είναι δύσκολος και σκοτεινός ο δρόμος της απομόνωσης που διαβαίνουμε όλη μας τη ζωή. Αντέχουμε όμως και στέλνουμε μήνυμα αισιοδοξίας στους αρτιμελείς να είναι γεροί και δυνατοί. Το μόνο που θέλουμε είναι να μας καταλάβουν όλους εμάς που έχουμε αναπηρίες. Ειδικά όλοι εμείς που είμαστε με αναπηρία πάνω από 90%. Εμείς είμαστε στη καραντίνα όλη τη ζωή μας», υπογράμμισε.  

Ο σύλλογος αριθμεί 160.000 μέλη. «Οι 8.000 πανελλαδικά υπολογίζονται οι έχοντες βαριά αναπηρία. Οι περισσότεροι από εμάς είναι άνθρωποι που μπορεί και να μην έχουν βγει ποτέ έξω από το σπίτι. Καλώς ήρθατε λοιπόν στον κόσμο της καραντίνας. Δείτε για λίγο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλη μας τη ζωή. Προς Θεού, δεν θέλουμε να επιβαρυνθεί κανείς, ούτε να αφήσει η κυβέρνηση τα σοβαρά προβλήματα που έχει να λύσει. Μόνο να μας ακούσουν θέλουμε κι αν μπορούν ας προσπαθήσουν να κάνουν κάτι για μας», αναφέρει. 


«Εμείς δεν κλειδώνουμε τις πόρτες των σπιτιών μας. Αφήνουμε τα κλειδιά έξω από την πόρτα ώστε εάν χρειαστούμε κάποια βοήθεια να μπορέσει να μπει κάποιος στο σπίτι να μας σηκώσει από το κρεβάτι. Χρειαζόμαστε πάντα βοήθεια ακόμα και για να γυρίσουμε πλευρό στο κρεβάτι. Όλα είναι διαφορετικά για μας», αναφέρει σε άλλο κομμάτι τις συνέντευξής του ενώ εκφράζει την ελπίδα «κάποιος υπουργός να διαβάσει αυτές τις γραμμές» ενώ αναφέρει πως οι αρτιμελείς δεν καταλαβαίνουν τις δυσκολίες τους. «Το καταλαβαίνουμε πως τους είναι δύσκολο. Το μόνο που ζητάμε είναι να μας ακούσουν».

Χωρίς φροντιστές

Ο κ. Κωνσταντής αποκαλύπτει στη συνέντευξή του ότι οι συνοδοί και οι φροντιστές των ανθρώπων με βαριά κινητικά προβλήματα δε μπορούν να κυκλοφορήσουν επειδή φοβούνται καθώς είναι συνήθως παράνομοι οικονομικοί μετανάστες από την Γεωργία, από τη Μολδαβία, από την Ουκρανία που όμως δεν έχουν άδειες παραμονής στη χώρα. 

«Από τότε που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα φοβούνται να κυκλοφορήσουν μήπως και συλληφθούν. Μοιραία πολλοί από εμάς έχουμε μείνει μόνοι και αβοήθητοι, δεν έχουμε έναν άνθρωπο να μας πάει στο μπάνιο, να μας γυρίσει στο κρεβάτι ή να μας φέρει φάρμακα. Ως σύλλογος προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ομάδες εθελοντών που θα δώσουν λύσεις αυτές τις δύσκολες ώρες. Μάλιστα για πολύ μεγάλη ανάγκη έχουμε δώσει και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Είναι το 6980-14.63.46».

Χωρίς εισόδημα

 

Παράλληλα ο πρόεδρος τους Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών αναφέρει πως αυτή την περίοδο ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσουν οι επιτροπές του ΚΕΠΑ αλλά έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και έτσι, μέσα στην πανδημία, υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα. «Δυστυχώς χάθηκε η επικοινωνία με την εκκλησία. Υπάρχουν μέλη μας που λάμβαναν σχεδόν καθημερινά μικρές αλλά πολύτιμες βοήθειες ακόμα και από τα συσσίτια και πλέον έχασαν και το φαγητό τους», αναφέρει. 

«Τρέμουμε μόνο με τη σκέψη των συνεπειών της νόσου», αναφέρει συμπληρώνοντας ότι «η νοσηλεία μας είναι δύσκολη και υποδομές δεν υπάρχουν. Επίσης όλοι εμείς που δεν έχουμε κινηθεί ποτέ στη ζωή μας δεν έχουμε καλή φυσική κατάσταση, οι πνεύμονες μας δεν είναι ανοικτοί. Δεν έχουμε αντοχές και ξέρουμε πως θα είμαστε εύκολα θύματα», αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Έθνος». 

«Εάν τα μηχανήματα δεν φτάνουν και οι γιατροί χρειαστεί να κάνουν επιλογές ξέρουμε πως δεν είμαστε στις προτεραιότητες εκείνων που πρέπει να υποστηρίξουν. Για αυτό και εμείς προσέχουμε όπως προσέχουν πολύ και όσοι μας φροντίζουν», αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ενώ απευθύνει έκκληση προς τα σούπερ μάρκετ να δίνουν προτεραιότητα. «Θα μας ανακουφίσει και θα μας δώσει μία αίσθηση ασφάλειας», υποστηρίζει. 

Τέλος θέτει ως ζήτημα τη ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων με βαριά κινητικά προβλήματα και προτείνει ειδική τηλεφωνική υπηρεσία υποστήριξης: «Έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε και να επικοινωνήσουμε. Έχουμε ανάγκη από κάποιον αυτές τις ώρες. Έχουμε ανάγκη από κάποιον να μας πει πως μας νοιάζεται και να μας δείξει πως δεν είμαστε μόνοι μας», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Με πληροφορίες από εφημερίδα «Έθνος»

Ελλάδα
1

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια