Τούρκος μετανάστης βραβεύεται ως Επιχειρηματίας της Χρονιάς στις ΗΠΑ, πουλώντας στραγγιστό γιαούρτι

Τούρκος μετανάστης βραβεύεται ως Επιχειρηματίας της Χρονιάς στις ΗΠΑ, πουλώντας στραγγιστό γιαούρτι Facebook Twitter
22

 

 

Ο Hamdi Ulukaya επιλέχθηκε ως Επιχειρηματίας της Χρονιάς για το 2013 κατά την διάρκεια τελετής στο Μονακό το Σαββατοκύριακο.

 

Ο Ulukaya γεννήθηκε στην Τουρκία, μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1994 για να μάθει Αγγλικά και να παρακολουθήσει μια σχολή επιχειρήσεων. Θα δημιουργήσει μια εταιρεία με την επωνυμία Chobani το 2005 και ξεκίνησε να πουλάει γιαούρτι Ελληνικού τύπου, δύο χρόνια αργότερα.

 

Σε διάστημα έξι ετών, η εταιρεία του αναπτύχθηκε σε μια επιχείρηση με πωλήσεις περίπου 1 δισ. δολάρια ετησίως και είναι η πρώτη σε πωλήσεις μάρκα γιαουρτιού στις ΗΠΑ. Η εταιρεία απασχολεί 2.200 άτομα και δωρίζει το 10% των κερδών της σε μια φιλανθρωπική οργάνωση.

 

Ο Ulukaya θέλει να επεκταθεί στη Βρετανία και είπε ότι έχει εξετάσει τοποθεσίες για πιθανές εγκαταστάσεις στη Βρετανία και την Ιρλανδία.
 

Τον Μάρτιο, όμως ένας ανώτατος δικαστής στη Βρετανία έκρινε ότι η επισήμανση στο προιόν,  θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές, οι οποίοι μπορεί να πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο γιαούρτι έγινε στην Ελλάδα και όχι στις ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί καταγγελία από μια αντίπαλη εταιρεία και υποχρέωσε την Chobani να αλλάξει εκεί το εμπορικό της σήμα.

 

Ο Ulukaya αφιέρωσε το βραβείο του στην πρώτη του πατρίδα, την Τουρκία. Ενώ εδρεύει στις ΗΠΑ, ο Ulukaya δεν είναι Αμερικανός πολίτης, αλλά εργάζεται υπό το καθεστώς της πράσινης κάρτας

 

Δήλωσε ότι αυτό συμβαίνει γιατί είναι απλά πολύ «τεμπέλης» για να αιτηθεί υπηκοότητα. «Δεν μπορώ να ψηφίσω στις ΗΠΑ, αλλά πληρώνω πολλούς φόρους», είπε χαριτολογώντας. "Είμαι υπερήφανος κάτοικος των ΗΠΑ".

 

 

 

Turkish immigrant to US wins Entrepreneur of the Year award for Greek yoghurt business

 

