Θεσσαλονίκη: Φωτορεπόρτερ προσήχθη γιατί φωτογράφιζε άστεγο

Θεσσαλονίκη: Φωτορεπόρτερ προσήχθη γιατί φωτογράφιζε άστεγο Facebook Twitter
10

Ο φωτορεπόρτερ του Associated Press, Νίκος Γιακουμίδης καταγγέλλει στο tvxs.gr την προσαγωγή του με την αιτιολογία ότι φωτογράφιζε έναν άστεγο σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης. Η Αστυνομία τον προσέγγισε αμέσως και τον απομάκρυνε από το σημείο ενώ στη συνέχεια τον οδήγησε στην Ασφάλεια, όπου ενημερώθηκε περί ανώνυμων καταγγελιών ότι φωτογράφιζε ΑΤΜ τράπεζας. Ο ίδιος o Γιακουμίδης δηλώνει ότι μετά την ολιγόωρη κράτησή του κατά την οποία βίωσε τον «ψιλοεξευτελισμό της προσωπικότητας του ανθρώπου» θα κινηθεί νομικά.

Θεσσαλονίκη: Φωτορεπόρτερ προσήχθη γιατί φωτογράφιζε άστεγο Facebook Twitter


Ακολουθεί η καταγγελία του Ν. Γιακουμίδη:


Με την παρούσα επιθυμώ να καταγγείλω ένα περιστατικό που συνέβη εις βάρος μου, στις 17 Μαΐου, ώρα 14.20, στην οδό Τσιμισκή, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους.


Ως  φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Associated Press, στη Θεσσαλονίκη, ενημερώθηκα τηλεφωνικά από το δημοσιογράφο-συνεργάτη μου ότι στο πεζοδρόμιο της Τσιμισκή  κοιμάται σε ένα παγκάκι ένας άστεγος έχοντας δίπλα του μία κιθάρα (ακριβώς μπροστά από το κατάστημα «Folli Follie»). Τυχαία καθόμουν σε κοντινό καφέ κι έφτασα εκεί μέσα σε λίγα λεπτά.


Δεν πέρασαν 4-5 λεπτά και εμφανίστηκε μπροστά μου ο αξιωματικός Θεμιστοκλής Παπούκνας, ο οποίος άρχισε να με ρωτάει τι φωτογραφίζω και γιατί. Μου επισήμανε, μάλιστα, ότι τραβώ πολλές φωτογραφίες, ότι μια δυο θα μου έφταναν και με ρώτησε αν έχω πάρει άδεια από τον άστεγο που κοιμόταν για να τον φωτογραφίσω.  Εγώ του έδωσα την αστυνομική και τις επαγγελματικές μου ταυτότητες (Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας).

Στη συνέχεια μου ζήτησε να τον ακολουθήσω στο ανακριτικό όχημα με το οποίο είχε φτάσει στο σημείο μαζί με ένα συνάδελφό του και, αφού ταυτοποίησε τα στοιχεία μου, του είπαν από το κέντρο ότι δεν απασχολώ την υπηρεσία του.


Κατόπιν, μου είπε ότι είχαν ανώνυμη καταγγελία ότι φωτογράφιζα τους πελάτες της Eurobank στο απέναντι πεζοδρόμιο της οδού Τσιμισκή, που έκαναν συναλλαγές μέσω ΑΤΜ.
Μέσα σε 2-3 λεπτά ήμουν περιτριγυρισμένος από άντρες της ομάδας «Ζ».

Στην ερώτησή μου «τι γίνεται;», μου απάντησαν ότι έρχεται το περιπολικό, για να με μεταφέρει στην Ασφάλεια. Όταν τους είπα ότι η ανώνυμη καταγγελία είναι παράτυπη και ότι ήταν παράνομο να με προσαγάγουν, η απάντηση του αξιωματικού Παπούκνα ήταν: «Εγώ θα σε προσαγάγω κι εσύ κάνε μου αναφορά»! Ήρθε το περιπολικό, με οδήγησαν στο ΑΤ Λευκού Πύργου, όπου με έκλεισαν στο κρατητήριο, ακολουθώντας τη γνωστή διαδικασία του «ψιλοεξευτελισμού» της προσωπικότητας του ανθρώπου και του επαγγελματία. Λίγη ώρα αργότερα αφέθηκα ελεύθερος.
 


