ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
17.7.2024 | 08:10

Όλα είναι εκεί έξω

Συχνά κάθομαι και θυμάμαι (χωρίς ίχνος γλυκόπικρης νοσταλγίας, απλά θυμάμαι) πόσες φορές απογοητεύτηκα (ή απογοήτευσα εγώ ή και αλληλοαπογοητευτήκαμε) από ανθρώπους στη ζωή, είτε σε φιλικής, συναισθηματικής, κοινωνικής ή και επαγγελματικής μορφής σχέσης/αλληλεπίδρασης. Τα έφερνε πάντα έτσι η ζωή/η μοίρα/η σύμπτωση/ο θεός/το τυχαίο ή ό,τι άλλο πιστεύει ο καθένας και είτε γνώριζα τα "σωστά" άτομα σε περιόδους που εγώ δεν το συνειδητοποιούσα/εκτιμούσα ή τα "λάθος" άτομα σε περιόδους που ήθελα από κάπου να πιαστώ, σε όσο σαθρά και εύθραυστα θεμέλια και αν στηριζόταν αυτό, σε περιόδους που νιώθεις τέτοια απελπισία που και έναν λύκο θα τον χαϊδέψεις σαν να ήταν σκύλος για να νιώσεις λιγότερη μοναξιά και ας ξέρεις πως θα σε πληγώσει με το δάγκωμά του. Όλοι οι άνθρωποι πριν αλληλεπιδράσουν μαζί μας, πριν καν μπουν στη ζωή μας, πριν καν διασταυρωθούν οι δρόμοι μας, υπήρχαν κάπου εκεί έξω. Με παρηγορεί πολύ αυτή η ιδέα, ότι και το άλλο σου μισό, ο σύντροφος της ζωής σου που ακόμα δεν ανακάλυψες και ο ιδανικός φίλος ή φίλη που ποτέ δεν είχες και όλοι οι υπέροχοι άνθρωποι με όλα τα συν και τα πλην και τις ιδιαιτερότητές τους, όλοι υπάρχουν κάπου εκεί έξω, απλά δεν γνωριστήκατε ακόμα και αγνοεί ο ένας την ύπαρξη του άλλου. Όπως όταν είμασταν μικρά παιδιά και ονειροπολούσαμε στον νυχτερινό ουρανό και αναρωτιόμασταν για το μυστήριο του "τι υπάρχει εκεί έξω;" έτσι και εγώ αναρωτιέμαι το ίδιο για τους ανθρώπους με την ίδια ελπιδοφόρα προσμονή. Το ξέρω ότι υπάρχεις εσύ εκεί έξω, μεγάλε μου έρωτα. Το θέμα είναι να σε βρω και να με βρεις αλλά είμαι απόλυτα σίγουρος πως κάπου εκεί έξω υπάρχεις και πάντα, ό,τι και αν γίνει, όσοι "λάθος" άνθρωποι μπουν, περάσουν και αποχωρήσουν από τη ζωή μου, κατά βάθος ξέρω πως δεν είναι αυτοί οι "λάθος" για μένα. Απλά δεν είσαι εσύ. Όπως κεγώ δεν είμαι ο "λάθος" για αυτούς, απλά όπως και εγώ, έτσι και αυτοί στάθηκαν άτυχοι και δεν κατάφεραν ακόμα να βρουν τον άνθρωπό τους. Κανείς δεν είναι "λάθος" απλά χαραμίζουμε χρόνο, ενέργεια και συναίσθημα συμβιβάζοντας τα όνειρά μας με άτομα μη ταιριαστά. Την στιγμή που θα καταλάβεις πως δεν είναι ο άλλος αυτό που έψαχνες και ήλπιζες να βρεις, πρέπει αμέσως να βάλετε αμοιβαία το τέλος επειδή όσο περνάει ο καιρός δένεστε χωρίς να συνεχίζετε την αναζήτηση εκείνου ή εκείνης που η καρδιά σας ποθεί χωρίς καν να γνωρίζει την μορφή του/της, το όνομά του/της ή που βρίσκεται και φυσικά όσο πιο πολύ καιρός περνάει, τόσο πιο δύσκολα θα μπει το τέλος και θα είναι οδυνηρό και για τους 2. Όλα, όλοι, υπάρχουν κάπου εκεί έξω και ανά πάσα στιγμή μπορούν να διασταυρωθούν οι δρόμοι σας. Έχετε μόνο μία ευκαιρία, αξιοποιήστε την. Η ζωή είναι πολύ μικρή και φευγαλέα για να την χαραμίζετε σε "ίσως κάποτε να αλλάξει" και "εε από το να είμαι μόνος/η, καλύτερα μαζί του/της και αν δεν ζω το όνειρό μου μαζί του/της". Carpe diem!
11
 
