Σε μεγάλη εξαγωγική βιομηχανία εξελίσσεται η παραγωγή τουρκικών σίριαλ, που μόνο για το 2011 έφερε στην Τουρκία 60 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή τη στιγμή περισσότερα από 100 τουρκικά σίριαλ παίζονται κυρίως σε χώρες των Βαλκανίων-μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- αλλά και σε Μέση Ανατολή, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Ταϊβάν, ακόμη και η Ιαπωνία και τη Νότια Αφρική.
«Φέτος κάναμε το μεγάλο άνοιγμα στα Βαλκάνια» δήλωσε , σύμφωνα με την Εσπρέσο, ο Φιράτ Γκιολτζέν, διευθύνων σύμβουλος της Calinos Holding, υπ’ αριθμόν 1 εταιρείας διανομής των υπερπαραγωγών της γειτονικής χώρας.
Τα τουρκικά σίριαλ κοστίζουν από 500-15000 δολάρια ανά επεισόδιο και οι σαπουνόπερες που κάνουν θραύση έξω βοηθούν και τον τουριστικό τομέα της γείτονος.
Σε πρόσφατο δημοσίευμά του το περιοδικό «Time» ανέφερε ότι οι τουρκικές σειρές έχουν καταστεί ο άσος στο μανίκι του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Νταγίπ Ερντογάν, εξαιτίας των κερδών που αποφέρουν στην τουρκική οικονομία. Το θέμα έγινε ακόμη και μελέτη σε μεγάλο τουρκικό πανεπιστήμιο, όπου κοινωνιολόγοι έχουν αναγάγει τα σίριαλ στην ήρεμη δύναμη της τουρκικής οικονομίας.
Πέρυσι 85 εκατομμύρια τηλεθεατές, από τη Συρία μέχρι το Μαρόκο, είδαν το τελευταίο επεισόδιο του «Noor», μιας από τις γνωστότερες τηλεοπτικές σειρές της Τουρκίας ενώ παρόμοια νούμερα έκαναν κι άλλα σίριαλ, όπως το «Χίλιες και μία νύχτες» που προβλήθηκε και στην Ελλάδα.
Υπάρχουν όμως και τα μακροπρόθεσμα κέρδη για την Άγκυρα, που χρησιμοποιεί τα σίριαλ και ως διπλωματικό εργαλείο επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Όπως σημείωνε σε παλιότερο άρθρο του ο οικονομολόγος κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, «τα προγράμματα και οι ταινίες χρησιμοποιούνται μεθοδικά, συστηματικά, εργαλειακά ως αποδοτικοί τρόποι πολιτιστικής διείσδυσης της Τουρκίας σε ισλαμικά και χριστιανικά κράτη…Η προώθηση αυτών των τηλεοπτικών προγραμμάτων πραγματοποιείται στο πλαίσιο της οικονομικής επέκτασης της Τουρκίας με στρατηγικό σχεδιασμό στα Βαλκάνια και του εξαγωγικού της προσανατολισμού, έχοντας ως κέντρο βάρους της την Κροατία, την Αλβανία, το Κόσοβο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου, με βασικό εταίρο το Αζερμπαϊτζάν και τα υπόλοιπα τουρκόφωνα κράτη όπου η τουρκική διπλωματία και οι Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν μεγάλη απήχηση, στη Μέση Ανατολή, με τους Ιρανούς και τις αραβόφωνες χώρες του Περσικού Κόλπου, που αποτελούν τα «συγκοινωνούντα δοχεία» για τις πολλαπλές ροές του ισλαμικού κεφαλαίου προς την Τουρκία, καθιστώντας τη γειτονική χώρα περιφερειακή υπερδύναμη όχι μόνο στον οικονομικό αλλά και στον πολλά υποσχόμενο τηλεοπτικό – ψυχαγωγικό τομέα.
σχόλια