Μια Κυριακή στο Μουσείο Φωτογραφίας

Facebook Twitter
0

Είναι μια Κυριακή με ψιλόβροχο που το Μουσείο Φωτογραφίας κλείνει στις 7 το απόγευμα. Μαζί με έναν φίλο κατηφορίζουμε στο Λιμάνι και περνώντας απ' έξω αποφασίζουμε να μπούμε μιας και δεν μας πιέζει ο χρόνος.

Στην είσοδο του Μουσείου πληρώνουμε το ελάχιστο αντίτιμο που απαιτείται -2€ το ολόκληρο, 1€ το μειωμένο- και αφού ενημερωθούμε πως με το ίδιο εισιτήριο μπορούμε να ξαναεπισκεφτούμε την έκθεση έως τη λήξη της, αρχίζουμε την βόλτα μας.

Το Μουσείο φιλοξενεί, σε μια ανασκόπηση της Photobiennale 2010 με θέμα τον Τόπο, έργα φωτογράφων που παρουσιάστηκαν σε 56 εκθέσεις του κεντρικού προγράμματος της διοργάνωσης, τον προηγούμενο χρόνο, τόσο στο Μουσείο Φωτογραφίας, όσο και σε άλλους εικαστικούς χώρους και γκαλερί της πόλης.

Στην αρχή της έκθεσης συναντάμε ένα ειδικά διαμορφωμένο διαδραστικό τραπέζι, στο οποίο μπορούμε να επιλέξουμε την έκθεση που επιθυμούμε και να την παρακολουθήσουμε σε ψηφιακή μορφή. Το προσπαθούμε, αν και το σύστημα "κολλάει" κάπως και δεν καταφέρνουμε να δούμε πάνω από δυο φωτογραφίες σε κάθε έκθεση.

Συνεχίζουμε να κινούμαστε στο χώρο και να κοιτάζουμε φωτογραφίες στους τοίχους του Μουσείου, διαφορετικών δημιουργών, που καλύπτουν τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις του Τόπου, ως περιοχή, ως εγγενές μέρος της ιστορίας, ως αποτέλεσμα κατασκευής και ως μικρόκοσμο του δημιουργού.

Ανάμεσα τους ξεχωρίζω την έκθεση του Νίκου Μάρκου Τόπος-Πτυχές του Χώρου, την οποία είχα παρακολουθήσει ολοκληρωμένη το προηγούμενο καλοκαίρι και μου είχε κάνει πολύ καλή εντύπωση. Στην ανασκόπηση αυτή συναντάμε ακόμα, έργα από το Lands Ends του Παύλου Φυσάκη, τα 38 Δευτερόλεπτα του Παναγιώτη Τομαρά, το Nocturno του Σπύρου Στάβερη και έργα ξένων φωτογράφων όπως, το Unsettled της Isabelle Pateer, το The Birdman της Jacquie Maria Wessels, το Les Passeurs της Marin Hock και το Briliant city του Inger Lise Rasmussen.

Κάπου στα μέσα της έκθεσης έχουμε την ευκαιρία να μπούμε κυριολεκτικά μέσα στις φωτογραφίες που μόλις έχουμε παρακολουθήσει και να ενσωματωθούμε στον εκάστοτε Τόπο. Αυτό γίνεται μέσω μίας διαδραστικής εφαρμογής, η οποία περιλαμβάνει μια κάμερα και ένα λευκό πανί, που προβάλλονται πάνω του οι εικόνες μας στο τοπίο της κάθε φωτογραφίας. Δειλά-δειλά μπαίνουμε στο κόνσεπτ και μιμούμαστε εκφράσεις που ταιριάζουν στο τοπίο που βρίσκεται πίσω μας. Μας ακολουθούν και άλλοι επισκέπτες του μουσείου.

Το περιβάλλον της αποθήκης Α', που βρίσκεται το Μουσείο Φωτογραφίας είναι ιδιαίτερο και πολύ ευχάριστο. Στο τέλος της έκθεσης χαζεύω την διακόσμηση στους χρωματιστούς τοίχους, που σε εισάγουν σε κάθε θεματική ενότητα του μουσείου και χώρο του, με μικρές κορνίζες που χρησιμοποιούνται και στην έκθεση.

Εκείνο το μεσημέρι, μετά την περιήγηση μας ανάμεσα στις φωτογραφίες της Photobiennale καθόμαστε στο καφέ που υπάρχει στο μουσείο και έχει θέα στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Παραγγέλνουμε καφέ, ανάμεσα στους άλλους επισκέπτες που ξεφυλλίζουν Κυριακάτικες εφημερίδες και συζητάμε για την έκθεση. Η σερβιτόρα με το θεατρικό φόρεμα μας σερβίρει καθώς ακούγεται από τα ηχεία το La vie en rose της Edith Piaf και έτσι ολοκληρώνεται η βόλτα μας στο μουσείο.

Η ανασκόπηση της Photobiennale 2010 διαρκεί μέχρι τις 10 Απριλίου στο Μουσείο Φωτογραφίας και κλείνει την δεύτερη θεματική ενότητα Τόπος. Το 2012 θα συνεχιστεί με θέμα το Λόγο.

 

Χ.Π.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