Μετρό Θεσσαλονίκης: Ο μαρμαρόστρωτος δρόμος, οι ιστορίες του και αυτοί που θα βρεθούν στο δρόμο…

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ο μαρμαρόστρωτος δρόμος, οι ιστορίες του και αυτοί που θα βρεθούν στο δρόμο… Facebook Twitter
2

 

Από το thinkfree

Εδώ και ένα μήνα, με αφορμή την αποκάλυψη του Μαρμαρόστρωτου Δρόμου στο Σταθμό Βενιζέλου, όλοι όσοι εμπλεκόμαστε αμέσως ή εμμέσως με τις εργασίες κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, έχουμε γίνει μάρτυρες ενός θεάτρου του παραλόγου, όπου όλοι οι φορείς της πόλης διαγκωνίζονται για το ποιος αγαπάει περισσότερο ή όχι την πολιτιστική μας κληρονομιά, ποιος «εμποδίζει» την ανάπτυξη και τελικά ποιος θέλει ή δεν θέλει να γίνει το έργο. Συσκέψεις παραγωγικών φορέων, Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων έργων, κόμματα, κινήσεις πολιτών, έντυπα, όλοι η πόλη μια παρέα! Παράλληλα, διατυπώνονται προτάσεις οι οποίες τελικά, δεν γνωρίζουμε ούτε το επίπεδο, ούτε το κόστος υλοποίησης τους.

Πουθενά όμως δεν βρίσκουμε σε όλες αυτές τις σκέψεις και τις προτάσεις, έστω μία αναφορά, όχι μόνο για τις συνέπειες αυτών των προτάσεων σε επίπεδο μετώπου εργασίας, των περίπου 400 ατόμων που εμπλέκονται στο αρχαιολογικό τμήμα του Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά κυρίως για τη θέση και την προσφορά που θα μπορούσαν να έχουν όλοι αυτοί, στη διάθεση ανάδειξης και αξιοποίησης των ευρημάτων των ανασκαφών. Την ίδια στιγμή, μας δημιουργούνται προβληματισμοί, έντονοι για την επιλογή του χρόνου διατύπωσης όλων αυτών των ζητημάτων καθώς:

Για αντίστοιχά ευρήματα, όπως η συνέχεια του Μαρμαρόστρωτου Δρόμου στο Σταθμό Αγίας Σοφίας, η παλαιοχριστιανική βασιλική στο Σταθμό Σιντριβάνι, τα εντυπωσιακά κινητά ευρήματα, πχ τα εννέα χρυσά στεφάνια αλλά και τον Προκασσάνδρειο οικισμό που αποκαλύφθηκε στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας, ουδείς από τους παραπάνω φορείς ασχολήθηκε ή ενδιαφέρθηκε για την τύχη τους. Ιδιαίτερα δε όταν η σχετική απόφαση του ΚΑΣ, για τον Μαρμαρόστρωτο Δρόμο του Σταθμού Αγίας Σοφίας, απαιτούσε μελέτη ανάδειξης, την οποία κανείς μέχρι σήμερα δεν την έχει δει.

Ενώ, ήταν γνωστό και βέβαιο πως θα αποκαλυφθεί το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό εύρημα, καθώς είχε προηγηθεί το αντίστοιχο στο Σταθμό Αγίας Σοφίας, δεν είχε γίνει καμία πρόβλεψή αλλά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εκ των υστέρων μπήκαν στη διαδικασία να υποβάλλουν σκέψεις και προτάσεις.

Ενώ, το θέμα της διατήρησης ή μη του ευρήματος πήρε αρχικά αναβολή συζήτησης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ουδείς από όλους όσους μιλούν τώρα για την ανάδειξη, δεν εκμεταλλεύτηκε το χρονικό εκείνο διάστημα, ώστε να διαμορφώσει μία τεκμηριωμένη και πλήρη πρόταση ανάδειξης. Φυσικά, είναι πιο εύκολο να κάνει κανείς ακίνδυνη κριτική εκ των υστέρων, γνωρίζοντας μάλιστα πως τα περιθώρια αλλαγής της είναι ελάχιστα.

Μέχρι στιγμής, ως εργαζόμενοι στο έργο, δεν έχουμε δει να γίνεται καμία κουβέντα για το προσωπικό, την οργάνωση και τη διαχείριση της έρευνας στις επεκτάσεις προς Καλαμαριά και Σταυρούπολη.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία νύξη από όλους όσους μιλούν τώρα, για τη μελέτη και τη δημοσίευση όλου αυτού του τεράστιου όγκου αρχαιολογικής πληροφορίας που έχει ήδη αποκαλυφθεί και το οποίο ταυτόχρονα θα προσέφερε θέσεις εργασίας τόσο σε αρχαιολόγους όσο και σε εργάτες, τεχνίτες, συντηρητές κλπ.