 
 
 
σχόλια

Δεν ξέρω από πού πηγάζει αυτή η αισιοδοξία σου. Σου εύχομαι να είναι επειδή πηγαίνουν καλά τα πράγματα στη ζωή σου.
Και η αυθυποβολή αισιοδοξίας (σαν αναγκαία ένεση εμβολιασμού ή σαν αντιβίοση με άσχημη γεύση που δεν θες όμως αναγκαστικά καταπίνεις) είναι λειτουργικό μέτρο κάποιες φορές.
Αυτό πιστεύω ότι κάνεις στην εξομολόγησή σου.
Ή όπως λέει και μια γλαφυρή παροιμία: ''Ας γελάμε κι ας πηδάμε για να λεν πως δεν πεινάμε''.
Όσον αφορά τη φράση σου: '' Η ζωή είναι πολύ μικρή και φευγαλέα για να την χαραμίζετε σε "ίσως κάποτε να αλλάξει" και "εε από το να είμαι μόνος/η, καλύτερα μαζί του/της και αν δεν ζω το όνειρό μου μαζί του/της".
Κανείς δεν το ακολουθεί αυτό, δεν κρίνω αν είναι σωστό ή λάθος αυτό που λες, απλά αν ήταν έτσι θα είχαν χωρίσει παραπάνω από τα μισά ζευγάρια.
Αυτό θες να κάνεις τώρα, να βάλεις τον κόσμο σε σκέψεις; Αν και οι περισσότεροι δεν θα μπουν καν στην διαδικασία γιατί θα σου πω κάτι να το γνωρίζεις: Η αυτοκαταστροφή είναι επιθυμητός τρόπος ύπαρξης για κάποιους και καθορίζει και τη σχέση τους με τους άλλους.

Το να φύγεις από μια απλή σχέση είναι πολύ εύκολο γιατι συνηθως δεν σε δεσμευει κατι. Το να φύγεις από έναν γάμο ομως είναι κάτι πολύ δύσκολο. Επειδή οι περισσότεροι παντρεμένοι έχουν παιδιά και για εκεινα ευτυχια σημαινει οι γονείς τους να ειναι μαζι. Οποτε εκεί η αυτοκαταστροφη ειναι μονοδρομος κι όχι επιθυμητός τρόπος ύπαρξης. Λάθος η σωστό δεν θα το κρίνουμε εμείς απλά το αναφέρω ως παράδειγμα.

Δεν αναφέρθηκα σε αυτά που λέτε. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος άνθρωπος είτε στο γάμο είτε στη σχέση του.
Το σχόλιό μου ήταν στα πλαίσια της αισιόδοξης αερολογίας από την οποία διαπνέεται η εξομολόγηση κι ειδικά για τη συγκεκριμένη φράση που αποπνέει διδακτισμό.

@ Miss Rainbow
Τότε, θα πω για εκείνους τους γονείς να κάτσουν να σκεφτούν καλά και να ζυγίσουν τί βαραίνει στην ψυχή των παιδιών τους περισσότερο : να χωρίσουν και να προσπαθήσουν να έχουν μία έστω τυπική από απόσταση σχέση για χάρη των παιδιών μέχρι να μεγαλώσουν ή να ζήσουν όλοι μαζί κάτω από την ίδια στέγη σε ένα αρρωστημένο περιβάλλον γεμάτο εντάσεις και καυγάδες (και στην καλύτερη εξωσυζυγικές σχέσεις) οδηγώντας έτσι στη συνεχή φθορά και στην τελική καταστροφή και τα παιδιά τους εκτός από τους ίδιους.