22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Το στραγγιστό γιαούρτι δεν είναι ελληνική πατέντα, αλλα το στραγγιστό με ανθόγαλα είναι, και την είχε η ΦΑΓΕ, η οποία έκανε και την αγωγή, κι απ΄όσο γνωρίζω την κέρδισε.Κατα τ΄άλλα, μπράβο στον μάγκα, ΑΞΙΟΣ.
Το αν το ελληνικό γιαούρτι είναι ΠΟΠ ή όχι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την περίπτωση, γιατί νομίζω οι ονομασίες Π.Ο.Π είναι ευρωπαϊκη υπόθεση. Στην Αμερική βουλγάρικα τυριά πολούνται κανονικά ως φέτα....Πάντως η ΦΑΓΕ είχε κινηθεί εναντίον του και το προιόν αποσύρθηκε προσωρινά στην Αγγλία, ενώ στην Αμερική κυκλοφορούν και τα 2 κανονικά
Όποια αντίρηση και αν έχει κανείς (πάλι τους έπιασε όλους ελληνοφρένεια), το γεγονός είναι ότι ο άνθρωπος κατάφερε να στήσει μόνος του μέσα σε 10 χρόνια μια από τις καλύτερες εταιρείες στον κόσμο, ασχέτου του προϊόντος.Αν το προϊόν από μόνο του αρκούσε για να τον κάνει επιχειρηματία της χρονιάς, τότε και η ΦΑΓΕ, η ΔΕΛΤΑ κτλ (που εξάγουν -γνήσιο Ελληνικό γιαούρτι μάλιστα- στο εξωτερικό) θα ήταν οι επιχειρήσεις της χρονιάς.Αυτό που ξεχωρίζει σε αυτήν την περίπτωση είναι το γεγονός ότι ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος, με απίστευτο επιχειρηματικό δαιμόνιο κατάφερε από το μηδέν να βάλει το προϊόν του σε όλα τα σπίτια της Αμερικής.Αν πωλούσε φρένα αυτοκινήτων ή μυοχαλαρωτικές βεντούζες, το ίδιο θα κατάφερνε, γιατί πολύ απλά είχε την εξυπνάδα και το επιχειρηματικό δαιμόνιο να το κάνει.Ας τους έκοβε και εδώ λίγο το νιανιά και να τα καταφέρνανε επίσης για να μην γκρινιάζανε όλοι για άλλη μια συνομωσία.
για μισο φιλαρακι..δεν εχει να κανει με ελληνοφρενεια ή με παραλλογες απαιτησεις, το γεγονος οτι καποιοι ρωτανε για την προστασια αυθεντικοτητας καποιων πριοιντων..κ δεν εχει ουτε σημασια αν ιστορικα ο τοπος προελευσης ειναι απο τα βαθη της Τουρκιας, γτ στη τελικη 400 χρονια ειμασταν ενα κρατος/ αυτοκρατορια..το ζητημα εχει να κανει με το γεγονος οτι εαν αυτο επηρεαζει την ελληνικη οικονομια με καποιο τροπο..δλδ δε πιστευω οτι εαν ειχα μια επιχειρηση στην ελλαδα, οπου πουλαω αγγλικου τυπου μιλητη, και βγαζω χοντρα φραγκα, να με αφηναν στο ντουκου οι αγγλοι..
ναι, οι Αγγλοι θα σ΄αφηναν. Κι υστερα δε ξέρω αν είναι με το έτσι θέλω Ελληνικο. Οι Τουρκοι παραγουν αυτο που λέμε εμεις Ελληνικου τύπου γιαούρτι και το λένε süsme.
οκ, προφανως γνωριζετε περισσοτερα πραγματα οσον αφορα την προελευση του 'στραγγιστου γιαουρτιου'..εκει που επικεντρωνομε ομως, ειναι στην χρηση του brand name 'greek yogurt'..και δεν με ενοχλει αν ειναι τουρκος ή κουρδος, το ζητημα ειναι η χρησης ενος ισως ελληνικου brand απο καποιον αλλον, που νομιζω, εχει επιπτωση στην ελληνικη οικονομια με καποιο τροπο..κ εαν εσφαλα τοσο, δε θα ειχε κινηθει η ΦΑΓΕ νομικα εναντιον του, και ουτε θα ειχε αποσυρθει απο Αγγλια..
Η Φαγε με την μηνυση δεν υπερασπιζεται την ελληνικοτητα. Απλως κανει κατι που την παιρνει επικαλουμενη την συνηθεια και την χρονικο της πλεονασμα. Ο καθενας εξυπνος αυτο θα εκανε. Αλλα φαινεται να ειναι ανιστορητο και εγωιστικο, περα απο κερδοσκοπικο.
δεν υπαρχει καποιου ειδους νομοθεσια που να απαγορευει το marketing ορισμενων προιοντων που ειναι σημα κατατεθεν καποιων χωρων?θυμαμαι οτι ειχε γινει ολοκληρος ντορος με κατι δανεζικα τυρια, και με τη φετα κατι γινεται παλι..πχ εδω στην Ινγκλατερα, ενας τροπος για να πουλησουν τυρι τυπου φετα, το αποκαλουν greek salad cheese..
το γιαούρτι δεν είναι σήμα κατατεθέν της Ελλάδας (ήταν εντελώς άγνωστο στον αρχαίο κόσμο), αλλά των λαών της στέπας και ιδιαίτερα των τουρκικών λαών. Η ίδια η λέξη "γιαούρτι" είναι τουρκική όσο δεν πάει άλλο. Το στραγγιστό γιαούρτι (που δεν είναι σε καμία περίπτωση ελληνική αποκλειστικότητα) έχει γίνει γνωστό σαν greek yogurt λόγω επιτυχημένου μάρκετινγκ στις αγγλόφωνες χώρες από τη ΦΑΓΕ. Στην πραγματικότητα λοιπόν, αν θες να το δεις έτσι, η ΦΑΓΕ "έκλεψε" προϊόν-σήμα κατατεθέν (της Τουρκίας).
έχει γίνει γνωστό σαν greek yogurt λόγω επιτυχημένου μάρκετινγκ στις αγγλόφωνες χώρες από τη ΦΑΓΕ. Πηγή: www.lifo.grΤο οτι το αναφέρει το wikipedia (λέξη προς λέξη μάλιστα) δεν σημαίνει πως πρέπει να το θεωρούμε δεδομένοhttp://en.wikipedia.org/wiki/Strained_yogurt
Οι Τούρκοι - μία νομαδική άρα βάρβαρη φυλή - είχανε στο λεξιλόγιο ους ελάχιστες λέξεις.Oι τουρκικές λέξεις είναι δάνεια από γλώσσες όπως η Ελληνική,η Περσική και άλλες...Σχετικά με το γιαούρτι...<>Σχετικά με το γιαούρτι και την Αρχαία Ελλάδα...<<[...]Στους καταλόγους των συστατικών που χρειάζονται οι μάγειροι στις σκηνές της κλασσικής ελληνικής κωμωδίας δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε το γάλα ούτε το βούτυρο. Το γάλα αναφέρεται μόνο σε τρεις συνταγές του Απίκιου. Στις προ-τεχνολογικές εποχές, το γάλα ήταν προσιτό ως ρόφημα μόνο σε όσους ζούσαν στην εξοχή. Κατά συνέπειαν, η πόση γάλακτος θεωρείται στην ελληνική λογοτεχνία ως χαρακτηριστικό των ποιμενικών λαών, που δεν ζούσαν, όπως οι Έλληνες, σε πόλεις.Το γιαούρτι, ή κάτι που έμοιαζε πολύ με γιαούρτι, το ονόμαζαν στην κλασσική εποχή πυριάτη. Ο Γαληνός είχε ασφαλώς δίκιο όταν ταύτιζε αυτόν τον αρχαιότερο όρο με το οξύγαλα, δηλαδή το ξινόγαλα της δικής του εποχής, το οποίο πρέπει ασφαλώς να ήταν ένα είδος γιαουρτιού και το οποίο τρωγόταν είτε σκέτο είτε με μέλι (Περί τροφών δυνάμεως, ΙΙΙ, 15)>>
Για να σας βοηθήσω λίγο να το καταλάβετε εσάς τους πέντε ελληναράδες που διαφωνείτε, είναι σαν το "greek way" που στα ελληνικά δε μεταφράζεται "ελληνική δίοδος" αλλά "οθωμανικό".