European LiFO

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, το προσφυγικό, οι αξίες και τα δικαιώματα, η οικονομία και οι θέσεις εργασίας ήταν μερικά από τα θέματα που βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα των ολομελειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ο ρόλος της Ευρώπης σ’ έναν ταχέως εξελισσόμενο κόσμο μετασχηματίζεται και αυτός ο πόλεμος επιταχύνει την επείγουσα ανάγκη που υπάρχει να επαναπροσδιορίσει η Ευρώπη τις προτεραιότητές της», είχε πει στη συνέντευξη που παραχώρησε στη LiFO η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Λίγο πριν την τελευταία Ολομέλεια της κοινοβουλευτικής περιόδου 2021-2022, ζητήσαμε από τέσσερις ευρωβουλευτές να επιχειρήσουν μια αποτίμηση όλων των ζητημάτων που κλήθηκαν να διαχειριστούν και να ξεχωρίσουν μια κομβική στιγμή. 

Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η πρόκληση των καιρών

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις Facebook Twitter

Πυκνός πολιτικά χρόνος, το 2022 έχει κυλήσει ως τώρα, με την οδυνηρή διαπίστωση ότι η Ε.Ε. και η ευρωπαϊκή ήπειρος διατρέχουν μεγάλους κινδύνους και ότι η Δημοκρατία και η Ειρήνη δεν είναι καθόλου αυτονόητες στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

Ζούμε τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πανδημία «ξεπεράστηκε» αλλά είναι εδώ, ο Τούρκος γείτονας, κερδίζει έδαφος - τώρα και μέσα στους κόλπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Μέσα σε όλα αυτά, σα να μη μας έφτανε η εισαγόμενη ακρίβεια και η έκρηξη του πληθωρισμού λόγω του πολέμου, η χειρότερη ελληνική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης κάνει business as usual, με αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, πελατειακό κράτος, κολλητηλίκια και προχειρότητες. 

Η δημοκρατία, όμως είναι η απάντηση στις προκλήσεις των καιρών. Και είναι ανάγκη να φέρουμε «περισσότερη Ευρώπη» στην Ελλάδα: Την ίδια ώρα που στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνιζόμαστε και επιτυγχάνουμε μια «κατ΄ αρχήν συμφωνία» με το Συμβούλιο, ώστε να κατοχυρωθεί επιτέλους, κατώτατος ευρωπαϊκός μισθός στο 60% του αντίστοιχου εθνικού μέσου όρου, η χώρα μας χτυπάει ταβάνι στην ανεργία -δεύτερη στο σύνολο μετά την Ισπανία- και πρώτη στην Ε.Ε. με ποσοστό 37% στην ανεργία των νέων. 

Την ίδια στιγμή, που το Ευρωκοινοβούλιο με ψηφίσματά του καταδικάζει σχεδόν παμψηφεί την Τουρκική προκλητικότητα ζητώντας κυρώσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής, γίνεται πιο άφαντος κι από τις κυρώσεις αυτές, που εδώ και δυόμισι χρόνια ακούμε και δεν βλέπουμε.  Διανύοντας τα 2 χρόνια της τελευταίας μου θητείας στο Ευρωκοινοβούλιο, αντλώ κουράγιο από την πεποίθηση ότι αγωνίζομαι σε έναν διεθνή στίβο, εκπροσωπώντας όσο καλύτερα μπορώ τα συμφέροντα της χώρας μας:

Η Έκθεση μου για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που καλεί την ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού του δημόσιου τομέα (PSPP) και μάλιστα, πολύ πριν από την ολοκλήρωση του PEPP, ψηφίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου (574 υπέρ, 103 κατά, 23 αποχές), με μόνους αντίπαλους την ακροδεξιά του ID και τους υπερσυντηρητικούς του ECR.
Το Προεδρείο της Ευρωβουλής εγκρίνει ομόφωνα τον Οδικό Χάρτη για την Ισότητα, που προετοίμασα ως Πρόεδρος της Ομάδας υψηλού επιπέδου (High Level Group) για την ισότητα των φύλων και τη διαφορετικότητα.

Και μια προσωπική δικαίωση: Κατόπιν πρωτοβουλίας που ανέλαβα με την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μια αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου έχει από φέτος τιτλοφορηθεί τιμητικά, με το όνομά του συντρόφου, επιστήθιου φίλου και κορυφαίου Έλληνα αντιφασίστα αγωνιστή, Μανώλη Γλέζου. Ο Μανώλης, που ενέπνευσε σε όλους μας ότι η πίστη στα ιδανικά και το να αγωνίζεσαι γι’ αυτά δεν είναι θυσία, αλλά υποχρέωση, θα τιμηθεί επίσης, με μια τελετή στη μνήμη του, που ετοιμάζουμε στο Ευρωκοινοβούλιο, αυτό το φθινόπωρο.

Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ευρωβουλευτής ΝΔ 

Μια ακόμη δημιουργική χρονιά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις Facebook Twitter

«Η χρονιά που πέρασε ήταν αναμφισβήτητα μια ακόμη δημιουργική χρονιά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με απαιτήσεις μα και με θέσπιση ουσιαστικών πολιτικών. Εάν κάνοντας τον απολογισμό τούτης της χρονιάς θα έπρεπε να ξεχωρίσω συνοπτικά 2, η μια θα ήταν η Έκθεση για τα  Νησιά και δεύτερη για τη Φροντίδα.

Κατάφερα ως σκιώδης εισηγητής για το ΕΛΚ να εντάξω και να τονίσω στο κείμενο για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του μέλλοντος για τα νησιά της Ευρώπης, τη σπουδαιότητα της διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα όλο το χρόνο, την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών -όχι μονοθεματικά μόνο στον τουρισμό-, τη διεύρυνση της τηλεϊατρικής και της ανάγκης εμβάθυνσης της ψηφιακής σύγκλισης και αναβάθμισης των υποδομών, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε για πρώτη φορά η στόχευση για μέριμνα της ψυχικής υγείας των κατοίκων, κύριος στόχος ήταν επιτυγχάνοντας όλα τα παραπάνω να αυξηθεί ο πληθυσμός των νησιών της Ευρώπης και της Ελλάδας. Η έκθεση αυτή, με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης και αργότερα από την Ολομέλεια.

Η διαμόρφωση δε, της «Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Φροντίδα» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την οποία εργάστηκα ήταν μια στιγμή ορόσημο για εμένα. Η έκθεση που συνδιαμόρφωσα, καλεί την Κομισιόν να αναγνωρίσει τις ανάγκες των ανεπίσημων φροντιστών, τις δυσανάλογα μεγάλες ευθύνες φροντίδας που λαμβάνουν οι γυναίκες και την ανάγκη παροχής κινήτρων για να ενισχυθεί η συμμετοχή κι η επανένταξή τους στη αγορά εργασίας. Η φροντίδα είναι μία πράξη καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα ζωής τόσο του αποδέκτη όσο και του παρόχου φροντίδας και αυτό πλέον αναγνωρίζεται. Για εμένα η έκθεση αυτή, αποτέλεσε έναν σημαντικό στόχο για τη φετινή χρονιά.»

Έλενα Κουντουρά, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η δημιουργία ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα θα στηρίξει τους πολίτες και τις χώρες της ΕΕ

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις Facebook Twitter

Στο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πιέζουμε συνολικά για  πιο προοδευτικές  πολιτικές, μέτρα και πρωτοβουλίες με επίκεντρο τον άνθρωπο, απέναντι στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Ευρώπης. Και ιδιαίτερα, αυτή την κοινοβουλευτική χρονιά, απαιτήσαμε ευρωπαϊκές λύσεις και προτάσεις για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος των πολλαπλών κοινωνικών, οικονομικών και ανθρωπιστικών κρίσεων που επιφέρει η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση.   

Είχα  την τιμή να είμαι εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δύο εκθέσεις - σταθμούς  που με πρωτοβουλία μου εισηγήθηκα και ανέλαβα να καταρτίσω για την οδική ασφάλεια και την ενδοοικογενειακή βία. Πρόκειται για δύο κρίσιμα ζητήματα για την Ευρώπη και την ελληνική κοινωνία, για τα οποία οι εκθέσεις μου υιοθετήθηκαν ως ψηφίσματα με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια. 

Η πρώτη έκθεση- ψήφισμα «Πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ στην οδική ασφάλεια έως το 2030»,  αποτελεί σήμερα τον οδικό χάρτη που προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πετύχουμε μέχρι το τέλος της δεκαετίας τη μείωση  κατά 50%  των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών  στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Η υιοθέτηση των προτάσεων για έκθεσης-ψηφίσματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για τη χώρα μας, όπου παρά την πρόοδο της τελευταίας δεκαετίας χάνονται καθημερινά ανθρώπινες ζωές, κυρίως νέοι. 

Η δεύτερη έκθεση-ψήφισμα αφορά στον  αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά. Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί διαχρονική μάστιγα που βρίσκεται σε έξαρση. Με την έκθεσή μας, πιέσαμε και δεσμεύσαμε την Κομισιόν να διαμορφώσει για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πρόληψης και αντιμετώπισης όλων των μορφών βίας στην ΕΕ, και απόλυτης  προστασίας των θυμάτων γυναικών και παιδιών. Η Κομισιόν ανταποκρίθηκε και έστειλε την πρόταση κοινοτικής οδηγίας συμβολικά την Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου. 

Με σειρά ψηφισμάτων, πιέσαμε την Κομισιόν ώστε να καταρτίσει την πρώτη ευρωπαϊκή πολιτική για το βιώσιμο τουρισμό με ορίζοντα το 2030. Διεκδίκησα να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών που δέχθηκαν το πιο ισχυρό πλήγμα και αντιμετωπίζουν επείγοντα ζητήματα επιβίωσης. Η παρέμβασή μας για μία ευρωπαϊκή πολιτική για το βιώσιμο τουρισμό είναι πολύ σημαντική, διότι μέχρι σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο απουσίαζε  η ισχυρή πολιτική βούληση για τη στήριξη του κλάδου που κινητοποιεί το 10% της ευρωπαϊκής οικονομίας  και οι πολιτικές ήταν αποσπασματικές.

