Γράμμα απέ την Πόλη

Facebook Twitter
0

sila gamos

Μικρή, πικρή μου Σιλά*,

Με ρωτάς γιατί γίνεται χαλασμός με την πάρτη σου στην Ελλάδα (και αλλού, ουουου!). Μην ξιπάζεσαι, κόρη. Και με τον «Εζέλ» τα ίδια γίνανε και με τη σκορδόμπηχτη τη φιλενάδα σου, τη Μπιχτέρ ομοίως και κάθε μέρα τα βλέπουμε τα χαΐρια (μας) σου: απ’ το απόγευμα έως αργά το βράδυ, μας «τρώνε» τα “seni seviyorum” και τα “tabi, efendim”, κι εσύ ρωτάς «γιατί;».

Διότι συμφέρεις, κοκόνα μου.

-          Το επεισόδιο μίας ελληνικής σειράς στοίχιζε στην τσιπιά του 50.000 ευρώ, στα «ντουζένια» του 80.000 ευρώ, το τεμάχιον! Ένα δικό σου στοιχίζει από 7.000 – 8.000 ευρώ (τα ακριβά) και κανά χιλιάρικο τα φτηνά (εκκλησία κλέβουν οι καναλάρχες). Ο πολλά βαρύς «Εζέλ», πριν βαρύνει τόσο, επωλείτο προς 500 δολάρια το επεισόδιο (!), άμα θες το πιστεύεις. Τώρα που μεγαλοπιάστηκε, χτυπάει και κανά 20χίλιαρο δολάρια το κομμάτι και δεν σηκώνει και κουβέντα!

Ακόμη ρωτάς «γιατί»; Διότι, όταν συνεργάζεστε, δεν έχει «μα», «μου» και τζιριτζάντζουλες.

-          Όταν αποφασίζεται η παραγωγή μίας σειράς «πέφτει» πάνω της το σύμπαν. Ξενοδοχεία, καταστήματα, φίρμες ρούχων, εταιρείες catering, καλλυντικά, λούσα, η τελευταία καπελού και η πρώτη κουμποτρυπού, όλοι τρέχουν να «χώσουν» υλικό και να διαφημιστούν αβέρτα. Στα δικά μας τα μέρη, πέφτει παρακάλι από όλους, προς όλους, σε όλα τα επίπεδα και με όλους τους τρόπους.

Μη συνεχίζεις, «γιατί;» και «γιατί;», βρε Σιλά, γιατί με πρήζεις. Διότι, όπου γάμος και χαρά, τα υπουργεία σας πρώτα!

-          Οι υπουργοί σας είναι ικανοί να κάνουν εκείνοι το ρεπεράζ πριν τα γυρίσματα. Και μια αρχαία πέτρα να ‘χετε θα (μας) τη δείξετε. Άσε πια εκείνα τα γυρίσματα πάνω στον Βόσπορο που μας έχουν βγάλει τα μάτια. Και να πεις ότι εμείς δεν έχουμε θάλασσες και φυσικό κάλλος... «Στην πραγματικότητα εξάγουμε κουλτούρα και πολιτισμό. Είναι η βασική βιομηχανία μας», δηλώνουν δώθε κείθε διευθυντές καναλιών και υπεύθυνοι εταιρειών παραγωγής. Το δε υπουργείο (σας) Τουρισμού και Κουλτούρας σεμνύνεται ότι μόνο η παραθαλάσσια έπαυλη του σίριαλ “Gumus” έγινε πόλος έλξης για περισσότερους από 300.000 τουρίστες! Θέλω να πω, Σιλά μου, το «πουλάτε» πολύ καλά το (όποιο) προϊόν σας. Εμείς πάλι ζούμε μόνο στην Αθήνα. Όλοι μας! Και στα σίριαλ και στην κανονική ζωή (σ.σ.: εξαιρούνται οι πρωταγωνιστές του "Νησιού"). Στα νησιά που σε τόση υπόληψη (τα έχετε και) τα έχουμε, δεν ξέρω ποιός μένει... Και παλιότερα, για να πάρει κανείς μια ρημαδο-υπογραφή για γυρίσματα σε νησί, άσπριζαν τα μαλλιά του. Τώρα, με την κρίση, δεν ξέρω τι έχει γίνει...

Ακόμη στο «γιατί;» είσαι, τζιέρι μου; Διότι έχετε φράγκα και δεν ντρέπεστε γι’ αυτό, με αγάπη το λέω...

-          Μόνο πρόπερσι η τηλεόραση σας πούλησε περισσότερα από 70 σίριαλ, σε περισσότερες από 40 χώρες και κονόμησε περισσότερα από 80 εκ. ευρώ (μιλάμε για Μέση Ανατολή, Βαλκάνια και Ευρώπη, δεν θυμάμαι αν αφήνω κάτι απ’ έξω...). Το μερίδιο των σίριαλ της τηλεόρασης (σας), αθώα μου Σιλά, στο εξωτερικό αγγίζει το 60%, ενώ περισσότεροι από 300 τηλεοπτικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο έχουν «ενδιαφερθεί» για τα προϊόντα μυθοπλασίας σας.

sila paparounes

Τι κι αν πέφτει κανά χέρι ξύλο παραπάνω; Τι κι αν μιλάτε φόρα παρτίδα για απαγωγές, ναρκωτικά και μαφίες, γάμους δια της βίας και άλλα αξιοσημείωτα έθιμα; Τι κι αν μετά απ’ όλα αυτά είστε ικανοί να κάνετε θέμα ένα φιλί (όχι στο μάγουλο) και το σεξ το αντιμετωπίζετε με υπονοούμενα, γρίφους και σκηνοθετικές ταρζανιές (μη και φανεί κανάς πισινός και πέσει μπερντάχι από το τουρκικό ΕΣΡ); Εδώ στην Ελλάδα σας αγαπούν οι τηλεθεατές που μάλλον βαρέθηκαν τα γυρίσματα από δωμάτιο σε δωμάτιο και σας μισούν οι τηλεκριτικοί που γράφουν στο ποδάρι, χωρίς στοιχεία, χωρίς έστω μια ματιά στο χρήμα που βγάζει η tv σας, επειδή φέρεται έξυπνα.

Ακόμη στο «γιατί;» είσαι, βρε Σιλά; Θα σε πουν και χαζή στο τέλος τέλος και θα ‘χουν και δίκιο, ομορφιά μου!

*Να χαίρεσαι τον... νονό σου, που ανάθεμα με, αν ξέρει ότι στα σανσκριτικά το όνομα σου σημαίνει ήθος, παρθενία, πειθαρχία συμπεριφοράς!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