Ο Αμερικάνος συγγραφέας Άλαν Φερστ, τοποθετεί τη δράση του τελευταίου του βιβλίου "Spies of the Balkans" στη Θεσσαλονίκη, τη περίοδο 1940-1941. Ήρωάς του, ένας Έλληνας αστυνομικός, ο Κώστας Ζαννής.
Με αυτή την αφορμή, έδωσε λίγο καιρό πριν μια συνέντευξη στον Κώστα Καλφόπουλο, που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή, την οποία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη εδώ.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται και στη Θεσσαλονίκη, στο απόσπασμα που ακολουθεί:
"-Τι ήταν αυτό που μετατόπισε το ενδιαφέρον σας και την πλοκή του μυθιστορήματος στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα;
-Το βασικό, και ταυτόχρονα συναρπαστικό σχετικά με την Ελλάδα, την οποία όλοι γνωρίζουμε από την κλασική, αρχαιοελληνική περίοδο της ιστορίας, είναι η θέση και η «παρουσία» της στα Βαλκάνια. Οταν διάβασα σχετικά βιβλία για τη Θεσσαλονίκη, μού θύμισε το Σικάγο, κάτι σαν ένα «ελληνικό Σικάγο», με την έννοια ότι είναι η «δεύτερη πόλη», άγρια και σκληρή, με σημαντική ιστορία. Είναι ένας εξαιρετικός τόπος και μία πολύ καλή αφορμή να αφηγηθείς μία ιστορία που εκτυλίσσεται εκεί.
- Η Θεσσαλονίκη είναι περισσότερο μια μεσευρωπαϊκή πόλη παρά μια χαρακτηριστική ελληνική πόλη, και συνδέεται ιστορικά με πολιτικές δολοφονίες, από τον Πολκ (1948) μέχρι τον Λαμπράκη (1963). Μήπως ήταν κι αυτός ένας πρόσθετος λόγος που την επιλέξατε και, επί πλέον, πώς οργανώσατε το υλικό σας;
- Επισκέφθηκα τη Θεσσαλονίκη και, φυσικά, διάβασα και σχετικά βιβλία. Βέβαια, έχω διαβάσει και το «Ζ», του Β. Βασιλικού, αφού όμως πρώτα είχα δει την ταινία του Κ. Γαβρά. Ισως έτσι, έμαθα και κάτι για το «πνεύμα της πόλης», σχετικά με τους «ήρωές» της, τους εργάτες, τους δημοσιογράφους, τους πολιτικούς σε συγκεκριμένες περιόδους και, κυρίως, την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πόλεμου, κάτι που βρήκα ιδιαίτερα ελκυστικό. Επί πλέον, βρήκα ιδιαίτερα γοητευτικό το κέντρο της πόλης και, κυρίως, την Εγνατίας."
σχόλια