Μια εξήγηση για τον εθισμό στα social media

Μια εξήγηση για τον εθισμό στα social media Facebook Twitter
2

Δύο ερευνητές του Χάρβαρντ δημοσίευσαν μια μελέτη που εξηγεί γιατί μας αρέσει τόσο πολύ να μιλάμε για τους εαυτούς μας: όταν μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας, ενεργοποιείται το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, γράφει το Atlantic.

Η Diana Tamir, απόφοιτη σπουδάστρια ψυχολογίας, και ο Jason Mitchell, επιβλέπων, έκαναν μαγνητική τομογραφία σε 212 άτομα ζητώντας τους να εκθέσουν τις απόψεις τους για την προσωπικότητά τους και στη συνέχεια τις απόψεις τους για άλλους ανθρώπους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αποδέσμευση της ντοπαμίνης στο μεσομεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου, η οποία παίζει βασικό ρόλο στις οδούς ανταμοιβής, ήταν αυξημένη στις ερωτήσεις που είχαν σχέση με προσωπικές αποκαλύψεις.

Οι ερευνητές έχουν ήδη δείξει ότι ορισμένες online δραστηριότητες -όπως ο έλεγχος του e-mail ή το Twitter- διεγείρουν το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Όπως και στον κουλοχέρη, η  συμμετοχή σε αυτές τις δραστηριότητες φέρνει τον εγκέφαλο σε παροξυσμό, καθώς προβλέπει μια πιθανή ανταμοιβή: συχνά τίποτα, αλλά μερικές φορές ένα μικρό βραβείο, και μερικές φορές ένα τζάκποτ. Η απάντηση σε αυτό το απρόβλεπτο μοτίβο φαίνεται να είναι βαθιά ριζωμένη για έναν πολύ βασικό λόγο: ακριβώς το ίδιο κύκλο αγωνίας και ενθουσιασμού παρακινεί τα ζώα να συνεχίσουν το κυνήγι για να βρουν τροφή. Τα εισερχόμενα e-mail, το Facebook, οι κουλοχέρηδες απλά εστιάζουν σε έναν μηχανισμό που είναι τέλεια σχεδιασμένος ώστε να είναι σίγουρο ότι δεν χάνουμε το ενδιαφέρον μας για το πιο βασική εργασία που πρέπει να επιτελούμε, η οποία είναι να κρατάμε τον εαυτό μας στη ζωή.

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοξικά βαρέα μέταλλα μολύνουν το 1/6 της παγκόσμιας γεωργικής γης – Κίνδυνος για 1,4 δισ. ανθρώπους

Τech & Science / Τοξικά βαρέα μέταλλα μολύνουν το 1/6 της παγκόσμιας γεωργικής γης – Κίνδυνος για 1,4 δισ. ανθρώπους

Μία νέα παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει ότι το 1/6 της καλλιεργήσιμης γης έχει μολυνθεί από βαρέα μέταλλα, απειλώντας την υγεία 1,4 δισ. ανθρώπων - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο και πώς επηρεάζεται η τροφική αλυσίδα
LIFO NEWSROOM
Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Τech & Science / Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Η δίαιτα του όρους Κιλιμάντζαρο με φυτικά τρόφιμα όπως μπανάνα, κασάβα και ποτό mbege μειώνει δείκτες φλεγμονής και ενισχύει την υγεία, σύμφωνα με έρευνα στο Nature Medicine.
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε πλανήτης τύπου «Τατουίν» που ενδέχεται να περιφέρεται γύρω από δύο «αποτυχημένα» άστρα

Τech & Science / Ανακαλύφθηκε πλανήτης τύπου «Τατουίν» που ενδέχεται να περιφέρεται γύρω από δύο «αποτυχημένα» άστρα

Ο πλανήτης αυτός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 ετών φωτός από τη Γη και φέρεται να ακολουθεί μια ασυνήθιστη τροχιά, κινούμενος κάθετα γύρω από το δυαδικό σύστημα των καφέ νάνων
LIFO NEWSROOM