Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων CREATIVE WALK που συνδιοργανώνει το CREATIVITY FOR.TH µε το Δήµο Θεσσαλονίκης, θα γίνει παρουσίαση καλλιτεχνικών έργων σε συνεργασία µε φοιτητές και διδάσκοντες του τµήµατος
Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστηµίου.
Τα έργα αποτελούν προβολές και παραστάσεις (performance) βασισµένες στην εκτενή χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και προγραµµατισµού ανοικτού κώδικα (opensource) στη δηµιουργία εικόνας, ήχου και διάδρασης.
Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στην Γκαλερί Toss (πολυχώρος La Doze), Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Δεκεµβρίου 2012.
Τα έργα που παρουσιάζονται είναι:
“Ρέων”
Πολυκάναλη Bιντεοπροβολή
(Διάρκεια10’)
Συντελεστές: Στέφανος Παπαδάς / Κωνσταντίνος Κεπόλας: Εικόνα, Γιώργος Στυλιανού: Ήχος
Οπτικοακουστικό έργο αποτελούµενο από έξι συγχρονισµένες προβολές, προσαρµοσµένες σε γυάλινη επιφάνεια µε δυνατότητα θέασης από τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο της γκαλερί και επενδυµένο ηχητικά µε ηλεκτροακουστική µουσική.
Θεµατικά το έργο βασίζεται στις διάφορες µορφές που µπορεί να πάρει το νερό είτε στην φυσική του κατάσταση είτε υπό την επίδραση κάποιου εξωτερικού παράγοντα και είναι εµπνευσµένο από το παρακάτω απόσπασµα του δοκιµίου “Το Νερό και το Όνειρα” του Gaston Bachelard:
"Μια σταγόνα νερού, μια γερή σταγόνα νερού, αρκεί για να δημιουργήσει έναν
κόσμο και να διαλύσει την νύχτα. Για να ονειρευτούμε τη δύναμη, δεν χρειάζεται
παρά μία σταγόνα που θα φανταστούμε σε βάθος. Έτσι δυναμοποιημένο το νερό
γίνεται σπόρος˙ δίνει στη ζωή ανεξάντλητη ώθηση".
“notialb”
Αλγοριθµική, Oπτικοακουστική Παράσταση.
(Διάρκεια: περίπου 10’)
Συντελεστές: Βαγγέλης Τσάτσης (SuperCollider), Αλέξανδρος Αγγελάκης (SuperCollider), Άρης Μπέζας, (openFrameworks & SuperCollider, Υποψήφιος Διδάκτωρ / Διδάσκοντας στο Τµήµα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας)
Το notialb είναι µια οπτικοακουστική δοµή, µε χρήση ψηφιακών µέσων, βασισµένη σε εργαλεία ανοικτού κώδικα (SuperCollider & openFrameworks). H µουσική δηµιουργείται σε πραγµατικό χρόνο και αποτελείται από αλγοριθµικές γεννήτριες και ηχογραφηµένο υλικό. Τα γραφικά δηµιουργούνται επίσης σε πραγµατικό χρόνο χρησιµοποιώντας αλγοριθµικές δοµές και τεχνικές Machine Listening για την διάδραση µε τον ήχο. Μουσική και γραφικά
αποτελούν αναδυόµενες φόρµες όντας µεταξύ τους σε δοµική και αισθητική αντιστοιχία.
"Active Points"
Διαδραστική, Οπτικοακουστική Παράσταση
(Διάρκεια: περίπου 13’)
Συντελεστές: Βίκυ Μπισµπίκη (Σχεδιασµός, εκτέλεση), Χριστίνα Βασιλείου (Χορός)
Διαδραστική εφαρµογή που χρησιµοποιεί την ανθρώπινη κίνηση του σώµατος για την δηµιουργία µιας αφηρηµένης οπτικοακουστικής αφήγησης που απεικονίζει τρεις χαοτικές και ντετερµινιστικές καταστάσεις της ανθρώπινης δράσης.
Ένας χορευτής ελέγχει παραµέτρους των διαδραστικών γραφικών που προβάλλονται και της ηχητικής σύνθεσης σε πραγµατικό χρόνο. Διαφορετικές αλγοριθµικές γεννήτριες ήχου και γεννήτριες γραφικών συνδυάζονται σε ζεύγη που αντιστοιχούν στα διαδοχικά στάδια της αφήγησης. Το έργο υλοποιήθηκε µε την χρήση του αισθητήρα κίνησης Kinect 3d, το openFrameworks για τα γραφικά και το SuperCollider για τον ήχο και τον γενικό συντονισµό. Eµπνέεται από τις έννοιες που αναπτύσσονται στο "Παιδαγωγικό Σηµειωµατάριο" (1925) του Πάουλ Κλέε.
Επιµέλεια εκδήλωσης: Τάνια Τσιρίδου, Μαριάννα Στραπατσάκη
σχόλια