#60 Eξαπατήστε με λοιπόν.

Facebook Twitter
0

Kάπως έτσι ήταν το γεύμα των Χριστουγέννων στο σπίτι μας φέτος.

Εξαπατήστε με λοιπόν.

Ένας πατέρας βιντεοσκοπούσε κάθε χρόνο τα παιδιά του να κατεβαίνουν τη σκάλα την ημέρα των Χριστουγέννων. Το βίντεο που προκύπτει μετά από τόσα χρόνια είναι συγκινητικό-  εαν εξαιρέσεις την μουσική υπόκρουση που θυμίζει καταθλιπτικο πιάνο μπαρ. Η σκάλα  μου θύμισε τη δική μας Παραμονή Χριστουγέννων- πάντα τότε ανταλάσσαμε τα δώρα. Από τις 6 το απόγευμα και μετά ο πατέρας μου μας ενημέρωνε για τις κινήσεις του Αη Βασίλη - είχε ξεκινήσει και βρισκόταν καθ'οδόν, ειχε καθυστερήσει, η χιονοπτωση τον είχε κρατήσει μακριά μας. Μετά όταν πια ο Αγιος Βασίλης μας ενημέρωνε (πως το έκανε αυτό άραγε;) οτι πλησίαζε η μητέρα μου έβγαζε ενα ποτήρι γάλα κι ενα πιάτο μελομακάρονα για τον Αη Βασίλη και τα άφηνε στο τζάκι - εμάς μας έκλειναν στο δωμάτιο του αδερφού μου ακριβως πάνω από τη σκάλα. Θυμάμαι πολύ έντονα τι καναμε όση ωρα περιμέναμε τον Αγιο Βασίλη. Εγώ ξάπλωνα και κοιτούσα τα βιβλία στη βιβλιοθήκη του αδερφού μου. Εκείνος έπαιζε με ένα πλαστικο γουρουνάκι ή με πείραζε (έχω φαει πολύ ξύλο- ο αδερφός μου ειναι σχεδόν έξι χρόνια μεγαλύτερος μου) για να περάσει η ώρα. Και μετά ερχόταν η ώρα μιας περίεργης ηχητικής παράστασης. Ο πατέρας μου έκανε οτι ειναι ο Αγιος Βασίλης και η μητέρα μου οτι τον υποδεχόταν. Δεν θα ήταν τόσο παράξενο εκτός κι αν γνωρίζει κανείς τον πατέρα μου-που εχει ξερό αγγλικό χιούμορ και δεν συνηθίζει τέτοιου είδους σοου.

Πρώτα ακουγόντουσαν βαριά βήματα στη σκάλα - μετά ενα "χο, χο χο" με στεντόρεια φωνή και μετά κάποιος ακαταληπτος μονόλογος όπως "Ηρθα να δω οτι ειστε καλά παιδιά, ελπίζω να προσέχετε για να δείτε τι σας έφερα" με κάποιες διακοπές απο το τιτιβισμα της μητέρας μου "Σε ευχαριστούμε Άγιε Βασίλη είσαι τόσο καλός. Γειά σου τώρα, γεια σου! Εϊ Αϊ Βασίλη πάρε ένα μελομακάρονο για το δρόμο". Ακολουθούσε τρελό χοροπηδητό  πάντα συνοδεία φωνών. Οταν έπαυαν οι κραυγές , οι γονείς μου μας φώναζαν- κουτρουβαλούσαμε όλο ενθουσιασμό τη σκάλα- κι εβαζαν δυνατά ενα cd με παράφωνα κάλαντα. Δεν άναβαν τα φωτα - αλλάζαμε πάντα δωρα υπο το φως των κεριών κάτω από το έλατο.

Το εντυπωσιακό βέβαια μέσα σε όλα αυτά είναι ότι όλο αυτό συνεχίζεται μετά από τόσα χρόνια- ο αδερφός μου είναι πλέον 35 χρονών. Δηλαδή τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον ξέρουμε οτι ο Αη βασίλης δεν υπάρχει αλλα θέλουμε και οι δυο τo ίδιo τελετουργικό : τα φωτα κλειστά εμείς κλειδωμένοι στο δωμάτιο και ο πατέρας μου να αγκομαχάει κάνοντας  οτι είναι ο Αγιος Βασίλης. Διαλέγoυμε να εξαπατηθούμε. Γιατί αλλιως δεν είναι Χριστούγεννα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