Στο γραφείο ταβλιαζόμαστε ένας-ένας σαν το ντόμινο με αυτή την ίωση που έχει γονατίσει τη μισή Αθήνα. Έξω βρέχει ασταμάτητα- οι δρόμοι έχουν πλημυρίσει. Η Αθήνα είναι απίστευτα άχαρη κάτι τέτοιες μέρες, έχει κάτι σχεδόν μίζερο, ίσως γιατι δεν είναι μια πόλη φτιαγμένη για την κακοκαιρία.Παντα ευχομαι να είχα λεφτά και χρόνο για να φεύγω τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Κάτι τέτοιες μέρες σκέφτομαι πάντα τα ταξίδια-το μόνο πραγμα που μου λείπει.
Travel writing
Ψαχνοντας ταξιδιωτικούς συγγραφείς και ταξίδια βρήκα τη λίστα των Times για τα είκοσι καλύτερα ταξιδιωτικά βιβλία των τελευταίων εκατό χρόνων. Η λίστα ειναι δημιουργημα του δημοσιογράφου Steve Keenan με τη βοηθεια μερικών ακόμα συγγραφέων (όπως η Victoria Hislop,ο Alexander McCall Smith και ο Douglas Kennedy). Το διευκρινίζει και ο ίδιος οτι είναι υποκειμενική -και καλά κάνει νομίζω οτι για βιβλία γράφει κανείς καλά και με πάθος όταν τον έχουν αγγίξει. Αυτά ειναι τα δεκα κορυφαία ταξιδιωτικά βιβλία της λίστας του:
10.Into the heart of Borneo των Redmond O'Hanlon and James Fenton (1984-δεν βρήκα ελληνική μετάφραση)
Δύο συγγραφείς των Sunday Times, μαζί με ένα τσουρμο στρατιώτες αποφάσισαν να εξερευνήσουν το Βόρνεο. Υποτίθεται οτι πρόκειται για σούπερ αστείο βιβλίο με μεγάλη δόση αντρικού χιούμορ.
9.Τεργέστη και η έννοια του πουθενά της Τζαν Μόρρις. (2001)
Για αυτη την τρανσέξουαλ συγγραφέα (τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πάπυρος) έχουμε γράψει επανειλημμένα στη lifo ίσως γιατί η ζωή της ηταν άκρως συναρπαστική. Γνώρισε τις πόλεις για τις οποίες γράφει ως ξένος ανταποκριτής για μεγάλες αγγλικές εφημερίδες -και τα βιβλία της για τη Βενετία έχουν αφήσει εποχή. Η Τεργέστη πάντως ήταν στη λίστα του συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη.
8. The Road to Oxiana tου Robert Byron (δε βρηκα ελληνική μετάφραση)
Ο Μπάιρον είναι γνωστός στην Ελλάδα για το βιβλίο του για το Αγιο όρος με τίτλο Τhe Station (σε αυτο το μάλλον τρομακτικό μπλογκ μπορεί κανείς να δει τις φωτογραφίες του ). Πρόκειται για ένα οδοιπορικό σε όλη τη Μέση Ανατολη- Βυρηττός, Ιερουσαλήμ, Βαγδάτη μέχρι την Οξιάνα το αρχαίο ονομα του ποταμου Αμου Ντάρια αναμεσα στο Αφγανισταν και την πρώην Σοβιετική Ενωση.
7. Μάνη του Πατρικ Λη Φέρμορ (1958)
Ενα θρυλικό βιβλίο για τους Έλληνες αναγνώστες (1958) από έναν συγγραφέα με μυθιστορηματική ζωή που μένει μόνιμα πια στην Καρδαμύλη της Μάνης. Βρηκα ενα κείμενο του Στάθη για τον Φέρμορ . Το ειχε γραψει για την "Εποχή της Δωρέας" to 2006.
"Ατίθασος νεαρός στα 18, ο Πάτρικ Λη Φέρμορ μπάρκαρε μια νύχτα με βροχή από το κέντρο του Λονδίνου, διέσχισε τη Μάγχη, άφησε πίσω του για πέντε χρόνια τις κραυγές των γλάρων στην παραλία του Ντόβερ κι έφτασε στο λιμάνι του Ρότερνταμ - το ολλανδικό Αγκίστρι. Ήταν ένα πρωί χιονισμένο, η ζωή του απλωνόταν σαν άγραφο χαρτί κι επειδή δεν μπορούσε να διαχειριστεί ακόμα την ορμή των ορμονών του, την περιέργεια, την παλάντζα ανάμεσα στην κοινωνία και τη φύση, τη λαχτάρα του να τα ζήσει όλα διαμιάς - αποφάσισε να κατεβάσει ρολά και να διασχίσει με τα πόδια την Ευρώπη. Ήταν ένα ψηλό, ξανθό αγόρι με ένα σακίδιο και γερή στολή εκστρατείας - ένας backpacker σε πρώιμη εποχή. Ευγενικής καταγωγής, ήδη προσεκτικά διαβασμένος, ήθελε, όπως λέει, «να σεργιανίσω την Ευρώπη σαν απλός αλήτης, σαν φτωχός προσκυνητής ή περιπλανώμενος καλόγερος, ένας περιηγητής φιλόσοφος, ένας μοναχικός ιππότης...». Προορισμός του ήταν να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη. Δεν είχε ξεσπάσει ακόμα ο μεγάλος δεύτερος πόλεμος - ήταν μια βίαιη άνοιξη του 1933, με πολλή βροχή, ορμητικά ρεύματα και χιόνι.Διαβάζω για το μυθικό κατόρθωμα του σπουδαίου ταξιδευτή, που ζει ακόμα, υπέργηρος, στην Καρδαμύλη της Μάνης, σε ένα μικρό ελικοφόρο που με πάει με καμιά εικοσαριά άλλους στην Ινσταμπούλ, το βράδυ της Παρασκευής. Το βιβλίο λέγεται «Η εποχή της δωρεάς», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. [...]Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ δεν έφτασε τότε στον προορισμό του. Σταμάτησε στην ουγγρική μεθόριο. Πέντε χρόνια οδοιπορούσε στην Ευρώπη. Που ήταν τα πιο πυκνά και πλούσια της ζωής του. Σημασία έχει ότι ταξίδεψε προς τα εκεί. Και σαράντα χρόνια μετά, έγραψε με εκείνες τις εμπειρίες, σε ένα απλό πέτρινο σπίτι της Καρδαμύλης «ένα από τα ωραιότερα ταξιδιωτικά βιβλία του 20ού αιώνα».
6.Αs I walked out one midsummer morning -Laurie Lee (1969- δε βρήκα ελληνική μετάφραση)
Συγγραφέας μάλλον άγνωστος στην Ελλάδα ο Lee ειναι από αυτους τους υπέροχους τύπους που πολέμησαν εναντίον του Φράνκο στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο (ήταν πολυ της μόδας εκείνη την εποχή για τους Αγγλους και τους Αμερικανους να την κοπανάνε για να πάνε να καταταγούν στην Ισπανία αν κρίνει κανείς από την αγγλοσαξωνική λογοτεχνία της εποχής τουλάχιστον).Στο βιβλίο περιγράφει την πρώτη του επαφή με την Ισπανία.
5.Αrabia through the looking glass του Jonathan Raban (1979 - δε βρηκα ελληνικη μεταφραση)
Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο Raban ξεκινάει από τις χωρες του Κόλπου, την Ιορδανία και την Υεμένη με ενα τρόπο που μπλέκει επιτυχημένα το ταξιδιωτικό διηγημα και την ιστορία της περιοχής- απ' οτι διαβάζω αυτή ειναι και η ειδικότητα του.
4. Το μεγαλο σιδηροδρομικό παζάρι.Διασχίζοντας την Ασία με τρένο του Πωλ Θερου (1975)
Tεσσερις μήνες ταξιδιών με τρένο ανά την Ασία περιγράφονται με μεγάλη ζωντάνια σε αυτο εδω το βιβλίο του πολύ διάσημου Πωλ Θερού . Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.
3. Αntarctica :the worst journey in the world του Αpsley Cherry Garrard (1922)
Nομίζω οτι το συγκεκριμένο βιβλίο το διάλεξε ο δημοσιογράφος γιατί περιγράφει μια συναρπαστική ιστορία: αυτη της Βρεττανικής αποστολής για την ανακάλυψη του Νότιου Πόλου από τον Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ. Οχι μόνο έφτασαν δευτεροι (τους πρόλαβε η νορβηγική αποστολή) αλλά στην επιστροφή πέθαναν όλοι-εκτος από τον Garrard που εζησε για να περιγραψει διάφορες φριχτές σκηνές που παγώνουν τα κεφάλια των εξερευνητών μέσα σε δευτερόλεπτα και πεθαίνουν ακαριαία από την παγωνιά.
2. A winter in Arabia της Freya Stark,1940 (στα ελληνικά εχουνε μεταφραστεί Οι ακτές της Λυκίας)
Mια συναρπαστική ταξιδιωτική συγγραφέας η Σταρκ, γεννηθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και εζησε εως τα 100. Ηταν η πρώτη Δυτική που ταξίδεψε σε κομμάτια του Δυτικού Ιράν και διεσχισε απάτητες μέχρι τότε εκτάσεις των Αραβικών ερήμων. (σήμερα ανήκουν στην Υεμένη). Aυτη τη διαδρομή περιγράφει σε αυτο το βιβλίο.
1.Τhe Danakil Diary:Journeys through Abyssinia, 1930-4 του Γουιλφρεντ Θεσιγκερ (1966).Στα ελληνικά κυκλοφορούν Οι Αραβες των Βάλτων" από τις Εκδόσεις Τσαγκαρουσιάνος.
Εφτα χρόνια πριν πεθάνει αυτος ο κορυφαιος ταξιδιωτικός συγγραφέας κυκλοφορησε αυτο το βιβλίο που μιλάει για το ταξίδι του στην Αβυσσηνία τη δεκαετία του 30. Οπως έγραψαν και οι Τimes το 1934 η αποστολή του Θέσιγκερ ήταν άκρως επιτυχημένη αλλά και χρησιμη μιας και ο θεσιγκερ έφερε μαζί του πίσω του 880 ειδη πουλιών. Ενα αφιερωμα και μερικά αποσπάσματα από το βιβλιό στα αγγλικά εδώ.