Ο Σουηδός «εγκέφαλος» πίσω από τη στρατηγική κατά του κορωνοϊού: «Είναι γελοίο το κλείσιμο των συνόρων»

Ο Σουηδός «εγκέφαλος» πίσω από τη στρατηγική κατά του κορωνοϊού: «Είναι γελοίο το κλείσιμο των συνόρων» Facebook Twitter
Σε συνέντευξή του στο Nature ο Anders Tegnell στηρίζει την ελεύθερη προσέγγιση της σκανδιναβικής χώρας απέναντι στην πανδημία.
3

«Το κλείσιμο των συνόρων είναι γελοίο» ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ο Anders Tegnell, ο επιδημιολόγος πίσω από την αμφιλεγόμενη στρατηγική αντιμετώπισης του κορωνοϊού στη Σουηδία.

Σε συνέντευξή του στο Nature ο Anders Tegnell στηρίζει την ελεύθερη προσέγγιση της σκανδιναβικής χώρας απέναντι στην πανδημία.

Ενώ όλες οι χώρες της Ευρώπης επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στη δημόσια ζωή για να βάλουν «φρένο» στην εξάπλωση του κορωνοϊού, μια χώρα ξεχώρισε, η Σουηδία.

Η σκανδιναβική χώρα δεν εφάρμοσε ούτε εκτεταμένο «λουκέτο» στην οικονομία ούτε αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Βασίστηκε, αντίθετα, σε εθελούσια μέτρα, σε συμβουλές προς τους ηλικιωμένους, σε συστάσεις για τηλεργασία, στην αποφυγή περιττών μετακινήσεων.

Τα σύνορα και τα σχολεία για παιδιά έως 16 ετών παραμένουν ανοιχτά, όπως επίσης πολλές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων τα εστιατόρια και τα μπαρ.

Η τολμηρή αυτή προσέγγιση επέσυρε επικρίσεις εντός και εκτός της χώρας. Μεταξύ άλλων, 22 επιστήμονες με άρθρο τους την προηγούμενη εβδομάδα στη σουηδική εφημερίδα «Dagens Nyheter» κατηγόρησαν τις δημόσιες αρχές ότι απέτυχαν και ζήτησαν επειγόντως αυστηρότερα μέτρα, επισημαίνοντας τους πολλούς θανάτους από κορωνοϊό στα γηροκομεία, καθώς και την υψηλότερη θνητότητα στη Σουηδία σε σχέση με τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες, που έχουν πάρει αυστηρά μέτρα.

Η Σουηδία, μια χώρα με πληθυσμό 10,33 εκατομμυρίων κατοίκων, έως τις 22 Απριλίου είχε 15.322 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 1.765 θανάτους, 175 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού και 515 ασθενείς σε σοβαρή-κρίσιμη κατάσταση.

Ο επιδημιολόγος δρ. Anders Tegnell της Σουηδικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, ο «εγκέφαλος» πίσω από τη σουηδική στρατηγική, εξήγησε αυτή την προσέγγιση για τον έλεγχο του κορωνοϊού.

«Νομίζω ότι έχει υπερτονιστεί πόσο μοναδική είναι αυτή η προσέγγιση. Όπως πολλές άλλες χώρες, στοχεύουμε να "επιπεδώσουμε" την καμπύλη, επιβραδύνοντας την εξάπλωση όσο είναι δυνατό, αλλιώς το σύστημα υγείας και η κοινωνία κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Δεν πρόκειται για μια νόσο που μπορεί κανείς να σταματήσει ή να ξεριζώσει, τουλάχιστον ώσπου να αναπτυχθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Πρέπει να βρούμε μακροπρόθεσμες λύσεις που θα κρατούν την κατανομή των λοιμώξεων σε ικανοποιητικό επίπεδο. Κάθε χώρα προσπαθεί να κρατήσει μακριά τους ανθρώπους, χρησιμοποιώντας μέτρα και τις παραδόσεις που έχει στη διάθεσή της.

Γι' αυτό καταλήξαμε να κάνουμε ελαφρώς διαφορετικά πράγματα. Οι σουηδικοί νόμοι για τις μεταδιδόμενες νόσους βασίζονται κυρίως σε εθελοντικά μέτρα, στην ατομική υπευθυνότητα.