Θιγμένος, αγανακτισμένος για την παράνομη προσαγωγή μου. έπειτα από 31 χρόνια εργαζόμενος ως φωτορεπόρτερ, με επαγγελματικά αποτελέσματα που ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα, αποφάσισα να κινηθώ νομικά προκειμένου να προστατεύσω την προσωπικότητά μου αλλά και την επαγγελματική μου οντότητα. 
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συμπαράστασή σας.


Νικόλαος Γιακουμίδης

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυστύχημα σε λούνα παρκ: Ευθύνες σε υπαλλήλους και σε ΕΛ.ΑΣ από τη δήμαρχο Κασσάνδρας

Ελλάδα / Δυστύχημα σε λούνα παρκ: Ευθύνες σε υπαλλήλους και σε ΕΛ.ΑΣ από τη δήμαρχο Κασσάνδρας

Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην αποκεντρωμένη περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, η οποία θα εξετάσει το ερώτημα της επιβολής πειθαρχικής αργίας τόσο στη δήμαρχο όσο και στην αρμόδια αντιδήμαρχο
LIFO NEWSROOM
Κίνηση στους δρόμους: Έπεσαν χώματα στον Κηφισό στη Ν. Φιλαδέλφεια - Ουρά χιλιομέτρων προς Λαμία

Ελλάδα / Κίνηση στους δρόμους: Έπεσαν χώματα στον Κηφισό στη Ν. Φιλαδέλφεια - Ουρά χιλιομέτρων προς Λαμία

