Ούγγροι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν τα απομεινάρια του τύμβου όπου κείτεται ο Οθωμανός σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπή, ο οποίος πέθανε το 1566 στη σκηνή του την ώρα που οι στρατιώτες του πολιορκούσαν το οχυρό Szigetvar στη νότια Ουγγαρία.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη ο ιστορικός Norbert Pap από το πανεπιστήμιο του Pecs ισχυρίζεται ότι ο τύμβος έχει οικοδομηθεί στο σημείο όπου έστεκε η σκηνή του Οθωμανού σουλτάνου. Ο Ούγγρος ιστορικός υποστηρίζει ακόμη ότι η πιθανότητα να ανήκει ο τάφος στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της ανασκαφής και σε συνδυασμό με άλλα ιστορικά στοιχεία. Παρόλα αυτά τονίζει ότι χρειάζονται και άλλες ανασκαφές για να επιβεβαιωθεί το σημαντικό εύρημα.
«Έχουμε στοιχεία που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση», λέει ο Pap και προσθέτει «Γι αυτό και λέμε "κατά πάσα βεβαιότητα", γιατί δεν έχει νόημα να υποστηρίζουμε το αντίθετο. Χρειαζόμαστε όμως περισσότερα στοιχεία, γιατί πρόκειται για πολύ ευαίσθητο ζήτημα».
Μέχρι το θάνατο του σε ηλικία 71 ετών, ο Σουλεϊμάν υπήρξε ο μακροβιότερος σουλτάνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Υπό την 46χρονη ηγεσία του, οι Τούρκοι κατάφεραν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Ο τύμβος που πιστεύεται ότι ανήκει στο σουλτάνο βρίσκεται στο πρώην οθωμανικό οχυρό του Turbek, το οποίο καταστράφηκε τη δεκαετία του 1680. Η εκ νέου ανακάλυψη του ανακοινώθηκε το 2013.
Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η καρδιά και τα εσωτερικά όργανα του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή θάφτηκαν στο συγκεκριμένο τύμβο, ενώ το υπόλοιπο σώμα του μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ο θάνατος του στην πόλη - φρούριο Szigetvar κρατήθηκε μυστικός για 48 μέρες, για να εμποδίσουν τους πολεμιστές του από το να εγκαταλείψουν τη μάχη.
Το οχυρό της Szigetvar υπερασπίστηκαν οι ντόπιοι μαχητές κάτω από τις εντολές του Ουγγροκροάτη ευγενή Miklos Zrinyi. Η πολιορκία κατέληξε σε μία πύρρειο νίκη για τους Οθωμανούς, αφού καθυστέρησε σημαντικά και εν τέλει ματαίωσε την προέλαση τους προς τη Βιέννη επί δεκαετίες.
Στην ίδια συνέντευξη τύπου ο Pap τόνισε ακόμη ότι υπάρχουν και άλλα υπόγεια κτίσματα κοντά στον τύμβο και πιθανώς να πρόκειται για ένα μικρό τζαμί και ένα μοναστήρι δερβίσηδων, ενώ συμπλήρωσε πως οι εκσκαφές στο σημείο θα αρχίσουν ξανά τον Απρίλιο.