Savage Redneckery [Films vol.45]

Facebook Twitter
0

Video Nasties: A Sick Story#5

Fight for Your Life του Robert A. Endelson, 1977, ΗΠΑ, 82’

 

Double Post καθώς έλειπα από τα αθηναϊκά εδάφη για το τριήμερο και η έλλειψη χρόνου και διαδικτύου καθιστούσαν αδύνατο το ανέβασμα κάποιας προτάσεως. Έχω βαλθεί κιόλας να τελειώσω τη δεκάδα πριν με βρει το 2012, οπότε κατηγορείστε τον καταναγκασμό μου για αυτή μου την πράξη.

Κατ’ οίκον κακοποιήσεως συνέχεια με ένα ακόμα «σκουπίδι» από αυτά που σωριδόν κλείνονταν στους κλιβάνους, για τη θεωρητική προστασία του κοινού από τη διαφθορά του. Αυτή τη φορά, όμως, το συναίσθημα οίκτου για τους «σπιτοπειρατές» είναι ανύπαρκτο, εν αντιθέσει με το House on the Edge of the Park. Αυτό, κυρίως, βασίζεται στη θεματική της ταινίας, που οδήγησε τις κριτικές επιτροπές της Βρετανίας να την ορίσουν ως Video Nasty: τον άμετρο ρατσισμό που τη διατρέχει.

Σε μια περίοδο που η μυρωδιά της μέχρι πρότινος νομικά ισχύουσας φυλετικής ανισότητας δεν είχε σβήσει ακόμα, το θέμα της ήταν χορδή λεπτή και ευαίσθητη. Σε αυτή την ταινία ο ρατσισμός δεν είναι έμμεσος, αλλά τόσο εμφανής και πρόστυχος που μπορεί να φαντάζει γελοίος σήμερα, που έχουμε συνηθίσει σε πιο εγκεφαλικές προσεγγίσεις τέτοιων θεμάτων στο πανί. Ειδικά το μέτριο της παραγωγής δεν δίνει καμία δικαιολογία ηθελημένης μετριότητας για λόγους σκηνοθετικού μηνύματος, αντίθετα, την υποβιβάζει, αποτρέποντας τους 7ους ελιτιστές από το να την παρακολουθήσουν.

Στα της υπόθεσης: τρεις δραπέτες, περιπλανώμενοι στους δρόμους της Αμερικής, δολοφονώντας και ληστεύοντας κατά συρροήν ιδιοκτήτες κάβας για τα προς το ζην και τη διασκέδασή τους, καταλήγουν στο σπίτι ενός θεοσεβούμενου Αφροαμερικανού υπουργού και κρατούν αυτόν και την οικογένειά του όμηρους, χωρίς να σταματάνε να τους βασανίζουν ψυχολογικά και να κατονομάζουν με τους χειρότερους τρόπους την καταγωγή τους. Αρχηγός της αγέλης, ένα κινούμενο στερεότυπο λευκού σκουπιδιού του αμερικάνικου Νότου, ο Kane, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον στοργικό και πράο πατέρα του χώρου που βρίσκονται, τον υπουργό Turner. Η οικογένεια υπομονετικά αντέχει τα όλο και εντεινόμενα βασανιστήρια, μέχρι που στο τέλος η αντίδραση θα είναι παντοδύναμη και καμία συγχώρεση, παρά τη θρησκευτικότητα της οικογένειας Turner, δε θα λάβει χώρα.

Δεν μπορώ να μην αναφέρω μερικά από τα αρνητικά της ταινίας για να προϊδεάσω τους ενδιαφερόμενους. Έχει σκηνές που θα μπορούσαν να απογειωθούν, καθώς παρά τις χαμηλές δυνατότητες, ο σκηνοθέτης είχε όραμα. Μέσα σε αυτές συγκαταλέγεται και το φινάλε, που παρότι δεν έχει απόλυτα κακές ερμηνείες, είναι εξόφθαλμα προβλεπόμενο και μελό. Το τρίο που κρατά όμηρη την οικογένεια μερικές στιγμές καταλήγει να είναι πιο καρικατούρα απ’ όσο θα έπρεπε, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτα αρνητικό. Υπάρχουν στιγμές μέσα στην ταινία που κάνουν ψυχικό πλιάτσικο στον θεατή και το κωμικό διάλειμμα είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η κατάρρευση.

Αλλά τώρα, χρονιάρες μέρες που ‘ναι, δε μπορώ να κάθομαι να γκρινιάζω (και σε διαδικτυακό επίπεδο). Οπότε ας επικεντρωθώ στα ατού της ταινίας. Το σοκ που παρέχει σε όποιον τη δει είναι καθαρά ψυχολογικής φύσεως. Το αιματηρό στοιχείο που χαρακτηρίζει τη πλειοψηφία του καταλόγου με την ετικέτα «Video Nasties», εδώ χρησιμοποιείται σε ελάχιστο βαθμό αλλά με εξίσου δυνατές παρενέργειες. Παραδείγματος χάριν, δε βλέπεις κάθε μέρα ένα παιδί να σκοτώνεται με πέτρα στο κεφάλι…

Επιπλέον, ο σατανικός πρωταγωνιστής και ηγέτης των καθαρμάτων, δεν είναι άλλος από τον William Sanderson, τον ηθοποιό που ενσάρκωσε τον Sebastian στο θρυλικό Blade Runner. Παρ’ ότι εδώ τον βλέπουμε σε μια άγουρη ακόμα ερμηνεία του, κρίνεται ως πάνω από μέτρια. Δεν μπορεί κανείς παρά να τον μισήσει, ακόμα και αν στο τέλος αποκαλύπτει τα μυστικά του. Έχει ένα παρανοϊκό ύφος που κοιτάει κατευθείαν μέσα στη ψυχή, δύσκολο να επιτευχθεί και απαιτεί ταλέντο. Ο χαρακτήρας του είναι μανιακός και φροντίζει να τον πλάσει ανάλογα, ως ένα σκουπίδι που θα πυροβόλαγε μέχρι και ένα βρέφος (true story) αρκεί να το ήθελε. Οι προσβολές που ξεστομίζει θα έκαναν ακόμα και ένα λάτρη των ρατσιστικών ανεκδότων να αηδιάσει. Δεν είναι καν αστείος, είναι παραφρονικά κακός. Στον αντίποδά του, ο καλοσυνάτος πατέρας που τελικά ξυπνάνε μέσα του οι ζωώδεις παρορμήσεις και τον οδηγούν σε αιματηρά αποτελέσματα, η γιαγιά, που είναι η φωνή της ψυχραιμίας μέσα σε αυτό τον πανζουρλισμό και ο μικρός Floyd, μια νότα παιδικής αθωότητας και απλουστευμένης λογικής.

Κλισέ μέχρι εκεί που δεν πάει, αλλά, τουλάχιστον, δεν παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά. Δεν θα χαρακτήριζα αυτή την ταινία πρόδρομο του American History X, αλλά, μέχρι ενός σημείου, δείχνει ότι το μίσος γεννά μίσος, όσο μέτρια και να είναι στο τελικό αποτέλεσμα. Πετυχαίνει το σκοπό της έστω και με τη βάση. Δεν θα αλλάξει τη ζωή κανενός, αλλά βλέπεται ευχάριστα, όσο ευχάριστα δηλαδή μπορούν να ειδωθούν τέτοιες ταινίες. Ένα απλά καλό δείγμα exploitation κινηματογράφου, που ίσως εκτιμηθεί λίγο παραπάνω από τους φανατικούς του ιδιώματος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