Οι εποχές που το μόνο διαθέσιμο γλυκό για να δωρίσει κανείς του Αγίου Βαλεντίνου ήταν το κλασικό κουτί με τα συσκευασμένα σοκολατάκια-καρδούλες που προμηθευόμασταν ως έφηβοι από το σούπερ μάρκετ έχουν περάσει. Εδώ και καιρό, τα new age ζαχαροπλαστεία και οι third wave φούρνοι έχουν πιο δημιουργικές ιδέες γι’ αυτήν τη μέρα. Είτε σας αρέσει λοιπόν να τη γιορτάζετε, είτε όχι, αν θελήσετε γλυκό αυτή την εβδομάδα γιατί να μη δοκιμάσετε αυτές τις one-off προτάσεις τους; Έτσι, για την αλλαγή.
Όπως λέει και το In Love Again (Κλειτίου 3, Σύνταγμα, 210 3242627) του κέντρου, «έρωτας είναι να μοιράζεσαι γλυκά, ή να τα κρατάς όλα για τον εαυτό σου, δεν κρίνουμε». Έχουν τέσσερις προτάσεις λοιπόν για να δωρίσετε ή να τις κρατήσετε: το Cupid’s Arrow, μια ατομική καρδιά από μους σοκολάτας γάλακτος με νότες καραμέλας, κρέμα passion fruit με πιπέρι timut, compote passion fruit και brownies σοκολάτας, και ένα γλυκό που συνδυάζει τη flan και τη Black Forest με κεράσια, σοκολάτα, αμαρένες, το οποίο κυκλοφορεί και σε οικογενειακό μέγεθος, απλώς χρειάζεται να το προπαραγγείλετε τρεις μέρες νωρίτερα.
Το ίδιο ισχύει και για το Red velvet cake τους, που είναι κρεμώδες και vegetarian, ενώ το Lover’s Fortune είναι vegan και ατομικό, γεμάτο μούρα και αρώματα τριαντάφυλλου, με ένα τραγανό fortune cookie που κλείνει μέσα του ένα γλυκό μήνυμα. Όλα τους τα γλυκά είναι διαθέσιμα μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου στο κατάστημα και στη Wolt.
Aν θελήσετε γλυκό αυτή την εβδομάδα γιατί να μη δοκιμάσετε αυτές τις one-off προτάσεις των new age ζαχαροπλαστείων και των τριτοκυματικών φούρνων ; Έτσι, για την αλλαγή.
Red velvet cake με μικρές καρδιές να το στολίζουν, ελαφρώς γλυκό και ζουμερό, θα βρείτε και στον τριτοκυματικό φούρνο του Μετς, το Astérisque (Χαρβούρη 2, Μετς, 210 9241137), που ειδικεύεται στα gluten free ψωμιά και τις λιχουδιές.
Το Sweet Nolan (Απόλλωνος 6Β, 210 3240698) ετοιμάζεται για τον Άγιο Βαλεντίνο με μια συλλογή τεσσάρων γλυκών, που όλα τους ακούγονται πολύ λαχταριστά. Θα προσφέρει ένα ρολάκι σοκολάτας με compote κόκκινων φρούτων, ganache σοκολάτας, κρέμα raspberry, πέταλα τριαντάφυλλου και crispy raspberry (για δύο). Ένα Valentine’s choux για δύο, με γέμιση compote μπανάνα, passion fruit και mango, καραμέλα και crumble από εσπρέσο, κι από πάνω ένα μπισκότο βανίλια σε σχήμα καρδιάς με λευκή σοκολάτα και crispy raspberry.
Στο ζαχαροπλαστείο του Συντάγματος κάνουν καταπληκτικές τρούφες και για εκείνη ειδικά τη μέρα θα τις φτιάξουν με ruby σοκολάτα (θυμάστε που κάποια στιγμή ήταν πάρα πολύ φάση;) και επικάλυψη από αφυδατωμένο raspberry. Θα έχουν και δύο σοκολατένιες καρδιές, μια μαύρης σοκολάτας με τραγανή φεγεντίνη με φουντούκι, ganache σοκολάτας και πέρλες σοκολάτας γάλακτος, και μια λευκής σοκολάτας με crumble γάλακτος, τραγανό raspberry και ganache ruby σοκολάτας. Τα γλυκά της ημέρας θα βρίσκονται στο κατάστημα από την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, αλλά οι προπαραγγελίες είναι ήδη ανοιχτές.
