Σκάνδαλο: Εταιρείες φαρμάκων προωθούν φάρμακα που δεν θεραπεύουν

Σκάνδαλο: Εταιρείες φαρμάκων προωθούν φάρμακα που δεν θεραπεύουν Facebook Twitter
4

Ο Μπεν Γκόλντεϊκρ είναι γιατρός με ειδίκευση στην ψυχιατρική και συνεργάτης της βρετανικής εφημερίδας Guardian, όπου διατηρεί στήλη με θέματα σχετικά με την δημόσια υγεία, την πολιτική των φαρμακοβιομηχανιών και την κριτική των φαρμακευτικών ουσιών.

Σύντομα λοιπόν ο γιατρός αυτός θα κυκλοφορήσει και το νέο του βιβλίο με τίτλο ''Bad Pharma'',στοοποίο  θα αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές των μηχανισμών δοκιμής και προώθησης φαρμάκων, τα οποία δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν καν.

Αναλυτικότερα ο Άγγλος γιατρός εκθέτει παραδείγματα ασθενών του, με σκοπό να δείξει τον αποπροσανατολισμό που προκαλούν οι φαρμακοβιομηχανίες τόσο στον ιατρικό κόσμο όσο και στο ευρύ κοινό, προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Προϊόντα που δεν γιατρεύουν, που δεν έχουν καμία θεραπευτική ιδιότητα, αλλά και προϊόντα των οποίων οι αρνητικές επιπτώσεις υπερτερούν των σχεδόν ανύπαρκτων θετικών.

Όπως υποστηρίζει ο γιατρός τα φάρμακα τεστάρονται από τους ίδιους τους ανθρώπους που τα κατασκευάζουν, στο πλαίσιο πρόχειρα σχεδιασμένων δοκιμών, πάνω σε μικρούς αριθμούς ασθενών.

Πιο συγκεκριμένα οι δοκιμές αυτές τείνουν να παράξουν αποτελέσματα τα οποία ευνοούν το κατασκευαστή. Στην αντίθετη περίπτωση οι εταιρείες προσπαθούν να τα αποκρύψουν από τους γιατρούς και τους ασθενείς, έτσι ώστε να παρουσιάζεται στο κοινό μια αλλοιωμένη και διαστρεβλωμένη εικόνα των επενεργειών των φαρμάκων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και έμπειροι γιατροί μαθαίνουν για τη λειτουργία των φαρμάκων από πωλητές, αντιπροσώπους, συναδέλφους και επιστημονικές επιθεωρήσεις, δηλαδή από πηγές που στις περισσότερες περιπτώσεις και με τρόπο κεκαλυμμένο ενισχύονται οικονομικά από τις εκάστοτε φαρμακοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με το συγγραφέα, το 2010 ομάδα ερευνητών από το Χάρβαρντ και το πανεπιστήμιο του Τορόντο διεξήγαγαν έρευνα σχετικά με την ακρίβεια και την ορθότητα των δοκιμών, για να ανακαλύψουν τελικά ότι εκείνες οι δοκιμές φαρμάκων που είχαν χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες είχαν 20 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να δώσουν θετικά αποτελέσματα υπέρ του συγκεκριμένου φαρμάκου απ' ό,τι οι άλλες δημόσια χρημοτοδοτούμενες. Επίσης στις μισές σχεδόν από το σύνολο των δοκιμών, η χρηματοδότρια εταιρεία όχι μόνο επιβλέπει όλα τα στάδια της διαδικασίας και τα εξαγόμενα δεδομένα, αλλά επιπλέον έχει το δικαίωμα να παρέμβει, αν διαπιστώσει ότι εξελίσσεται εις βάρος της, αλλοιώνοντας τα αποτελέσματα.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: Η σκιά των σεξουαλικών κακοποιήσεων ανηλίκων, τα θρησκευτικά σχολεία και η αύξηση χρηματοδότησης στο Diyanet

Διεθνή / Τουρκία: Η σκιά των σεξουαλικών κακοποιήσεων ανηλίκων, τα θρησκευτικά σχολεία και η αύξηση χρηματοδότησης στο Diyanet

Η αύξηση της χρηματοδότησης προς το Diyanet και η ενίσχυση της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Τουρκία συνδέονται άμεσα και ανησυχητικά με τις αυξανόμενες καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων σε θρησκευτικά σχολεία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι – Τι αποκαλύπτει ο διαχειριστής του δικτύου

Διεθνή / Μπλακ άουτ στην Ισπανία: Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι

Μια σειρά διαδοχικών δυσλειτουργιών μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα φαίνεται να ήταν αρκετή για να προκαλέσει το ιστορικό μπλακ άουτ που έπληξε Ισπανία και Πορτογαλία, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους δίχως ρεύμα για ώρες.
LIFO NEWSROOM
Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Διεθνή / Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Η εξήγηση του συμβούλου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και ειδικού για θέματα ενέργειας, Μιχάλη Μυριάνθη, για το πρωτοφανές μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Πρώτον δε θα σχολιάσω τις πηγές που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας μέχρι να διαβάσω το βιβλίο, αλλα έχω μια απορία... ποιός θα παρήγαγε φάρμακα και πώς θα τα προμηθευόμασταν αν δεν υπήρχαν οι φαρμακευτικές? Είναι πολυ περίπλοκη η διαδικασία πίσω απ'τη δημιουργία ενός φαρμάκου. Για κοιτάξτε πόσες ουσίες είναι αυτές που τελικά καταλήγουν να μπούν στην αγορά και πόσο λίγες είναι σχετικά με αυτές που προκύπτουν απο την έρευνα. Φυσικά και χρειάζονται κέρδη για να χρηματοδοτηθεί η έρευνα αλλά και για να έχει νόημα να εξακολουθήσει να υφίσταται η εκάστοτε ιδιωτική εταιρία.
Ο ίδιος έχει γράψει επίσης και το Bad Science όπου αποδεικνύει την έλλειψη επιστημονικής βάσης της όμοιο παθητικής και διαφόρων detox τσαρλατανισμων, όπως επίσης και το μύθο της σύνδεσης του τριπλούν εμβολίου με τον αυτισμό.