Ένα πείραμα αυτοοργάνωσης

Facebook Twitter
0

Ο Γιώργος Τούλας, κύριος εμπνευστής του "Θεσσαλονίκη Αλλιώς", ένα χρόνο μετά την δημιουργία της ομάδας, μας γράφει για την πρωτοβουλία της Parallaxi, τις παρεμβάσεις στην πόλη και τους μελλοντικούς στόχους, για μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα στη Θεσσαλονίκη.


H σκέψη ενός διαφορετικού τρόπου για τον εορτασμό της εικοστής επετείου από την έκδοση της Parallaxi -πέραν των κλασσικών πάρτι- πέρσι το καλοκαίρι, πέσαμε πάνω στην κορύφωση της κρίσης και ταυτόχρονα της συζήτησης για το που πηγαίνει η πόλη, καθώς η Θεσσαλονίκη έμοιαζε και μοιάζει βαλτωμένη. Με πρότυπα παραδείγματα πετυχημένων παρεμβάσεων σε αστικούς ιστούς που βρέθηκαν σε παρόμοιες καταστάσεις αδιεξόδων την τελευταία δεκαετία, από το υποβαθμισμένο προάστιο Σεν Ντενί στο Παρίσι μέχρι τις γειτονιές του Μπουένος Άιρες, περιπτώσεις πόλεων που οι κάτοικοι τους αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια ιδιότυπη αυτοοργάνωση, αποφασίσαμε να επιχειρήσουμε ένα πείραμα διαφορετικής λειτουργίας της πόλης.

Με τη συνεργασία ετερόκλητων δυνάμεων, εκατόν είκοσι φορέων και ομάδων, 1000 δημιουργοί και συντελεστές με τον συντονισμό μιας ομάδας είκοσι περίπου ανθρώπων παρουσίασαν σε 65 διαφορετικές δράσεις, 15 αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, 6 εκθέσεις, 16 συναυλίες και 11 θεατρικά δρώμενα ένα πανδαιμόνιο δημιουργία και παρεμβάσεων, που δεν αρκέστηκαν στον ψυχαγωγικό χαρακτήρα αλλά προχώρησαν παραπέρα, προτείνοντας ουσιαστικά τρόπους παρέμβασης. Η περίπτωση ενός "αδέσποτου" οικοπέδου στη οδό Ιασωνίδου, που μαράζωνε για χρόνια ως υπαίθριο παράνομο πάρκινκ-σκουπιδότοπος, που μεταμορφώθηκε μέσα σε έξι ώρες σε ένα μικρό πάρκο, η ανάδειξη και αξιοποίηση των μοναδικών αρχοντικών της Αγίου Μηνά, η χρήση παραδοσιακών χώρων με άλλη λογική, όπως συνέβη στη περίπτωση των μπαλκονιών του Ηλέκτρα Παλάς για μια συναυλία, τις παρεμβάσεις σε γηροκομεία, νοσοκομεία και σχολή Τυφλών, αποτέλεσαν πρώτης τάξεως παραδείγματα προτάσεων για μια άλλη προσέγγιση του αστικού μας χώρου και τη δυνητικής λειτουργίας του. Η επιτυχία του αστικού πειράματος γέννησε πολλές σκέψεις για τη διαχείριση και τη μελλοντική του μετεξέλιξη.

Επόμενο "χτύπημα" του Αλλιώς ήταν στις 22 Σεπτεμβρίου, παγκόσμια μέρα χωρίς αυτοκίνητο με συμβολική κατάληψη ολόκληρου του κέντρου της πόλης, αποκλεισμένου από τα αυτοκίνητα, που λειτούργησε με έναν διαφορετικό τρόπο, περισσότερο βιώσιμο και ανθρώπινο, προτείνοντας εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης και αξιοποίησης του δημόσιου χώρου που συρρικνώνεται διαρκώς.

Το "Θεσσαλονίκη Αλλιώς" είναι μια πραγματικότητα που γεννήθηκε από την ανάγκη ενός περιοδικού που κυκλοφορεί είκοσι και πλέον χρόνια στην πόλη και μέχρι τώρα λειτουργούσε παρεμβατικά μόνο στο επίπεδο των κειμένων, να παρέμβει πλέον και ουσιαστικά στην καθημερινότητα της πόλης, βάζοντας στο παιχνίδι τους κατοίκους και τους φορείς της.

Ο χειμώνας που ακολούθησε ήταν εξαιρετικά δραστήριος με Αλλιώτικες νύχτες στα Μουσεία της πόλης, νύχτα Αστέγων, το κάλεσμα του σπουδαίου πολεοδόμου Ντέιβιντ Σιμ που μίλησε σε διαφορετικά κοινά και δούλεψε εντατικά με φοιτητές Πολεοδομίας πάνω σε υποβαθμισμένες γειτονιές της πόλης, το Βιβλίο Αλλιώς με δράσεις για το βιβλίο σε αναπάντεχα μέρη όπως αυλές εκκλησιών και κοιμητήρια και τέλος τα πρώτα μας γενέθλια με το Λιμάνι Αλλιώς στις 4 Ιουνίου. Το στοίχημα μιας ολόκληρης χρονιάς κερδήθηκε και τα επόμενα "χτυπήματα" είναι στοχευμένα. Κάθε δράση στο μέλλον θα είναι για μας και ένα στοίχημα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