Στο Παγκράτι, ο Αντώνης Σελέκος (Εριφύλης 2, 210 7248888), που ψήνει προζυμένια panettone όλο τον χρόνο, προτείνει και ένα ειδικά για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου με σοκολάτα gianduja και raspberries. Έχει ετοιμάσει όμως κι άλλα γλυκά: την τούρτα «Éros» με σοκολάτα γάλακτος 40%, κρέμα passion fruit, τραγανή πραλίνα και καβουρδισμένα φουντούκια, και τη «Midnight Kiss» με περουβιανή σοκολάτα 60%, φρέσκα σμέουρα και παντεσπάνι κακάο – και οι δύο τους έχουν σχήμα καρδιάς. Καρδιές είναι και τα «Piece of Love» γλυκά του με σοκολάτα γάλακτος 40%, κρέμα passion fruit και τραγανή πραλίνα φουντουκιού, που προσφέρονται σε δύο τεμάχια.
Αν αγαπάτε τις τρούφες σοκολάτας, εκεί θα βρείτε ένα κουτί με τρία διαφορετικά είδη: με αλμυρή καραμέλα και ανθό αλατιού, σοκολάτα με σμέουρα και σοκολάτα γάλακτος με πραλίνα φουντουκιού. Αλλά το γλυκό που κάνει το κλικ είναι το charlotte cheesecake με κρέμα, χυμό σμέουρου και sable breton μοσχολέμονο – είναι για 8 με 10 άτομα, ιδανική επιλογή αν έχετε κανονίσει να κάνετε anti-Valentine’s μάζωξη. Όλα τα παραπάνω τα βρίσκετε τόσο στο κατάστημα όσο και στη Wolt.
Θέλετε γλυκό αλλά να είναι μισοπαγωμένο; Τότε αυτό που ψάχνετε το φτιάχνουν στο Epik Gelato (Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη, 210 6464105): δύο ατομικές καρδιές semifreddo που μπαίνουν σε ένα διάφανο κουτί που βγάζει κάτι το ρετρό − η μία είναι σοκολάτα με γέμιση μαρμελάδα φράουλας, η άλλη είναι φράουλα με γέμιση ρευστής σοκολάτας.
Semifreddo σε σχήμα καρδιάς και σε μεγάλο, οικογενειακό μέγεθος θα βρείτε στο Yum Guilt Free, το ζαχαροπλαστείο των νοτίων προαστίων (Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα, 210 9613374) που αποφεύγει τη ζάχαρη και χρησιμοποιεί φρούτα, ξηρούς καρπούς, βασιλικούς χουρμάδες και μέλι για τα γλυκά του. Πάλι στα νότια, στο Ourse (Μυστρά 39, 212 1067019) σχηματίζουν αρκουδάκια αντί για καρδούλες, το ένα είναι σοκολατένιο και το άλλο έχει γεύση βανίλια και σμέουρο.
H Κora του Κολωνακίου (Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου 44, 210 3627855) ξεφουρνίζει αγιοβαλεντίνικα cupcakes, ένα red velvet, ένα σοκολατένιο και ένα με γεύση βανίλια, φτιάχνει και μπουκιές brownie σε σχήμα καρδιάς καθώς και μπισκότα βουτύρου με γεύση σοκολάτα και βανίλια – το σακουλάκι περιέχει έξι μπισκότα-καρδιές με διαφορετικά μηνύματα γραμμένα πάνω τους. Και αν δεν ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε, προσφέρει και όλα τα παραπάνω σε ένα gift bag ειδικά φτιαγμένο για τη μέρα, και αυτό είναι ένα πολύ ωραίο δώρο για να κάνετε είτε στους άλλους είτε σε εσάς τους ίδιους (θα το βρείτε και στη Wolt).
Σε έναν άλλον φούρνο, στο 72H artisanal bakery (Πατρώου 9, Σύνταγμα, 216 0006770) από τη 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. στις 14 Φεβρουαρίου θα μπορείτε να προμηθευτείτε και σπέσιαλ κουτί με οχτώ cinnamon rolls αλλά και λουλούδια από το Rizom − πολύ καλό και πλήρες δώρο και αυτό.
Στα Οveroll (Πραξιτέλους 27, Σύνταγμα / Κατσουλιέρη 10, Χαλάνδρι / Παλαιών Πατρών Γερμανού 1 &, Πλ. Ελευθερίας, Αιγάλεω / Ομήρου 40, Νέα Σμύρνη / Λαρίσης 29, Αμπελόκηποι) θα βρείτε ένα κρουασάν με μαρμελάδα βατόμουρο-λίτσι, κρέμα λευκής σοκολάτας και άρωμα τριαντάφυλλο, με το αγαπημένο μου σχόλιο στα social γι’ αυτό να είναι το εξής: «Πρέπει να το ξαναβάλετε, φεύγει με ευκολία και δεν το προλαβαίνουμε! Χθες πήγα κατά τη 13:00 και δεν το βρήκα, μου είπε ο υπάλληλος ότι τελείωσε. Κάτι πρέπει να κάνετε, ίσως να το βάζετε περισσότερες μέρες κάθε μήνα», και όλο αυτό γραμμένο με κεφαλαία.
