Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα από κοινού ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και ο πρόεδρος της LIBE, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκουιλάρ αναφερόμενοι, μεταξύ άλλων, στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική αλλά και τα δημοσιεύματα περί επαναπροωθήσεων μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε πως παρά το γεγονός ότι μεταναστευτική κρίση υπάρχει ακόμη, έχει υπάρξει σαφής βελτίωση στη διαχείριση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «πλέον δεν πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο».
Ο κ. Μηταράκης απάντησε με μάλλον αμφίσημο τρόπο σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με καταγγελία που αφορούσε «έκνομη συμπεριφορά της αστυνομίας» απέναντι σε μετανάστες, χθες, στο νησί της Σάμου, ενώπιον μέλους της LIBE. Πιο συγκεκριμένα, ένταση προκάλεσε στον κ. Μηταράκη, ερώτηση δημοσιογράφου της «Εφημερίδας των Συντακτών» που επικαλέστηκε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας, που ανέφερε ότι μέλη της LIBE έγιναν αυτόπτες μάρτυρες παράνομων επιχειρήσεων μαζικής απέλασης.
Ο κ. Μηταράκης παραδέχτηκε ότι «υπήρξε ένα παράξενο περιστατικό που πρέπει να διερευνηθεί», αλλά και «άφιξη [μεταναστών στη Σάμο] το πρωί της 3ης Νοεμβρίου που δεν εντοπίστηκε από τις ελληνικές αρχές. Κρύφτηκαν στα βουνά. Κάποιος προσέγγισε την LIBE και τους είπε ότι ξέρει πού βρίσκονται και ένα μέλος της Επιτροπής μαζί με τους αστυνομικούς τους βρήκε. Ήταν πολύ παράξενο που ένας ντόπιος ήξερε πού ήταν».
Επιπλέον, προέβαλε ως αιτία για το γεγονός όχι τον φόβο των αιτούντων άσυλο για πιθανή μαζική απέλασή τους, αλλά το ότι «η χώρα υποδοχής είναι υπεύθυνη για τους αιτούντες. Όμως αυτό δεν είναι πάντα και η προτίμηση των αιτούντων που συχνά θέλουν να μην εντοπιστούν από τις αρχές, προκειμένου να αιτηθούν άσυλο σε κάποια άλλη χώρα με καλύτερες παροχές».
Αντιπροσωπεία της LIBE βρέθηκε πράγματι το τελευταίο διήμερο στην Αθήνα και τη Σάμο, προκειμένου να συναντηθεί με εκπροσώπους ελληνικών και ευρωπαϊκών θεσμών, ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς για να αξιολογήσει την κατάσταση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο επί του πεδίου.
Παρά ταύτα, τα πρώτα συμπεράσματα της αντιπροσωπείας για την κατάσταση στον καταυλισμό «νέας γενιάς» απουσίασαν σε μεγάλο βαθμό από τη συνέντευξη Τύπου καθώς σε αυτή πρωταγωνίστησαν εντέλει δύο επίσης εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα: η απουσία, μέχρι στιγμής, μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη διαχείριση των ροών, αλλά και οι ολοένα εντεινόμενες αναφορές σε (εξ ορισμού) παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων διεθνούς προστασίας στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα.
Από την πλευρά του, ο κ. Αγκουιλάρ στάθηκε στην ανάγκη προστασίας των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών, που κατά τη γνώμη του απαιτεί μεν την επίτευξη μιας νέας ευρωπαϊκής συμφωνίας, αλλά πρώτα από όλα «την πραγματική εφαρμογή της νομοθεσίας που ήδη υφίσταται και προστατεύει το δικαίωμα στο άσυλο», με έμφαση «στο άρθρο 19, που απαγορεύει τις μαζικές απελάσεις, επομένως και τις επαναπροωθήσεις».
Παρ' όλα αυτά, τόνισε ότι «δεν είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε από την Ελλάδα να τα πάει καλύτερα σε αυτό, αλλά για να βεβαιωθούμε ότι η Ευρώπη τα πηγαίνει καλύτερα. Η ΕΕ πρέπει να φροντίσει για τις χώρες με ευάλωτα εξωτερικά σύνορα. Γνωρίζουμε καλά ότι η Ελλάδα συμβαίνει να έχει τα πλέον ευάλωτα».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε σχέση με τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις στα ελληνικά σύνορα, ο κ. Αγκουιλάρ μίλησε για την ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης της Frontex στις απαιτήσεις για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μηταράκης εκτίμησε με τη σειρά του πως πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αφορούσε προσφυγή κατά της Ισπανίας, «έκρινε ότι τα κράτη έχουν κυρίαρχο δικαίωμα προστασίας των συνόρων τους», συμπληρώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να ασκείται «με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα εκείνων που ζητούν διεθνή προστασία» και ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα κάνει ακριβώς αυτό».
Σημειώνεται ότι ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε και αν θα δημιουργηθεί ανεξάρτητος μηχανισμός ελέγχου των αυξανόμενων καταγγελιών για επαναπροωθήσεις στα ελληνικά σύνορα, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι οι υπάρχοντες «ανεξάρτητοι μηχανισμοί» που διαθέτει η χώρα μας, με την έννοια ότι «η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις διαδικασίες τους» επαρκούν.