Στιγμή-ορόσημο αποτελεί η πρόσφατη υιοθέτηση του νομοθετικού πακέτου Fit for 55 ως το επόμενο βήμα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων έως το 2030. Η δημιουργία ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα θα στηρίξει τους πολίτες και τις χώρες της ΕΕ, και θα βοηθήσει τις λιγνιτικές και πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας για την κοινωνικά δίκαιη μετάβαση. 

Ελίζα Βόζεμπεργκ, ευρωβουλευτής ΝΔ

Η επανεκκίνηση του τουρισμού μετά την πανδημία. 

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις Facebook Twitter

Στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, είμαι εισηγήτρια στον Κανονισμό για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης και ανωτέρας βίας στον τομέα μετανάστευσης και του ασύλου και αρμόδια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για αυτά τα θέματα. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετέχω στις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και υποστηρίζω με συνεχείς παρεμβάσεις μου τη δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών με την πρόβλεψη για υποχρεωτική μετεγκατάσταση προκειμένου να υπάρχει άμεση αποσυμφόρηση στις χώρες της πρώτης υποδοχής. 

Στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού και ως μέλος της Ειδικής Ομάδας για θέματα τουρισμού ένα βασικό θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον μου τη φετινή χρονιά ήταν η διαμόρφωση και εφαρμογή της νομοθεσίας για το ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό. Πρόκειται για την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού που αποτέλεσε ουσιαστικά τη λύση για ασφαλή και «καθαρά» ταξίδια και επέτρεψε την επανέναρξη των ελεύθερων μετακινήσεων εντός της Ένωσης καθώς και την επανεκκίνηση του τουρισμού μετά την πανδημία. 

Στον τομέα των μεταφορών, ως εισηγήτρια εκ μέρους της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη σχετική έκθεση για την οδική ασφάλεια, υιοθετήθηκαν προτάσεις μου για το στόχο μείωσης στο 50% των τροχαίων ατυχημάτων έως το 2030 και το «Vision Zero» για μηδενικούς θανάτους στην άσφαλτο μέχρι το 2050.

Παράλληλα, στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και ισότητας των Φύλων όπου είμαι Αντιπρόεδρός, ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η νομοθετική έκθεση σχετικά με την καταπολέμηση της έμφυλης διαδικτυακής βίας, γεγονός που αποτελεί το ορόσημο της φετινής χρονιάς. Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα, καθώς στην εν λόγω έκθεση υποστηρίζω ως εισηγήτρια τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της έμφυλης βίας στον κυβερνοχώρο, το οποίο πέραν ενός κοινού ορισμού αλλά και μέτρων για την προστασία και υποστήριξη των θυμάτων θα πρέπει να περιλαμβάνει και δράσεις για την στήριξη των κρατών μελών στον τομέα της πρόληψης.

Τέλος, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ανέδειξα με σειρά ερωτήσεων σημαντικά εθνικά θέματα που σχετίζονται κυρίως με την προκλητική στάση της Τουρκίας και τις καθημερινές παραβιάσεις της Ελληνικής κυριαρχίας ζητώντας την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο ίδιο πλαίσιο αναδεικνύω συνεχώς την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωβαρόμετρο: Οι πολίτες ψήφισαν στις Ευρωεκλογές με το μυαλό στην ακρίβεια

European LiFO / Ευρωβαρόμετρο: Η ακρίβεια καθόρισε την ψήφο στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πώς ψήφισαν οι πολίτες στην ΕΕ - Ποια θέματα ήταν στο μυαλό των Ελλήνων ψηφοφόρων - Πόσοι ψήφισαν για να στηρίξουν το κόμμα τους και πόσοι δηλώνουν ότι το έκαναν από συνήθεια - Τα συμπεράσματα της πανευρωπαϊκής μετεκλογικής δημοσκόπησης του 2024 για την συμπεριφορά των ψηφοφόρων
THE LIFO TEAM
Ευρωβαρόμετρο: H γεωπολιτική κατάσταση αυξάνει την σημασία των Ευρωεκλογών

European LiFO / Ευρωεκλογές 2024: Το τελευταίο ευρωβαρόμετρο πριν τις κάλπες - Τι ωθεί τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν - Τι ανησυχεί τους Έλληνες, πού δίνουν σημασία

Οι κρίσεις σε Ουκρανία και Ισραήλ αυξάνουν το ενδιαφέρον των πολιτών για τις Ευρωεκλογές - Ποια προβλήματα ιεραρχούν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι ως τα βασικότερα
THE LIFO TEAM
ΕΕ: Αλλάζουν οι κανόνες στις άδειες οδήγησης - Τι προβλέπεται για τους νέους οδηγούς

European LiFO / ΕΕ: Αλλάζουν οι κανόνες στις άδειες οδήγησης - Τι προβλέπεται για τους νέους οδηγούς

Την ώρα που τουλάχιστον 20.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στους δρόμους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά οι οδηγοί να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης
THE LIFO TEAM