Tα 13 πιο αλλόκοτα κτίρια της Κίνας

Tα 13 πιο αλλόκοτα κτίρια της Κίνας Facebook Twitter
0

Για χρόνια η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας ταυτίστηκε με την ανάπτυξη της φουτουριστικής αρχιτεκτονικής της χώρας. Με μια φαινομενικά αστείρευτη χρηματοδότηση, οι αρχιτέκτονες είχαν την ελευθερία να σχεδιάσουν εξωπραγματικές δομές, δημιουργώντας φόρμες που ήταν τόσο παράξενες όσο και εντυπωσιακές. Ωστόσο όλα αυτά φαίνεται να πλησιάζουν στο τέλος τους. Σε μία ανακοίνωσή της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση της Κίνας δήλωσε ότι "η ανορθόδοξη αρχιτεκτονική δεν είναι οικονομική, λειτουργική, αισθητικά ευχάριστη και φιλική για το περιβάλλον" και έτσι απαγόρευσε την συνέχισή της. Η απόφαση αυτή θεωρείται βέβαιο πως θα επηρεάσει το αστικό τοπίο της χώρας το οποίο σήμερα περιλαμβάνει κτίρια που με ευκολία αγγίζουν και πιθανόν ξεπερνούν την υπερβολή με την υπογραφή διάσημων αρχιτεκτόνων όπως ο Rem Koolhaas και ο Ai Weiwei. Δείτε 13 δείγματα ανορθόδοξης αρχιτεκτονικής που μπορεί να οδήγησαν στη κρατική απαγόρευση.

 

Tα 13 πιο αλλόκοτα κτίρια της Κίνας Facebook Twitter
Το Tianzi Hotel βρίσκεται στο Πεκίνο. Μπήκε στο Guinness World Records γιατί είναι το μεγαλύτερο κτίριο του κόσμου που απεικονίζει πρόσωπα.

 

Tα 13 πιο αλλόκοτα κτίρια της Κίνας Facebook Twitter
Το ολλανδικό περίπτερο στην έκθεση της Σαγκάη Expo 2010 σχεδιάστηκε από τον Ολλανδό αρχιτέκτονα John Kormeling και ονομάστηκε Happy Street.

 

Tα 13 πιο αλλόκοτα κτίρια της Κίνας Facebook Twitter
Το Hall of Prayer βρίσκεται στην περιφέρεια της Hebei. Πρόκειται για ένα κτίριο με διπλή προσωπικότητα αφού έχει δανειστεί στοιχεία από το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών και το Temple of Heaven του Πεκίνου.

 

Tα 13 πιο αλλόκοτα κτίρια της Κίνας Facebook Twitter
Το Culture and Art Center βρίσκεται στη πόλη Σενγιάνκ. Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Yang Ye, Hao Jianjun, και Wang Yang.
Tα 13 πιο αλλόκοτα κτίρια της Κίνας Facebook Twitter
Το Fang Yuan Mansion βρίσκεται στη Σενγιάνγκ. Ολοκληρώθηκε το 2001 και σχεδιάστηκε από τον Ταιβανέζο αρχιτέκτονα C. Y. Lee.
Tα 13 πιο αλλόκοτα κτίρια της Κίνας Facebook Twitter
Το Mercedes-Benz Arena στη Σανγκάη εγκαινιάστηκε το 2010. Η σφαιροειδής φόρμα του επινοήθηκε από την Manica Architecture.
Tα 13 πιο αλλόκοτα κτίρια της Κίνας Facebook Twitter
Το Birds Nest Stadium, βρίσκεται στο Πεκίνο και σχεδιάστηκε από τους Ai Weiwei, Pierre de Meuron, Jacques Herzog και Li Xing gang. Κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2008.
Tα 13 πιο αλλόκοτα κτίρια της Κίνας Facebook Twitter
ΤΟ Sheraton Huzhou Hot Spring Resort, βρίσκεται στο Huzhou, και σχεδιάστηκε από τον Yansong Ma.
Tα 13 πιο αλλόκοτα κτίρια της Κίνας Facebook Twitter
Αυτό το πανύψηλο κτίριο χτίστηκε στο Πεκίνο και είναι δημιούργημα των Rem Koolhaas και Ole Scheeren. Σ' αυτό στεγάζονται τα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης της Κίνας.
Tα 13 πιο αλλόκοτα κτίρια της Κίνας Facebook Twitter
Αυτό το φουτουριστικό οστρακοειδές -ως προς τη δομή- κτίριο είναι γνωστό ως το Ordos Museum. Σχεδιάστηκε από την MAD Architects. Βρίσκεται σε κεντρική πόλη 400 μίλια ανατολικά του Πεκίνου.
Tα 13 πιο αλλόκοτα κτίρια της Κίνας Facebook Twitter
Το Chinese Pavilion του αρχιτέκτονα He Jingtang, χτίστηκε για την έκθεση Expo 2010 στη Σαγκάη.
Tα 13 πιο αλλόκοτα κτίρια της Κίνας Facebook Twitter
Το National Aquatics Center που είναι επίσης γνωστό ως Water Cube, βρίσκεται στο Πεκίνο και κατασκευάστηκε το 2008 από τους Chris Bosse και Rob Leslie-Carter.
Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM