Σκάνδαλο: Εταιρείες φαρμάκων προωθούν φάρμακα που δεν θεραπεύουν

Σκάνδαλο: Εταιρείες φαρμάκων προωθούν φάρμακα που δεν θεραπεύουν Facebook Twitter
4

Ο Μπεν Γκόλντεϊκρ είναι γιατρός με ειδίκευση στην ψυχιατρική και συνεργάτης της βρετανικής εφημερίδας Guardian, όπου διατηρεί στήλη με θέματα σχετικά με την δημόσια υγεία, την πολιτική των φαρμακοβιομηχανιών και την κριτική των φαρμακευτικών ουσιών.

Σύντομα λοιπόν ο γιατρός αυτός θα κυκλοφορήσει και το νέο του βιβλίο με τίτλο ''Bad Pharma'',στοοποίο  θα αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές των μηχανισμών δοκιμής και προώθησης φαρμάκων, τα οποία δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν καν.

Αναλυτικότερα ο Άγγλος γιατρός εκθέτει παραδείγματα ασθενών του, με σκοπό να δείξει τον αποπροσανατολισμό που προκαλούν οι φαρμακοβιομηχανίες τόσο στον ιατρικό κόσμο όσο και στο ευρύ κοινό, προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Προϊόντα που δεν γιατρεύουν, που δεν έχουν καμία θεραπευτική ιδιότητα, αλλά και προϊόντα των οποίων οι αρνητικές επιπτώσεις υπερτερούν των σχεδόν ανύπαρκτων θετικών.

Όπως υποστηρίζει ο γιατρός τα φάρμακα τεστάρονται από τους ίδιους τους ανθρώπους που τα κατασκευάζουν, στο πλαίσιο πρόχειρα σχεδιασμένων δοκιμών, πάνω σε μικρούς αριθμούς ασθενών.

Πιο συγκεκριμένα οι δοκιμές αυτές τείνουν να παράξουν αποτελέσματα τα οποία ευνοούν το κατασκευαστή. Στην αντίθετη περίπτωση οι εταιρείες προσπαθούν να τα αποκρύψουν από τους γιατρούς και τους ασθενείς, έτσι ώστε να παρουσιάζεται στο κοινό μια αλλοιωμένη και διαστρεβλωμένη εικόνα των επενεργειών των φαρμάκων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και έμπειροι γιατροί μαθαίνουν για τη λειτουργία των φαρμάκων από πωλητές, αντιπροσώπους, συναδέλφους και επιστημονικές επιθεωρήσεις, δηλαδή από πηγές που στις περισσότερες περιπτώσεις και με τρόπο κεκαλυμμένο ενισχύονται οικονομικά από τις εκάστοτε φαρμακοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με το συγγραφέα, το 2010 ομάδα ερευνητών από το Χάρβαρντ και το πανεπιστήμιο του Τορόντο διεξήγαγαν έρευνα σχετικά με την ακρίβεια και την ορθότητα των δοκιμών, για να ανακαλύψουν τελικά ότι εκείνες οι δοκιμές φαρμάκων που είχαν χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες είχαν 20 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να δώσουν θετικά αποτελέσματα υπέρ του συγκεκριμένου φαρμάκου απ' ό,τι οι άλλες δημόσια χρημοτοδοτούμενες. Επίσης στις μισές σχεδόν από το σύνολο των δοκιμών, η χρηματοδότρια εταιρεία όχι μόνο επιβλέπει όλα τα στάδια της διαδικασίας και τα εξαγόμενα δεδομένα, αλλά επιπλέον έχει το δικαίωμα να παρέμβει, αν διαπιστώσει ότι εξελίσσεται εις βάρος της, αλλοιώνοντας τα αποτελέσματα.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον εαυτό του - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Διεθνή / Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον ίδιο - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Μετά τις αντιδράσεις με τις παρεμβάσεις του υπέρ ακροδεξιών κομμάτων και ότι «μόνο η AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία», ο δισεκατομμυριούχος έθεσε τέσσερις επιλογές
LIFO NEWSROOM
Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Οι αρχές καταδικάζουν την υποστήριξη που λαμβάνει ο Μαντζιόνε, με την Επίτροπο της NYPD, Jessica Tisch, να δηλώνει: «Η γιορτή υπέρ ενός ψυχρού εγκλήματος είναι σοκαριστική και αποτρόπαιη»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Πρώτον δε θα σχολιάσω τις πηγές που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας μέχρι να διαβάσω το βιβλίο, αλλα έχω μια απορία... ποιός θα παρήγαγε φάρμακα και πώς θα τα προμηθευόμασταν αν δεν υπήρχαν οι φαρμακευτικές? Είναι πολυ περίπλοκη η διαδικασία πίσω απ'τη δημιουργία ενός φαρμάκου. Για κοιτάξτε πόσες ουσίες είναι αυτές που τελικά καταλήγουν να μπούν στην αγορά και πόσο λίγες είναι σχετικά με αυτές που προκύπτουν απο την έρευνα. Φυσικά και χρειάζονται κέρδη για να χρηματοδοτηθεί η έρευνα αλλά και για να έχει νόημα να εξακολουθήσει να υφίσταται η εκάστοτε ιδιωτική εταιρία.
Ο ίδιος έχει γράψει επίσης και το Bad Science όπου αποδεικνύει την έλλειψη επιστημονικής βάσης της όμοιο παθητικής και διαφόρων detox τσαρλατανισμων, όπως επίσης και το μύθο της σύνδεσης του τριπλούν εμβολίου με τον αυτισμό.