To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέλεξε την συντηρητική Μαλτέζα δικηγόρο Ρομπέρτα Μετσόλα ως τη νέα πρόεδρό του, μετά το θάνατο του Νταβίντ Σασόλι προ σχεδόν δύο εβδομάδων.
Είναι η πρώτη γυναίκα σε διάστημα είκοσι χρόνων που αναλαμβάνει την ηγεσία του ευρωκοινοβουλίου και μόλις η τρίτη στην ιστορία του θεσμού.
🗳️Εκλογή Προέδρου του ΕΚ
— Ευρ. Κοινοβούλιo (@Europarl_EL) January 18, 2022
Νέα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξελέγη η Roberta Metsola με 458 ψήφους https://t.co/3X6XsXX1t7 pic.twitter.com/j9iwyuhOs8
«Ο αγώνας για πραγματική ισότητα να υπερβαίνει την εικόνα»
Κατά την ομιλία της πριν από την ψηφοφορία αναφέρθηκε στην απώλεια του Νταβίντ Σασόλι κάνοντας λόγο για έναν «πρωταθλητή της Ευρώπης». «Το κοινοβούλιο μας είναι το καλύτερο παράδειγμα της Ευρώπης» τόνισε.
Η Ρομπέρτα Μετσόλα υπογράμμισε ότι «ο αγώνας για πραγματική ισότητα πρέπει να υπερβαίνει την εικόνα. Πρέπει να διαπερνά ό,τι κάνουμε. Θα ήμουν υπερήφανη να είμαι η Πρόεδρος που ηγείται αυτού του αγώνα. Για να τιμήσουμε την κληρονομιά όσων προηγήθηκαν».
«Ο Πρόεδρος αυτού του Σώματος πρέπει να είναι αυτός που μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους. Πρέπει να μπορεί να βοηθά τους βουλευτές να καλύψουν το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων και της ευρωπαϊκής λήψης αποφάσεων», επισήμανε
«Δεν μπορούμε να φοβόμαστε τη μεταρρύθμιση. Το επόμενο κομμάτι της θητείας θα έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να γίνει το Κοινοβούλιό μας πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό και πιο αποδοτικό. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τον ρόλο μας στην εκπροσώπηση των πολιτών, στον έλεγχο, στη διερεύνηση, στη νομοθεσία» σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Ποια είναι η νέα πρόεδρος
Σε ηλικία 43 χρόνων, η Μετσόλα είναι η νεότερη πρόεδρος στην ιστορία του θεσμού.
Σε αντίθεση με τον Σασόλι που ήταν μέλος των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών, η Μετσόλα προέρχεται πολιτικά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP).
Μητέρα τεσσάρων παιδιών, αντιτίθεται σθεναρά στις εκτρώσεις, κάτι που έχει προκαλέσει κατά καιρούς σφοδρές επικρίσεις από τους πολιτικούς αντιπάλους της.
Ενεργή πολιτικά στο Εθνικιστικό Κόμμα από τα εφηβικά της χρόνια, ανελίχθηκε πολιτικά για να φτάσει στο ευρωκοινοβούλιο, του οποίου παραμένει μέλος από το 2013.
Ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, θα διευθύνει τις δραστηριότητες της ολομέλειας, θα δίνει βήμα στους εισηγητές, θα υπογράφει νόμους και θα ανοίγει, ως είθισται, τις ευρωπαϊκές συνόδους.
Στην ιστορία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, πρόκειται μόλις για την τρίτη γυναίκα πρόεδρο, μετά την Σιμόν Βέιλ και τη Νικόλ Φοντέιν.
Οι προκλήσεις τής νέας προέδρου
Η Μετσόλα αναλαμβάνει τα ηνία του ευρωπαϊκού σώματος για 2,5 χρόνια σε μια ευαίσθητη συγκυρία και μετά τη θητεία του ευρείας αποδοχής Σασόλι.
Η περικοπή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η ψηφιοποίηση της οικονομίας, η ενίσχυση του στρατού του ευρωπαϊκού μπλοκ καθώς και η αυστηροποίηση της συμμόρφωσης των κρατών-μελών με το κράτος δικαίου της ένωσης θα είναι μερικές από τις προκλήσεις τής νέας προέδρου.
«Τα επόμενα 2,5 χρόνια θα είναι μεταξύ των πιο κρίσιμων για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καθώς αναδυόμαστε από μια καταστροφική πανδημία. Θα εμπέσει στις δημιουργικές δυνάμεις αυτού του οίκου να κλείσει τις τρύπες στα θεμέλιά του» είχε αναφέρει η ίδια σε δημοσιογράφους τον περασμένο Νοέμβριο καθώς το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα την επέλεγε ως υποψήφιά του.