Καλοκαίρι στο κήπο του Cosca

Γευστικές αποδράσεις στην Ιταλία

LIFOTEAM, 1.7.2014 | 15:09

Εδώ και 7 χρόνια ανά τακτά χρονικά διαστήματα επιστρέφουμε ξανά και ξανά στο Cosca για την πολύ ιδιαίτερη και χαλαρή ατμόσφαιρα του, για την καταπληκτική interior διακόσμηση με τους κόκκινους καναπέδες και την ανοιχτή κουζίνα που κυριαρχούν στο χώρο αλλά και - το σημαντικότερο- για την αξεπέραστη Ιταλική του Κουζίνα που μας ταξιδεύει στην αυθεντική μεσογειακή απόλαυση.

 

Tο καλοκαίρι όμως το Cosca μας δίνει ακόμα περισσότερους λόγους να το αναζητήσουμε αφού αποτελεί μία από τις πιο όμορφες αποδράσεις που μπορούμε να κάνουμε μέσα στην πόλη.

 

Με "έδρα" του μια ήρεμη και καταπράσινη πλατεία το Cosca έχει δημιουργήσει την ιδιωτική, «εξωτερική σάλα» του, περιστοιχισμένη από δέντρα και πρασινάδα που μεταμορφώνουν το χώρο σε ένας επίγειο καλοκαιρινό παράδεισο. Εκεί, υπό τους ήχους επιλεγμένης μουσικής, μπορείς να δοκιμάσεις κλασικά, ιταλικά πιάτα.

 

Όλα ξεκινούν με το δροσερό καλωσόρισμα ενός Aperol Spritz που έρχεται στο τραπέζι σας μέχρι να επιλέξετε το φαγητό από το μενού. Η Ειρήνη και η Μαρία Καβαλλάρη, ιδιοκτήτριες του Cosca , μαμά και κόρη αντίστοιχα, με σπουδές Οικονομικών αλλά και μακρά οικογενειακή παράδοση στην εστίαση δεν έχουν αφήσει τίποτα στην τύχη του, πόσο μάλλον το καλωσόρισμα που για εκείνες είναι μία προσωπική υπόθεση.

Για να πάμε στο κυρίως πιάτο, κοινώς στη συνταγή της μεγάλης επιτυχίας του Cosca, αυτό που θα σας κρατήσει χειμώνα καλοκαίρι την όρεξη για να βρίσκεστε ξανά και ξανά στο Ιταλικό αυτό Restaurant δεν είναι άλλο από τις ίδιες του τις γεύσεις. Ας τα πάρουμε όμως όλα με τη σειρά.

 

Η λέξη Cosca είναι χαρακτηριστική της σιτσιλιάνικης αργκό και προσδιορίζει μέρος της αγκινάρας, που αποτελεί μία από τις βασικές πρώτες ύλες της κουζίνας των Σικελών, αλλά ορίζει και τον πυρήνα στις μικρές μαφιόζικες συμμορίες – έτσι, για να μην υπάρχουν απορίες. Ο κατάλογος έχει συνταχθεί βάσει της ιταλικής φιλοσοφίας όσον αφορά την ακολουθία των πιάτων.

 

Ξεκινάς από τα antipasti, με καρπάτσιο μοσχαριού, λεπτοκομμένες φέτες πάνω σε τραγανά φύλλα ρόκας (€11). Λίγες σταγόνες λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι αρκούν για να ενισχύσουν όμορφα τη γεύση. Οι σιτσιλιάνικοι κεφτέδες ρυζιού με γέμιση ραγού, οι γνωστοί arancini (€7,5), είναι ευμεγέθεις μπάλες από ρύζι που στην καρδιά τους γεμίζονται με ραγού και περνούν από το τηγάνι. Η κλασική σαλάτα Μίστα, με διάφορα φρέσκα λαχανικά, ντοματίνια, σταφίδες, κουκουνάρι, παρμεζάνα και σος λιαστής ντομάτας (8), είναι ωραία αρτυμένη και τρώγεται ευχάριστα. Ο κατάλογος προτείνει μια σειρά από πάστες και σίγουρα παρουσιάζει ενδιαφέρον το πιάτο με φρέσκες ταλιατέλες με φιλέτο σαρδέλας, ντομάτα, κάππαρη, ελιές και βασιλικό (€12). Εκφράζει απόλυτα τη μαγειρική της Μεσογείου και είναι νόστιμο. Τα λινγκουίνι, μαγειρεμένα με λιμοντσέλο και γαρίδες (€13), έβγαζαν έντονη τη γλύκα του λικέρ, που δεν έδενε με τις γαρίδες. Από τα κυρίως πιάτα, τα σκαλοπίνια Cosca (€12,5) έχουν μια ενδιαφέρουσα μαγειρική προσέγγιση, με scarmozza σε σος από καφέ εσπρέσο και μέλι, και συνοδεύονται με καλοφτιαγμένη, ανάλαφρη πολέντα. Η μαζεμένη οινική λίστα προσφέρει κυρίως κρασιά από τον ιταλικό αμπελώνα με προσιτή τιμολόγηση που συμπληρώνουν ιδανικά το ιταλικό δείπνο. Γλυκός επίλογος με κλασική σπιτική τιραμισού (€5).

 

Τώρα το καλοκαίρι ο κήπος του μας περιμένει με τα κόκκινα και άσπρα λιτά τραπεζάκια του, με τα λευκά φαναράκια να δίνουν το στίγμα για ατμοσφαιρικές, κινηματογραφικές νύχτες.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βασίλης Οικονομίδης |
Scroll to top icon