Στη «μάχη» κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων εντός και εκτός διαδικτύου στον Πολιτισμό, την Παιδεία, τα ΜΜΕ και τον Αθλητισμό συμβάλλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας να προτείνει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.
Στο πλαίσιο αυτό, με σχέδιο ψηφίσματος που εγκρίθηκε τη Δευτέρα με 21 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 4 αποχές, η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του ΕΚ απευθύνει έκκληση στα κράτη - μέλη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αιτίων του ρατσισμού και των διακρίσεων. Παράλληλα, καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σχετικά με την οδηγία για την καταπολέμηση των διακρίσεων που είναι μπλοκαρισμένη στο Συμβούλιο από το 2008.
Τα μέτρα για την Παιδεία
Σύμφωνα με το κείμενο θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση των σχολικών προγραμμάτων, προκειμένου αυτά να παρέχουν μία σφαιρική προσέγγιση της ιστορίας της Ευρώπης, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο «στην εξάλειψη των στερεοτύπων που οδηγούν σε διακρίσεις». Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις σχετικές μελέτες η ιστορία των ευρωπαϊκών φυλετικών και εθνοτικών κοινοτήτων.
«Συγγραφείς, ιστορικοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες με διαφορετικό φυλετικό και εθνοτικό υπόβαθρο θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο βασικό εκπαιδευτικό υλικό» υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές.
Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές ζητούν να εξαλειφθεί ο φυλετικός και εθνοτικός διαχωρισμός που εξακολουθεί να υφίσταται σε σχολεία ορισμένων χωρών της ΕΕ. Τέλος, όσο αφορά στα μέτρα για την Παιδεία, ζητούν το διδακτικό προσωπικό από μειονότητες να έχει ίση πρόσβαση σε θέσεις διδασκαλίας.
Τα μέτρα για τον Πολιτισμό
Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, η η χρηματοδότηση της ΕΕ θα πρέπει να διοχετεύεται σε πρωτοβουλίες που προωθούν την ποικιλομορφία στον τομέα του Πολιτισμού. Την ίδια στιγμή, προκειμένου να εξαλειφθεί η ρατσιστική και ξενοφοβική συμπεριφορά, οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη - μέλη να θεσπίσουν προγράμματα διά βίου μάθησης για τους δημόσιους υπαλλήλους και τις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας.
Τα μέτρα για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Αλλαγές, όπως η επιβολή κυρώσεων σε προγράμματα που προωθούν ρατσιστικό περιεχόμενο, θα πρέπει να υπάρξουν και στο χώρο των ΜΜΕ, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές.
Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να σταματήσουν τη διάδοση αφηγημάτων που στιγματίζουν τα μέλη συγκεκριμένων εθνοτικών ή φυλετικών ομάδων, π.χ. «καλύπτοντας δυσανάλογα τα εγκλήματα που διαπράττονται από μετανάστες». Παράλληλα, ζητούν να δημιουργηθούν προγράμματα που να στοχεύουν στη διεύρυνση των γνώσεων των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης γύρω από την πολυμορφία και τη συμμετοχικότητα.
Οι ευρωβουλευτές προτείνουν οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές για τον ραδιοτηλεοπτικό τομέα να έχουν την εξουσία να επιβάλλουν κυρώσεις σε προγράμματα που προωθούν ρατσιστικό περιεχόμενο. Τέλος, ζητούν να σταματήσει η ευρωπαϊκή και κρατική χρηματοδότηση ΜΜΕ που προωθούν τη ρητορική μίσους και την ξενοφοβία.
Τα μέτρα για τον Αθλητισμό
Το σχέδιο ψηφίσματος ζητά από την Επιτροπή να υποβάλει συστάσεις για την καταπολέμηση του ρατσισμού στον αθλητισμό σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και να προωθήσει τη συμμετοχικότητα και τον σεβασμό. Καλεί επίσης την Επιτροπή, τα κράτη μέλη και τις αθλητικές ομοσπονδίες να εγκρίνουν μέτρα για τη στήριξη των θυμάτων εγκλημάτων μίσους στον αθλητισμό.
«Η συμπεριφορά μας διαμορφώνεται από την Παιδεία που λαμβάνουμε»
«Σήμερα λάβαμε μια σαφή θέση και διατυπώσαμε ισχυρά αιτήματα προς την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, ζητώντας τους να αντιμετωπίσουν τη διαρθρωτική φύση και τις ρίζες του ρατσισμού και να αντιμετωπίσουν τον ρατσισμό με ολιστικό και διατομεακό τρόπο» ανέφερε λίγο μετά την ψηφοφορία, η εισηγήτρια Salima Yenbou (Πράσινοι, Γαλλία).
Όπως δήλωσε η ίδια, «η συμπεριφορά μας διαμορφώνεται από την Παιδεία που λαμβάνουμε, τον Πολιτισμό που απολαμβάνουμε, τις πληροφορίες που καταναλώνουμε, καθώς και από τις αξίες που μας μεταδίδει ο Αθλητισμός». Η Salima Yenbou έστειλε σαφές μήνυμα πως «πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δύναμή τους για να καλλιεργήσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες της ανεκτικότητας, της ισότητας και της αλληλεγγύης και να δεσμευτούμε για ενεργό αντιρατσισμό».
Το σχέδιο ψηφίσματος αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την πρώτη σύνοδο της Ολομέλειας του Μαρτίου.