Σαφώς ο πολίτης έχει την ευθύνη να μην εξαπλώνει τη νόσο. Αυτός είναι ο πυρήνας από τον οποίο ξεκινήσαμε, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη νομική δυνατότητα να κλείνουμε τις πόλεις στη Σουηδία, χρησιμοποιώντας τους υπάρχοντες νόμους.

Η καραντίνα μπορεί να εφαρμοστεί για ανθρώπους σε μικρές περιοχές, όπως ένα σχολείο ή ξενοδοχείο. Δεν μπορούμε (νομικά) να αποκλείσουμε μια γεωγραφική περιοχή» είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για την επιστημονική βάση μιας στρατηγικής σε τέτοιες νόσους, επειδή δεν ξέρουμε πολλά πράγματα και μαθαίνουμε στην πράξη, μέρα-μέρα» είπε αναφερόμενος στα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η προσέγγιση αυτή.

«Το λουκέτο και το κλείσιμο των συνόρων δεν έχουν επιστημονική βάση, κατά τη γνώμη μου. Κοιτάξαμε στην αρχή μερικές ευρωπαϊκές χώρες να δούμε αν είχαν δημοσιεύσει κάποια ανάλυση για την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων, αλλά δεν βρήκαμε σχεδόν τίποτε.

Το κλείσιμο των συνόρων νομίζω ότι είναι γελοίο, επειδή ο Covid-19 βρίσκεται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα τώρα. Περισσότερο ανησυχούμε για τις μετακινήσεις εντός Σουηδίας. Ως κοινωνία προτιμάμε την παρότρυνση: συνεχώς υπενθυμίζουμε στους ανθρώπους να ακολουθούν τα μέτρα και να τα βελτιώνουν. Δεν χρειάζεται να κλείσουμε τα πάντα τελείως, επειδή αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό».

Απαντώντας στο ερώτημα πώς παίρνει αποφάσεις η Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας, ο κ. Tegnell απάντησε πως «Περίπου 15 άνθρωποι συναντιόμαστε κάθε πρωί και αναθεωρούμε τις αποφάσεις και τις συστάσεις μας ανάλογα με τα νέα στοιχεία. Μιλάμε με τις περιφερειακές αρχές δύο φορές την εβδομάδα.

Η πιο έντονη συζήτηση τώρα αφορά τα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, όπου υπήρξαν πολύ ατυχή ξεσπάσματα του κορωνοϊού, στα οποία οφείλεται η υψηλότερη θνητότητα της Σουηδίας σε σχέση με τους γείτονές της.

Οι έρευνες συνεχίζονται, επειδή πρέπει να καταλάβουμε ποιες συστάσεις ακολουθήθηκαν και ποιες όχι».

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε η προσέγγισή του, ότι θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων περισσότερο απ' ό,τι χρειάζεται, ο επιδημιολόγος σημειώνει πως «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

Υπάρχει μια αύξηση στις εισαγωγές στο νοσοκομείο και στους θανάτους, αλλά δεν είναι τραυματική έως τώρα. Πουθενά στην Ευρώπη δεν έχει καταστεί εφικτό να επιβραδυνθεί σημαντικά η εξάπλωση.

Για τα σχολεία είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται να μείνουν ανοικτά σε εθνικό επίπεδο. Πρέπει να κλείσεις τα σχολεία αρκετά νωρίς στην επιδημία, για να έχεις αποτέλεσμα. Τώρα πια δεν έχει νόημα. Επιπλέον, είναι ζωτικό από πλευράς ψυχικής και σωματικής υγείας η νεότερη γενιά να παραμείνει ενεργή».

Προσθέτει δε πως «μπορεί οι ασυμπτωματικοί να είναι φορείς μετάδοσης, όπως δείχνουν κάποιες πρόσφατες μελέτες. Όμως η συμβολή τους στην εξάπλωση είναι σχετικά μικρή σε σχέση με όσους έχουν συμπτώματα. Αυτούς πρέπει ουσιαστικά να σταματήσουμε».