Πολλές καρδιές και πολύ φινετσάτες, όπως πάντα, έχει ετοιμάσει και ο Dimitris Economides (Λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, 210 675 5000): μια τάρτα λεμονιού με βουτυρένιο μπισκότο, με λεμόνι κονφί και ζελέ λάιμ, μία με επικάλυψη μους σμέουρο και γέμιση με μους λεμόνι, σμέουρο κονφί και ντακουάζ αμυγδάλου. Έχει βγάλει και την τέλεια Saint Honore του σε σχήμα καρδιάς.
Θα προτείνω και τέσσερα μέρη για να φάτε έξω: πάνω στην ακτή των Αστεριών της Γλυφάδας, το Bungalow 7 (Λεωφ. Ποσειδώνος 110, 211 1907001) με τον mid century σχεδιασμό και την αίσθηση μιας παραθαλάσσιας κατοικίας είναι ένα μέρος ιδανικό για ειδικές περιστάσεις. Για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ο σεφ Ντίνος Φωτεινάκης προτείνει ένα μενού έξι σταδίων με ιαπωνικές και γαλλικές επιρροές, που συνδυάζει τα gyoza και τα sushi rolls με ένα chateaubriand και ένα paris brest για επιδόρπιο (6 στάδια/€85 το άτομο).
Πάλι στη Γλυφάδα, στο Sebastian του Ace Hotel (Αρτεμισίου 1, 210 0220176) με τις γαλλο-αμερικανικές αναφορές στο μενού, ο Έλβι Δημήτρης Ζύμπα προτείνει στις 14 και στις 15 Φεβρουαρίου ένα μενού για δύο με χειροποίητα ψωμιά και αρωματισμένο φρέσκο βούτυρο, με ταρτάρ τόνου και σάλτσα αυγολέμονο, μια φρέσκια πάστα με καβούρι, παντζάρι και κίτρο, ελάφι με υφές γλυκοπατάτας, βατόμουρο και jus από κρασί άγριων μούρων ή sole meunière με λεμόνι και βούτυρο για κυρίως και ένα σοκολατένιο fondant με φράουλες και παγωτό βανίλια για το φινάλε. Θα υπάρχει και wine pairing μενού στα 25 ευρώ, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου το βράδυ θα παίζουν σουίνγκ και τζαζ οι Jeepers Creepers, ενώ το βράδυ του Σαββάτου αναλαμβάνουν τα decks οι Black Athena που θα κινηθούν σε πιο dance ρυθμούς.
Στο κέντρο και στο Makris Athens by Domes (Άστιγγος 10 & Ερμού 119, 216 0047777) που μόλις κατέκτησε το πρώτο του αστέρι Michelin, o Πέτρος Δήμας έχει ετοιμάσει ένα ξεχωριστό μενού για τη μέρα, με γεύσεις όπως μια κόκκινη γαρίδα αρωματισμένη με τριαντάφυλλο, ένα γεμιστό ραβιόλι με τρούφα και χτένι, ένα βοδινό φιλέτο με σάλτσα από αρωματικά πιπέρια και κόκκινο κρασί, ένα γλυκό από σαμπάνια, τριαντάφυλλο και βατόμουρο (10 στάδια/€150 το άτομο). Θα προσφέρεται και ειδικά σχεδιασμένο wine pairing μενού.
Και επειδή πρέπει να παινεύουμε και το σπίτι μας, στην πιο χοτ spritzeria της Αθήνας αυτήν τη στιγμή, στο Amore του Νέου Κόσμου (Μεναίχμου 1-3, 210 9227998), ο Βασίλης Κουρουμιχάκης θα κάνει guest εμφάνιση και θα σερβίρει λαζάνια με μπολονέζικο ραγού. Θα έχουν και μια σικελιάνικη caprese με λάδι αντζούγιας και ένα παραδοσιακό και φρέσκο τιραμισού. Θα υπάρχουν και σπέσιαλ κρασιά για τη μέρα, όπως ένα βιολογικό Chianti με ελάχιστες παρεμβάσεις, που αποδίδει όλα τα χαρακτηριστικά του αγαπημένου ιταλικού κρασιού και ταιριάζει τέλεια με τα λαζάνια.