Αστική απλότητα
Έκανε μεγάλη αίσθηση όταν πριν ένα χρόνο άνοιξε στο κέντρο της Αθήνας. Με τη νέα του ονομασία «Διαγωνίως στη Λυκαβηττού» και με καινούργια πιάτα στο μενού παραμένει ένα δημοφιλές και αγαπημένο στέκι.
Οιθεσσαλονικιώτικοι μεζέδες ήταν πάνταμια πρόκληση στην οποία δεν αντιστέκεταιεύκολα. Πόσω μάλλον όταν τους έχειςπλέον στην καρδιά της Αθήνας, στηνπλατεία Κολωνακίου. Από τη μεσαία σάλατου Διαγωνίως παίρνεις θέση δίπλα στηντζαμαρία και σκανάρεις τη ροή της κίνησηςστο δρόμο ή παρατηρείς τις παλιέςφωτογραφίες με σκηνές από τη ζωή τηςΘεσσαλονίκης. Στο επάνω επίπεδο, το ύφοςείναι κάπως πιο cozy,ενώ στο υπόγειο επικρατούν η πληθωρικήμπάρα και το μεγάλο τραπέζι πουσυγκεντρώνει γύρω του παρέες όλων τωνηλικιών.
ΤοΔιαγωνίως είναι πόλος έλξης τωνκρεατοφάγων, ενώ το πιάτο σουξέ είναιο χοιρινός γύρος. Φτιάχνεται καθημερινάαπό νωπό κρέας, αφού στο χώρο υπάρχειμόνιμος χασάπης που αναλαμβάνει τηνκοπή και την επεξεργασία των κρεάτωνπου έρχονται από φάρμες της Μακεδονίας.Ισως είναι και ο καλύτερος γύρος πουέχω δοκιμάσει. Ζουμερός, με τη μια όψητου τραγανή και ελαφρά ξεροψημένη,καθόλου βαρύς, και ευωδιαστός. Λιχουδιάπου τρώγεται απνευστί.
Υπάρχειάποψη και γνώση. Το ανακαλύπτεις αμέσωςκαι στο χειροποίητο χωριάτικο λουκάνικο,καρυκευμένο με φρέσκα μυρωδικά, ψημένοστη σχάρα, που συνοδεύεται με πάπρικα.Με ενθουσίασε και το ψητό μοσχαρίσιοσυκώτι, είχα χρόνια να το απολαύσω σετόσο καλή εκδοχή. Ζουμερό, νόστιμο, πουκερδίζει επιπλέον πόντους νοστιμιάςμε την ερεθιστική μαρμελάδα από ραβέντικαι ξύσμα λεμονιού που το συνοδεύει. Ταφημισμένα σουτζουκάκια ή βομβίδια -όπωςσυνηθίζουν να τα αποκαλούν στη Θεσσαλονίκη-έχουν μακρά παράδοση. Εδώ έρχονταιζουμερά, γευστικά και συνοδεύονται μεμπούκοβο που τους χαρίζει μια καυτερήνότα. Είναι τόσο νόστιμα που δύσκολα θασυγκρατηθείς για να μην παραγγείλειςκαι άλλη μερίδα.
Ηκαπνιστή μελιτζανοσαλάτα που προσγειώνεταιστο τραπέζι είναι μερακλίδικη, απόλυταελκυστική, ενώ ένα κλικ πιο κάτω είναιη φάβα Σαντορίνης με λιαστή ντομάτα καιδυόσμο. Όσο για τις φρέσκιες, αληθινέςτηγανητές πατάτες που έρχονται με σάλτσακρέατος και τριμμένο κεφαλοτύρι, είναισούπερ. Σούπερ ήταν και η σαλάτα μεσταμναγκάθι, τοματίνια, κριθαροκούλουρο,κάπαρη και ξινομυζήθρα ραντισμένη μεμπόλικο καλό ελαιόλαδο. Η σειρά τωνπιάτων που σε βάζουν στο παιχνίδι τηςθεσσαλονικιώτικης κρεατολαγνείας σεπαρασύρει νόστιμα, λησμονώντας ότιέπεται και η στιγμή του γλυκού. Τα γλυκάείναι όλα από τον Χατζή - γνωστό μετρτου είδους από τη Θεσσαλονίκη- καισερβίρονται σε χαρούμενα πιάτα με popαισθητική. Από σιροπιαστά, σεκέρ παρέμέχρι καζάν ντιπί και ταούκ γιουκσού.Το σέρβις είναι άψογο. Ευγενικό καιγρήγορο.