Κανείς δεν αντιλαμβάνεται ή θέλει να αντιληφθεί πως όλη αυτή η κωλυσιεργία, δημιουργεί κενό εργασίας, το οποίο εξυπηρετεί όσους επιθυμούν να επικαλεστούν την έλλειψη αντικειμένου, προκειμένου να απολύσουν όλους όσους εργάζονται στο αρχαιολογικό τμήμα.

Κανείς δε φαίνεται να θέλει να αντιληφθεί τη σημαίνει αυτή η κωλυσιεργία, για την τύχη του ίδιου του έργου.

Την ίδια λοιπόν στιγμή, έχουμε όλοι παγιδευτεί σε ένα ψευτοδίλημμα περί ακύρωσης όλου του έργου, με αφορμή τις πρώτες αυθόρμητες απόψεις περί κατάργησης του Σταθμού Βενιζέλου και η όλη πλέον επιχειρηματολογία έχει φύγει από το επίπεδο της ανάδειξης του μνημείου και έχει καταλήξει σε ιδεοληψίες περί του πόσο αναγκαίο ήταν το Μετρό για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Έτσι όμως δεν πάμε πουθενά, ούτε με τα πόδια. Δεν θα μπορούσα να δεχθώ πως στον 21ο αιώνα δεν υπάρχουν τεχνικές λύσεις για τα πάντα. Όλα είναι θέμα χρημάτων και συγκυρίας. Άλλωστε σαφείς απαντήσεις για το που θα εξευρεθούν οι πόροι για την ανάδειξη του ευρήματος, όπως και της υλοποίησης της καθαρά δημοσιογραφικής ρήσης περί 13 σταθμών – 13 μουσείων δεν έχουμε λάβει μέχρι στιγμής. Επομένως είναι πολύ λογικό, τόσο η επιστημονική κοινότητα, όσο και όλη η πόλη να έχει σαφείς αμφιβολίες. Και κάτι τελευταίο αλλά ουσιαστικό. Γιατί ο χώρος δεν έχει ανοίξει για το κοινό της πόλης, ώστε να αντιληφθεί η κοινωνία τη σημασία του ευρήματος και την ουσία της συζήτησης. Μήπως για να μη γίνει αντιληπτή η αξία του ευρήματος και να επικρατήσει η κινδυνολογία;

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Μεγάλη ευκαιρία για την πόλη να αναδείξει την κληρονομιά της.Πολύ φοβάμαι όμως ότι αυτή η κληρονομιά θα θαφτεί μια για πάντα κάτω από την ανάπτυξη του Σαμαρά.Δεν πείθομαι και εγώ ότι δεν υπάρχουν τεχνικές λύσεις στο 2013.Και να το πω και διαφορετικά,είναι πρόβλημα αυτού που σχεδίασε το μετρό να βρει την λύση για να μην πω ότι έπρεπε να την είχε ήδη έτοιμη.Δηλαδή πίστευε ότι στον άξονα της Εγνατίας δεν θα βρει παρά αφράτο χωματάκι??Δεν μπορώ να φανταστώ ότι το έργο σχεδιάστηκε με τέτοια ανευθυνότητα.Είναι θέμα λοιπόν της κοινοπραξίας το πώς θα αναδείξει όσα αποκαλύπτονται και η ατζέντας του διαλόγου πρέπει να αλλάξει.Το ερώτημα στις συζητήσεις μας δεν πρέπει να είναι το ΑΝ θα παραμείνουν τα ευρήματα στον τόπο τους αλλά το ΠΩΣ.
οχι απλα δεν πρεπει να ακυρωθει το εργο,αντιθετα πιστευω πως τωρα υπαρχει ενας λογος παραπανω για να συνεχισει.απλα οφειλει να γινει σωστα!προκειται για διπολικο εργο που απο τη μια αφορα την διευκολυνση των μετακινησεων των πολιτων της θεσσαλονικης κ παραλληλα την ανακαλυψη-διαφυλαξη κομματιων του παζλ της ιστοριας μας.μην ξεχναμε πως ο λογος που ανακαλυφθηκε αυτο το ιστορικο αριστουργημα,ειναι οι εργασιες για την κατασκευη του μετρο.οσο συνεχιζονται οι εργασιες τοσο περισσοτερα θα ανακαλυπτουμε.ιδιες συνθηκες παντως επικρατησαν κ οταν ξεκινησε το μετρο των αθηνων,εξαλλου οποια πετρα κ αν σηκωσεις στην ελλαδα,θα βρεις απο κατω ιστορια.διευκολυνθηκε ομως η ζωη μας,εμπλουτισαμε τα μουσεια μας,πολλες απο τις ιδιες τις στασεις του μετρο αποτελουν μουσεια απο μονες τους,με ευρυματα που μπορει να τα θαυμασει ολος ο κοσμος!κ κατι τελευταιο..εχοντας ταξιδεψει στις περισσοτερες ευρωπαικες πρωτευουσες,μπορω με βεβαιοτητα να πω πως εχουμε το ομορφοτερο μετρο σε ευρωπαικο εδαφος!ευχομαι μεσα απ την καρδια μου,η θεσσαλονικη να μας ξεπερασει.