Διευκρινίζει ότι είναι πολύ νωρίς για να πει αν η προσέγγισή του είναι επιτυχής. «Κάθε χώρα πρέπει να φθάσει σε "ανοσία αγέλης" με τον ένα ή τον άλλον τρόπο και εμείς θα το κάνουμε με διαφορετικά. Πόσο θα διαρκέσει η ανοσία αγέλης δεν το ξέρουμε, αλλά σίγουρα υπάρχει ανοσιακή αντίδραση (στον κορωνοϊό)».

«Υποτιμήσαμε το πρόβλημα των οίκων ευγηρίας και το πώς θα εφαρμόζονταν εκεί τα μέτρα. Έπρεπε να έχουμε κάνει πιο εκτεταμένους ελέγχους» πρόσθεσε, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος από τη στρατηγική. «Ναι! Ξέρουμε ότι ο Covid-19 είναι υπερβολικά επικίνδυνος για τους πολύ ηλικιωμένους, πράγμα άσχημο φυσικά.

Όμως, κοιτάζοντας τις πανδημίες, υπάρχουν πολύ χειρότερα σενάρια από αυτό. Τα περισσότερα προβλήματα που έχουμε σήμερα δεν οφείλονται στη νόσο αλλά στο ότι τα μέτρα σε μερικά περιβάλλοντα δεν εφαρμόστηκαν κανονικά».

Με πληροφορίες του ΑΠΕ/Nature

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Ο Taleb εχει ευρυτατη αρθογραφια γιατι αυτο που κανουν αρχες στυλ Σουηδιας ειναι εγκληματικα αντιπειστημονικο - υποψη οτι η επιστημη βελτιστοποιει στοχους που τιθονται με βαση αξιακο περιεχομενο. Και η υδρογονοβομβα επιστημη την εκανε δυνατη - και τους ελαχιστους δυνατους θανατους ανεξαρτητα απο ηλικια η επιστημη τους κανει δυνατους και την ελαχιστοποιηση των απωλειων προσδοκιμου ζωης η επιστημη τους κανει δυνατους αλλά ειναι θεμα αξιακο.Αυτο λοιπον που εχει κανει ξεκαθαρα η Σουηδια που ετρεχε προγραμματα ευγονικης λιγο δεκαετιες πριν ειναι οτι εχει επιλεξει να ελαχιστοποησει την απωλεια προσδοκιμου ζωης - π.χ. ενας θανατος 79 ετων ειναι σαν να χανει η κοινωνια 2 χρονια προσδοκιμου σε αντιθεση με ενα θανατο 45 ετων.Anyway αντιεπιστημονικο ειναι να προσπαθεις να κανεις μοντελα οταν δεν ξερεις τιποτα οπως λεει αυτος - σε αυτη τη περιπτωση η επιστημη που πρεπει να μπει μπροστα ειναι το risk management και αυτο εδω τα λεει πολυ ωραια https://www.nakedcapitalism.com/2020/04/taleb-the-only-man-who-has-a-clue.htmlTo να βαζεις επιστημονικά μοντελα που εχουν εκθετικη συμπεριφορα, με μεγαλο περιθωριο αποκλιση λάθους στα δεδομενα εισοδου ή και στα μοντελα εχει αποτελεσμα σκουπιδια, garbage in garbage out στο πολλαπλασιο.
Δυστυχώς, παρά τις εξηγήσεις, ο Tegnell αλλά και η κυβέρνηση αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Ούτε εξήγησαν την στρατηγική την οποία υπεραμύνονται στις συνεντεύξεις, ούτε δείχνουν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος της καταστροφής. Ούτε καν την καταμέτρηση δεν μπορούν αν κάνουν. Ανακοινώνουν κρούσματα, νεκρούς, κλίνες εντατικής, κλπ. Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή μόνο. Τις άλλες ημέρες ομολογούν δυσκολία και δίνουν χοντρικά νούμερα τα οποία είναι 30-40% των πραγματικών. Δηλώνουν περήφανοι για τις επιλογές τους και εξ'αρχής χλεύασαν τη στρατηγική των υπολοίπων χωρών ως υστερική και "λαϊκιστική". Τις απόψεις αυτές δε τις πέρασαν μέσω των υποτακτικών ΜΜΕ στην κοινή γνώμη. Oi 192 νεκροί ανά εκατομμύριο πληθυσμού - σε σχέση με τους 66 στη Δανία, τους 34 στη Νορβηγία και τους 27 στη Φινλανδία - μιλάνε από μόνοι τους.