Rocker
Ανέφερα απλώς ένα παράδειγμα αλλά υποθέτω ότι αυτά που σκεφτηκες εσυ τα έχουν σκεφτει και οι ιδιοι. Από κει και πέρα ο καθένας ζει την ζωή του όπως νομίζει.

Έτσι... Carpe diem, YOLO και Viva Victoria Cleopatra! Και δε μου λες σοφε γέροντα τι γίνεται εάν εγώ βρω τον έρωτα της ζωής μου αλλά εκείνος δεν με θέλει, ή είναι παντρεμένος ή ζει στην Αμερικη; Ποια Αμερική ..στην Αυστραλια. Ή εάν περιμένω για χρονια κεράκι αναμενο και οι δρόμοι μας διασταυρωθουν στα 60; Τι ακριβώς θα κάνουμε στα 60 μας; Θα φιλιομαστε με πάθος και μετά θα μετράμε την πίεση μας; Η ζωή δεν έχει πάντα happy end ειδικα στον ερωτα και είναι πολύ μικρη για να παραμυθιαζεσαι γι αυτο καλύτερα να κατέβεις λίγο χαμηλοτερα και να πατήσεις γη.

Σε πολλά βρίσκω να μπάζει νερά αυτή η συλλογιστική.
Πρώτα από όλα, όπως στο παράδειγμα του νυχτερινού ουρανού που ναι μεν βλέπεις τα άστρα αλλά ποτέ δεν θα τα φτάσεις, ομοίως φαντάζεσαι και το άλλο σου μισό (όπως το χαρακτηρίζεις) εκεί έξω, που το μόνο σίγουρο είναι ότι στην πεπερασμένη σου ζωή δεν θα το συναντήσεις.
Και θεωρητικά ακόμα να υπήρχε και να το συναντούσες, πιθανότατα δεν θα ήσουν σε θέση να αντιληφθείς εκείνη την ώρα πως είναι "ο σωστός άνθρωπος για σένα" όπως γράφεις αλλού. Και αυτό, επειδή ψάχνεις εναγωνίως για το υποθετικό "μισό", μην αναγνωρίζοντας τους "απλά σωστούς" που στην πραγματικότητα συναντάς.
Έρχεται λοιπόν μία δεδομένη στιγμή και συναντούμε έναν άνθρωπο. Η στιγμή για μας μπορεί να είναι κατάλληλη αλλά ο άνθρωπος όχι ή και το αντίθετο. Καθένας μας αλλάζει κάθε λεπτό και κανένας δεν είναι ίδιος με μία προηγούμενη στιγμή. Ούτε και εγώ είμαι ο ίδιος τώρα με τότε που "διασταυρώθηκαν οι δρόμοι μας", επομένως γιατί να με απασχολεί στο παρόν κάτι που έγινε παλιά ;
Και ακριβώς επειδή οι άνθρωποι αλλάζουμε, συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι ο άλλος που έχουμε βρει κάποια στιγμή στο μέλλον θα μας ταιριάξει. Ή ότι θα καταφέρουμε να προσαρμοστούμε εμείς σε αυτόν. Το χρονικό όριο είναι που παραλείπουμε πολλές φορές να βάλουμε και μας ξεφεύγει, με αποτέλεσμα τα επακόλουθα που γράφεις.
Και ευτυχώς δηλαδή που αλλάζουμε · διαφορετικά θα ήταν εξαρχής δεδομένος ο άλλος και θα τον απορρίπταμε από την αρχή χωρίς να χρειάζεται να μπούμε στον κόπο να προσπαθήσουμε. Τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο ή ετοιμοπαράδοτο, ούτε καν ο εαυτός μας.
Ο άνθρωπος που θα σε πληγώσει, να αναρωτηθείς κατά πόσο και εσύ με τη συμπεριφορά σου συμβάλλεις και επιτρέπεις να γίνει "κακός λύκος" αντί "πιστός σκύλος" απέναντί σου ώστε να σου φερθεί με αυτόν τον τρόπο.
Όσο για το "Carpe Diem" που πετάς στο τέλος, δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για ελπιδοφόρα προσμονή. Ούτε για να ψάχνεις ατέρμονα να ανακαλύψεις κάτι στο "εκεί έξω".

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Scroll to top icon