Αν και εισήχθη επίσημα την 1η Ιανουαρίου 1999, το ευρώ έγινε απτή πραγματικότητα για τους Ευρωπαίους την 1η Ιανουαρίου 2002, όταν τέθηκαν σε κυκλοφορία τα πρώτα κέρματα και χαρτονομίσματα.
Πριν από 20 χρόνια, λοιπόν, το ευρώ μπήκε στη ζωή τη δική μας αλλά και Ευρωπαίων συμπολιτών μας, αποτελώντας την μεγαλύτερη αλλαγή νομίσματος στην ιστορία. Αποτελεί σύμβολο της Ευρώπης και σήμερα περισσότεροι από 340 εκατομμύρια άνθρωποι το χρησιμοποιούν σε 19 χώρες της ΕΕ.
Καθώς γιορτάζει αυτή την 20η επέτειο, η ΕΕ συνεχίζει τις εργασίες για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ και την προσαρμογή του σε νέες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας ψηφιοποίησης της οικονομίας και της ανάπτυξης ψηφιακών νομισμάτων, μπαίνοντας σε μια νέα τροχιά και συμβαδίζοντας με την εποχή.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιορτάζει
Με αφορμή την επέτειο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιόρτασε τη Δευτέρα κατά την έναρξη της ολομέλειας στο Στρασβούργο την 20ή επέτειο της κυκλοφορίας των πρώτων ευρώ. Μιλώντας στο ΕΚ, η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα επισήμανε τα όσα σημαίνει και το κοινό νόμισμα. «Το ευρώ αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ενότητα, τη σταθερότητα, την ταυτότητά μας, την αλληλεγγύη. Το έχουμε στην τσέπη μας και αυτή είναι μια απτή επιτυχία», πρόσθεσε η πρόεδρος Μετσόλα.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε τα οφέλη που έφερε το ευρώ στη ζωή των πολιτών, τονίζοντας ότι «αποτελεί μέρος μιας κοινής προσπάθειας».Το ευρώ έκανε τη ζωή των Ευρωπαίων απλούστερη και απέφερε απτά οικονομικά οφέλη. Επέτρεψε την άνθηση του εμπορίου, στήριξε την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών και επέτρεψε στους πολίτες να εργαστούν, να σπουδάσουν και να ταξιδέψουν σε 19 κράτη μέλη χωρίς να χρειάζεται να αγοράσουν συνάλλαγμα. Μας ενώνει πέρα από σύνορα, γλώσσες και πολιτισμούς. Η κοινή χρήση ενός νομίσματος σημαίνει κάτι περισσότερο από την απλή χρήση των ίδιων μέσων πληρωμής. Αποτελεί μέρος μιας κοινής προσπάθειας.»
Ο επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, μεταξύ άλλων, δεν παρέλειψε να υπενθυμίζει ότι ακόμα υπάρχει περιθώριο να ενισχυθεί ο ρόλος του νομίσματος. «Γιορτάζουμε μια από τις πιο επιτυχημένες προσπάθειές μας. Ωστόσο, η οικονομική και νομισματική ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί με την επίτευξη μιας τραπεζικής ένωσης και μιας ένωσης κεφαλαιαγορών, καθώς και με τη βελτίωση της οικονομικής μας διακυβέρνησης. Υπάρχει περιθώριο ακόμα και να ενισχυθεί ο ρόλος του ευρώ.»
Η Irene Tinagli, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ, εξήρε το ευρώ για τον σταθεροποιητικό του ρόλο τις τελευταίες δύο δεκαετίες. «Χωρίς το ευρώ, η πραγματικότητα θα ήταν διαφορετική. Το ευρώ ήταν η καλύτερη επένδυση που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό περιβάλλον. Η επένδυση αυτή μας επέτρεψε να ξεπεράσουμε σοβαρές δυσκολίες», είπε, προσθέτοντας ότι το ευρώ θα μπορούσε να επιτύχει ακόμη περισσότερους από τους στόχους του, εάν είχε ολοκληρωθεί η οικονομική και νομισματική ένωση.