Χώματα που έπεσαν στο οδόστρωμα στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας, στο ρεύμα προς Λαμία, έχουν προκαλέσει κίνηση χιλιομέτρων, δυσχεραίνοντας την ήδη επιβαρυμένη κυκλοφορία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Έχουμε ξεφύγει και μάλλον συνειδητά.Είναι παράνομοι όσοι φωτορεπόρτερ κάνουν την δουλειά τους?Το ότι κυκλοφορείς στο δρόμο και γίνεται χαμός από φωτογράφους της πλάκας μια με τα κινητά μια με τα ταμλετ και σε δευτερόλεπτα φόρα πατρίδα στο ιντερνέτ με πρώτο πλάνο τις φάτσες μας δεν γίνεται κουβέντα ή κάποιος σχολιασμός και σας πείραξε ηθικολόγοι της πλάκας το αυτονόητο του επαγγελματία?Τι να πω?
"Dura lex sed lex". Δεν έχει να κάνει με ηθικολογίες, έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου. Αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι τέτοιου είδους διατάξεις εδράζονται σε προοδευτικές απόψεις για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Τώρα που οι "προοδευτικοί" θέλουν να φωτογραφίζουν όποιον θέλουν (και ειδικά τις "δυνάμεις καταστολής"), αυτές οι ρυθμίσεις τους πέφτουν λιγάκι στενές. Είναι πολύ συνηθισμένο το φαινόμενο της απερίσκεπτης υποστήριξης της κάθε (κατ' επίφαση) προοδευτικής ανοησίας, μόνο και μόνο για να διαπιστωθεί ότι θιγόμενη είναι η κοινωνία στο σύνολό της (με τους "προοδευτικούς" ν' αποτελούν τελικά κι' αυτοί κομμάτι της θιγόμενης κοινωνίας). Το ίδιο πήγε να γίνει με τον αντιρατσιστικό νόμο (με τον οποίο το ήμισυ της αριστεράς θα μπορούσε να βρεθεί υπόδικο - και τον Ζίζεκ, πρώτο και καλύτερο).
Καλοί μαλ@κες είναι και όσοι βγάζουν τον οποιονδήποτε και τον κοτσάρουν στο ίντερνετ. Δεν λέει κανείς το αντίθετο. Όταν όμως εσύ ως φωτογράφος, έρχεσαι με το έτσι θέλω, χωρίς να με ρωτήσεις, μου κάνεις το πορτραιτάκι που γουστάρεις (το οποίο μετά μπορείς να το κάνεις και ότι θες), ε, όχι ρε κύριε, δεν μ'αρέσεις! Το "δημόσιος χώρος" δεν μπορεί να δικαιολογεί τα πάντα. Χρειάζεται και ο στοιχειώδης σεβασμός. Στο κάτω κάτω, αν είσαι μάγκας, ρώτα και αν σου πει όχι κάνε τον κόπο να ψάξεις άλλο μοντέλο. Όχι κηδεία με ξένα κόλλυβα!
δηλαδή όλες οι φάτσες δεύτερο (ή και πρώτο) πλάνο που βλέπουμε στο instagram έχουν δώσει τη συναίνεσή τους για να εμφανίζονται στο δικό μου pc? εκεί δεν τίθεται θέμα νομιμότητας?
(Από ανάρτησή μου σε άλλο blog): "η αποτύπωση, αποθήκευση, επεξεργασία, δημόσια προβολή και αναπαραγωγή της εικόνας προσώπου χωρίς τη συναίνεσή του συνιστά κατά κανόνα παράνομη προσβολή της προσωπικότητας αυτού" (...) το δικαίωμα στην ίδια εικόνα είναι αυτοτελές, με την έννοια ότι για την δικαστική του προστασία δεν απαιτείται η προσβολή και άλλων εκφάνσεων της προσωπικότητας, όπως η τιμή, η υπόληψη, το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής κτλ, αλλά αρκεί η παράνομη αποτύπωση ή/και δημόσια προβολή της εικόνας (ΑΠ 543/2009, ΕφΑθ 1441/2010)". "Απαραίτητη προϋπόθεση για την νόμιμη αποτύπωση, επεξεργασία και διάδοση της εικόνας ενός προσώπου είναι η προηγούμενη λήψη της συναίνεσής του (173 και 200 ΑΚ)".http://www.lawandtech.eu/ipiresies/katoxyrosi-kai-prostasia-dikaiomaton-pneymatikis-idioktisias.htmlΤο θέμα είναι επίκαιρο και έχει γενικότερο ενδιαφέρον διότι πχ για όσους θυμούνται, σε πρόσφατο clip για την έξαρση της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, βλέπουμε συνδικαλιστή των φωτορεπόρτερ να διατείνεται ότι η φωτογράφηση των οποιωνδήποτε (και δη αστυνομικών) είναι... απολύτως νόμιμη (!)http://www.lifo.gr/tv/view/1450
ma kala ti perimenete? afou to kathe atomo me IQ xelwnas sayth th xwra ginetai h xrysavgiths h astynomikos... k kala ekane k ton fwtografhse an den exete katalavei exoune dwsei edolh na mhn proballoune sta mme thn eksathliwsh sth xwra k mono otan anoigeis tv na akous "bla bla bla bla anaptyksh, bla bla bla anaptyksh" eleos balte to na doulepsei ligo
αυτό λέτε εσείς μωρέ??το οτι πηγανε να πιάσουν τον αλλο που έπαιρνε φωτογραφίες ενός που δεν φαινότνα το πρόσωπο, ενώ γινεται της τρελής απο ληστείες που κανείς δεν ασχολείται δεν το συζητάμε?
προσαγωγή φωτορεπόρτερ-δημοσιογράφου-με αποτελέσματα που ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα-συνεργάτη του Associated Press?????????? Ω ρε που πάς ω ρε Παπούνκα??Η ποινική δικονομία είναι ξεκάθαρη: προσαγωγές επιτρέπονται σε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες πλήν των ανωτέρω.
Ειρωνεύομαι κάποιους απο τους δημοσιογράφους (κάποιους , όχι όλους) που για κάποιο λόγο θεωρούν ότι είναι υπεράνω Νόμου και δεν εφαρμόζεται σε αυτούς ότι σε οποιονδήποτε άλλο πολίτη. Γνήσιοι απόφοιτοι της σχολής "ξέρεις ποιος είμαι εγώ".