Η μητέρα γη, το έδαφος που δίνει ζωή, μας προσφέρει υποστήριξη τόσο σε υλικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Μέσα από αυτήν δημιουργείται μια σύνδεση με τον εαυτό μας, τους άλλους και κάθε ζωντανό οργανισμό. Γινόμαστε όλοι ένα, χωρίς διακρίσεις.

 

Η πολύτιμη γη μας θρέφει και μας θεραπεύει. Μας παρέχει στέγη, τροφή, νερό, προστασία και τόσα άλλα εφόδια ζωτικής σημασίας. Μας δίνει επίσης τα εργαλεία και τα μέσα για να δώσουμε ζωή στην τέχνη μας. Η αποσύνδεση από τη γη και τη φύση, από το ιερό «έδαφος», προκαλεί μια βαθιά ρήξη μέσα μας και με όσα μας περιβάλλουν.

 

Οι διάσημοι σύγχρονοι Αφρικανοί φωτογράφοι,Nana Frimpong Oduro, Awuku Darko, Reginald Boateng, Ghana Must Go, Alioune Seye, Rufai Ismaila, Nana Asomani, μέσα από το φακό τους και τα conceptual έργα τους εκφράζουν τον «πλούτο» και το δημιουργικό ταλέντο της Αφρικής και μας ανοίγουν μια πόρτα σε έναν κόσμο καινούργιο και γεμάτο έμπνευση. Μια φωνή που ζητά να ακουστεί, από μια ήπειρο με τόσο πλούσια γη όπου όμως οι ίδιοι της οι κάτοικοι στερούνται τον πλούτο της.

 

Μια άλλη φωνή, αυτή της Παλαιστίνης, που εκπροσωπεί κάθε άνθρωπο που έχει βιώσει και βιώνει τη φρίκη του πολέμου, τη στέρηση της γης και της ασφάλειας με όλες τις ανάλογες συνέπειες, εκφράζεται μέσα από το έργο της εικαστικού Doris Hakim και την ποίηση της Carol Sansour, η οποία αποτυπώνεται σε τρεις διαφορετικές γλώσσες και παρουσιάζεται ως έργο τέχνης σχεδιασμένο από τους Temporal Practice. Το ποίημα θα απαγγελθεί από την ίδια τη δημιουργό, την βραδιά των εγκαινίων στις 21:00.

 

Οι Ozhopé Collective από το Malawi, με έργο τους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του residency στη Στέγη του ιδρύματος Ωνάση, ο Designer John Calumenos και η Professor Emer O’Brien με έργο της που θα παίρνει ζωή κατά τη διάρκεια της έκθεσης, προσεγγίζουν με το μοναδικό τους τρόπο θέματα περιβάλλοντος και συλλογικότητας.

 

Ο πλούτος και η πολυδιάστατη δημιουργία της σύγχρονης Ελληνικής γλυπτικής και κεραμικής, τέχνες που είναι τόσο βαθιά συνδεμένες με τη γη, παίρνουν μορφή με έργα από την διακεκριμένη εικαστικό Vanessa Anastasopoulou και τους βραβευμένους κεραμίστες Stratos Zargklis, και Mike Sparopoulos.

 

Μετά το Μεξικό και την Ισπανία, η Violeta Ortega Navarrete, αποφασίζει να εκθέσει το μοναδικό της ταλέντο στην υφαντική τέχνη για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μαζί με τη Mary Stefanou, εικαστικό του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, δημιουργούν μια ωδή στη Μητέρα Γη μέσα από μια πιο πνευματική προσέγγιση στην έννοια του Grounding.

 

Μια πολυ- πολιτισμική έκθεση με στόχο τη σύνδεση των ανθρώπων μέσα από την έκφραση, τη δημιουργία και το μοίρασμα. Μια υπενθύμιση ευγνωμοσύνης και σεβασμού προς τη Μητέρα Γη.