«Το όραμα ενός θεάτρου εξαρτάται, κατά την άποψή μου, από την αγάπη που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος για τον χώρο τον οποίο υπηρετεί». Τα λόγια του Νίκου Κούρκουλου ακούστηκαν το βράδυ της Παρασκευής στα εγκαίνια της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου που επαναλειτουργεί μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια στην ανακαινισμένη αίθουσα «Κατίνα Παξινού», φιλοδοξώντας να επιχειρήσει μια αισθητική και κοινωνική παρέμβαση στο σύγχρονο θεατρικό τοπίο.
Με δωρεάν κούρεμα στους θεατές που προσέφεραν επαγγελματίες κομμωτές του Εθνικού Θεάτρου, οι οποίοι είχαν στήσει τα «εργαλεία» τους στην είσοδο του θεάτρου, ξεκίνησε το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της Πειραματικής Σκηνής, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ιδιαίτερη παράσταση- ξενάγηση «Στη μέση του δρόμου» και συναυλία με ονόματα- έκπληξη.
Στο τιμόνι της βρίσκονται δύο δημιουργοί της νέας γενιάς, ο 37χρονος Ανέστης Αζάς και ο 34χρονος Πρόδρομος Τσινικόρης, οι οποίοι ανέλαβαν εδώ και λίγο καιρό την καλλιτεχνική της διεύθυνση και επιμελούνται ένα πλούσιο πρόγραμμα με παραστάσεις, δράσεις, παράλληλες εκδηλώσεις και αναγνώσεις. «Στόχος μας είναι ένα εξωστρεφές θέατρο που θα συνδιαλέγεται με το ευρύτερο, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό μας περιβάλλον, θα το κρίνει και θα κρίνεται από αυτό» ανέφεραν κατά την παρουσίαση του φετινού προγράμματος οι δύο σκηνοθέτες που επιθυμούν να δώσουν μια νέα πνοή στον θεσμό που εγκαινίασε ο Νίκος Κούρκουλος το 1996 και τη διεύθυνση του οποίου είχε ο νυν καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός από το 2001 έως το 2007. Στα χρόνια αυτά, η Πειραματική Σκηνή συστήθηκε στο κοινό ως ένας χώρος ανοιχτός στην ελευθερία της σκέψης και γνώρισε μεγάλη άνθηση, παρουσιάζοντας παραστάσεις- σταθμούς στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
«Σε αυτή την, από κάθε άποψη, δύσκολη αλλά ιδιαίτερη και δημιουργική συγκυρία καλούμαστε να συγκροτήσουμε το πρόγραμμα της Πειραματικής Σκηνής και να βάλουμε τις βάσεις για τη μελλοντική της πορεία: από την παρέμβαση στην αρχιτεκτονική του χώρου, όπου καταργήσαμε την "ιταλική σκηνή" ώστε να καλλιεργήσουμε μια πιο άμεση κατάσταση αντιστρέφοντας τη σχέση θεατών και ηθοποιών, μέχρι το κάλεσμα σε κάποιους από τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες της γενιάς μας, να δημιουργήσουν στον χώρο αυτό» σημείωσαν οι Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης τονίζοντας ότι επιθυμία τους είναι το θέατρο να λειτουργήσει ως πλατφόρμα διαλόγου για τα ιστορικά, πολιτικά και ηθικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και να αξιοποιήσουν όσο μπορούν καλύτερα την αισθητική, παιδαγωγική και κοινωνική του λειτουργία.
Όπως είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, η επαναλειτουργία της Πειραματικής Σκηνής είναι μία σημαντική στιγμή για το ελληνικό θέατρο που ανοίγει μία μεγάλη αγκαλιά στους νέους ταλαντούχους ανθρώπους. «Τους εύχομαι να καταστρέψουν το παλιό και να φτιάξουν ένα χώρο τολμηρό από ιδέες και προτάσεις που πότε θα μας αιφνιδιάζουν και πότε θα μας εξοργίζουν» επισήμανε.
Το φετινό πρόγραμμα ξεκινά σήμερα Σάββατο (7/11) και απλώνεται σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς με παραστάσεις των Πρόδρομου Τσινικόρη («Στη μέση του δρόμου»), Ανέστη Αζά («Υπόθεση Φαρμακονήσι ή το Δίκαιο του νερού»), Γεωργίας Μαυραγάνη («Το γήρας- Ένα χορικό»), Πηγής Δημητρακοπούλου («Ισορροπία του Nash»), Γιάννου Περλέγκα («Ο Αδαής και ο Παράφρων»), Μαρίας Πανουργιά («Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα») και Μαρίας Πρωτόπαππα («Η γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα»).
Πρόσθετα, στις παράλληλες εκδηλώσεις της η Πειραματική Σκηνή θα φιλοξενήσει ανοιχτές συζητήσεις δημιουργών και κοινού με αφορμή τις παραστάσεις που παρουσιάζονται, τη δράση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Η ζωή μου στο θέατρο», αφιέρωμα στον Γερμανό θεατρικό συγγραφέα και ποιητή Χάινερ Μύλλερ για τα 20 χρόνια από τον θάνατό του, καθώς και ένα θεματικό φεστιβάλ για τον ελληνικό εμφύλιο από την έναρξη του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια (30/3-3/4).
Τέλος, εγκαινιάζει από τις 2 Δεκεμβρίου τον θεσμό της «Ανοιχτής Σκηνής» που στόχο έχει την παρουσίαση νέων καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα θα οργανώνονται αφιερώματα σε συγγραφείς και σκηνοθέτες της ελληνικής και όχι μόνο σκηνής, preview ταινιών και άλλες δράσεις.
πηγή: AΠΕ/ΜΠΕ
σχόλια