Ο δρόμος...

Facebook Twitter
0

...συνεχίζει  χωμάτινος πλέον, αλλά ο Γ., ο Η. , ο Γ και εγώ αποφασίζουμε  να αφήσουμε  το αμάξι στο Μαγγινάρι και να ακολουθήσουμε το μονοπάτι για το καταφύγιο. Βλάστηση πυκνή, δέντρα πελώρια, πηγές με καθαρό παγωμένο νερό, φτέρες τεράστιες και μια ψιλή βροχή να μας συντροφεύει αν και κατακαλόκαιρο (20 Ιουλίου). Μετά από δύο ώρες φτάνουμε στο ερμητικά  κλειστό καταφύγιο και στήνουμε τις δύο σκηνές στην καταπράσινη πλαγιά. Η δική μου το βράδυ δεν άντεξε τη βροχή. Άρχισε να μπάζει από παντού. Απελπισία. Την παρατάμε κακήν κακώς και χωνόμαστε στη σκηνή του Γ.  Τέσσερα άτομα σε σκηνή δύο ατόμων. Τουλάχιστον μέσα ήταν στεγνά. Στις 03.00 το πρωί το πρώτο πράγμα που κάναμε  ήταν να κοιτάξουμε τον ουρανό. Μεγάλη ανακούφιση. Ξαστεριά με δυνατό βοριά. Είμαστε έτοιμοι με τους φακούς στα χέρια και ξεκινάμε μες στο πυκνό σκοτάδι για την κορυφή. Πρέπει να φτάσουμε εκεί πριν τις έξι για να δούμε το μοναδικό φαινόμενο. Σιγά σιγά  με αρκετό κρύο και χωρίς να αντιληφθούμε ότι δεξιά και αριστερά  υπάρχει  γκρεμός και χάος μετά από 2,5 ώρες αρχίζει να χαράζει.

 

Σαν κάποιος να πήρε μια κιμωλία και πάνω στο μαύρο του ορίζοντα να ζωγράφισε μια ευθεία  πορτοκαλί γραμμή. Φτάνουμε στην κορυφή, στα 2.407 μ. λίγο πριν τις έξι. Εδώ πάνω οι αρχαίοι λάτρευαν το Θεό Ήλιο. Σήμερα γιορτάζουν τον προφήτη Ηλία.

 Ο κόσμος από τα χωριά του Ταϋγέτου, που διανυκτέρευσε στην κορυφή κοιμάται ακόμη στους υπνόσακους ανάμεσα σε πέτρινα χαλάσματα.

Κάπου  στο ιερό κοιμάται και ο  εβδομηντάχρονος παπάς που έχει ανέβει για να κάνει τη  λειτουργία   στο μισογκρεμισμένο εκκλησάκι. Έξι και κάτι και ο ήλιος,  θεός ή προφήτης δεν έχει σημασία, κάνει το θαύμα του και  αποκαλύπτει το θεϊκό μυστικό: η σκιά της μυθικής κορυφής σχηματίζει στον μεσσηνιακό κόλπο μια πυραμίδα με τέλειες αναλογίες.

Ξεχνάς το κρύο και τον ανυπόφορο βοριά και χάνεσαι  στις έννοιες της γεωμετρίας. Στην κατάβαση σε μια πλαγιά που ονομάζεται Αθάνατη Ράχη υπάρχει  μια μικρή  κάθετη σπηλιά. Εκεί βρήκαν τα οστά του Λιαντίνη.Στο δρόμο της επιστροφής  μαζεύουμε ολάνθιστο τσάϊ….

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