Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να παρουσιαστούν στο κοινό οι πανέμορφοι δίδυμοι Κούροι της Κλένιας, έπειτα από μία μακρά περίοδο συντήρησης και συγκόλλησης που διήρκησε έξι χρόνια.
Οι Κούροι της Κλένιας στην Κόρινθο ανασκάφτηκαν λαθραία και διασώθηκαν τον Μάιο του 2010 από τα χέρια αρχαιοκαπήλων, ενώ επεστράφησαν στην Κορινθία την επόμενη χρονιά.
Η αναστήλωση των αγαλμάτων γίνεται υπό την επίβλεψη της ομάδας συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου και τον συντηρητή Χρήστο Στεφανίδη, τον γλύπτη Αθ. Γκριτζάπη, υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων Μνημείων και της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων. Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί η συγκόλληση των άκρων στον κορμό των αγαλμάτων και βρισκόμαστε στην περίοδο σταθεροποίησης των υλικών, ώστε τα αγάλματα να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
Ο έφορος Αρχαιοτήτων Κορινθίας Κωνσταντίνος Κίσσας σημειώνει σχετικά με την ιστορία τους: Οι δύο Κούροι κατασχέθηκαν σε χέρια αρχαιοκαπήλων στις 14 Μαΐου 2010 στην Κλένια Κορινθίας και μεταφέρθηκαν για φύλαξη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.
Οι δίδυμοι Κούροι χρονολογούνται περί το 530 π.Χ. Κατασκευάστηκαν από παριανό μάρμαρο εξαιρετικής ποιότητας. Το ύψος τους είναι κοντά στα 1,80μ και το βάρος τους περί τα 220 κιλά (ο ένας είναι ελαφρώς κοντύτερος και ελαφρύτερος από τον άλλον). Τα δύο αγάλματα εντοπίστηκαν σε 12 συγκολλούμενα τμήματα το πρώτο (που βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση διατήρησης) και σε 14 το δεύτερο.
Ο εντοπισμός τους εμπλούτισε τις γνώσεις μας για την αρχαϊκή τέχνη, ενώ βοήθησε στην ανεύρεση εκτεταμένου νεκροταφείου των 6ου, 5ου και 4ου αι. πΧ. στην Κλένια
Πρόκειται για ευρήματα μεγάλης αξίας και σπουδαιότητας γιατί έδωσαν στους αρχαιολόγους νέες πληροφορίες για την αρχαϊκή τέχνη, τον τόπο προέλευσής και τη χρήση τους.
Οι δίδυμοι Κούροι θα φιλοξενούνται από τις αρχές του Ιουλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου.